Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, měla bych na vás dotaz. Včera jsem jela vlakem, koupila jsem si jízdenku i rezervaci na místo a když jsem přišla do vlaku, na mém místě někdo seděl. Byl to starý pán. Nevěděla jsem, co mám dělat. Místo jsem si mimo jiné zarezervovala i kvůli přetrvávající bolesti nohou, stát pro mě bylo utrpení (domů jsem to měla 3h vlakem). Pánovi jsem se omluvila a řekla, že tam mám zarezervované místo, jestli by mě pustil. Už po vyřčení jsem se cítila hrozně, všichni přítomní se na mě dívali s hnusením (nebo mi to tak alespoň připadalo). Pána poté pustil sednout někdo jiný.
Na jednu stranu, místa jsou ve vlacích zarezervovaná viditelně, aby lidé věděli, kam si sednout a kam ne (najít si místo, které není zarezervované) a každý si může místo zarezervovat. Na druhou se cítím hrozně, jistě pán nakonec stát nemusel ale já jsem ho vyhodila. Chtěla bych se takové situace v budoucnu vyvarovat, co byste dělali vy na mém místě? Pánovi říct, jestli by vám vaše místo uvolnil, nebo si šli stoupnout na chodbu s tím, že máte někde zarezervované místo ale i tak musíte stát.
Nutno říct, nevím, kde nastupoval pán, ale když jsem nastupovala já, vlak byl plný, nevím, jestli bych místo našla, kdybych hledala, zatímco pán možná mohl najít místo bez rezervace, ale jak jsem řekla, nevím, kde nastupoval.
Já bych se napřed podíval, jestli se mohu posadit jinam na volné a pokud ne, slušně bych pána požádala, aby mi místo uvolnil. Ale to se lehce píše, já už takto v podobných situacích párkrát stála
ale to jsem byla zdravotně v pořádku a šlo o pár minut, ne jako v tvém případě o tři hodiny a ještě nejsi úplně zdravá.
Pokud by bylo místo sedla bych si jinam.
Běžne se mě stává, že už tam někdo sedí.
Vůbec si z toho nic nedělej. Tchánovci se pochlubili, jak si ve vlaku nezarezervovali místo a klidně si sedli, dva důchodce s holema přece nikdo vyhazovat nebude. Takže ten nebožák, co si místo rezervoval, pak dvě hodiny stál. Mají stejnou možnost si místo rezervovat, jako ty. U pokladny se mě na to vždycky ptají. A ty máš zdravotní problémy, tak proč bys měla mít výčitky svědomí?
Máš místo rezervované. Bylo označené tak by si měl pán dát pozor a nesedat si na tato místa. My jsme takto byli nucení si nechat vyklidit dětské kupé. Jezdíme s dvěma malými dětmi 5 hodin ve vlaku a byť se paní tvářili divně, já s těmi dětmi před obsazeným dětským kupé dospělými stát nebudu. Od té doby taky dáváme rezervace a i tak se občas stane, že nutíme někoho si přesednout. Být jinde volno neřeším, ale v plném vlaku se domáhám svých práv.
Jako je to blba situace, ale kdyz ty taky nejsi fit, hele určitě tam bylo dost mladsich chlapu, co mohli pustit sednout tebe. Delat ksichty z teplyho mistecka umi kazdej. Ja takhle jednou stala na schudkach v autobusu, kdyz ještě byli běžní vojáci jedouci na vikend kamsi, byl jich ten autobus úplně plnej, a nezved se jedinej, a to jsem byla hezká milá studentka. Jo, oni se na mě koukali a laskovali, ale hacat pěkně zustali, gentlemani. Vycitky nemej, za to misto jsi zaplatila a starý pán si sedl jinam.
Asi bych se snazila hledat nejprve volne misto jinde, ale pokud bych nenasla, tak bych normalne slusne pozadala, ze mam mistenku na to misto. ![]()
Jinak ja jednou jela se tremi detmi v poloprazdnem vlaku (hned vedle v kupe bylo 5 volnych mist) a nejaky pan trval vehementne na tom, ze musi sedet na cisle, ktere si zamluvil
. Pak tam byly s nami dve slecny taky bez mistenky, ktere se odmitaly hnout (respektive tvarily se, ze nasi diskusi neslysi). No, tak nakonec jsem vedle do kupe prelezala ja s detma, krosnou a kocarem. To byla taky vtipna situace. Bylo to z Usti do Prahy a vlak uz nikde nestavil, takze bylo jasne, ze nikdo uz by nepristoupil a nevyhazoval ho. ![]()
Bylo to tak, jak to mělo být. Našel se člověk, ktery starouška pustil, všem se udělalo hřejivě u srdce z dobrého skutku. A to jen díky tomu, že ses přihlásila o svůj nárok. Z toho vyplývá, zes to udělala správně. Svědomí můžeš mít čisté. Jiná situace by mohla nastat, pokud bys byla čilá jako rybicka a chtěla sis sednout jen z principu a dědu bys vyhnala. Člověk cítí, co je správné a co ne, a většinou se pak věci dějí určitým způsobem dal. V tomto konkrétním případě tedy snad v pořádku.
Pana je mi lito, ale smůla, drahu ma zadarmo, uplne klidne si mohl zarezervovat misto sam. To je cinnost dnes tak bezna, ze uz se nad tim snad nikdo nepozastavuje ![]()
Coby tehotna jsem se v prvnim tehotenstvi ostychala, podruhe jsem zvedala ze sedacek obezni unavenou mladež ![]()
Rezervované místo je řádně označeno. On tam neměl co dělat. Mně se stalo, že jsem rezervovala dvě místa a na našich místech seděli dva strejci. Zvedl se jen jeden. Takže tak.
Jak píšeš - rezervaci si může udělat každý, od toho jsou, udělala bych to samý co ty, kdyby to bylo obráceně, tak by tě nikdo sedět nenechal, já takhle stála hodinu opřená o berle se zlomenou nohou, pak sem si sedla prostě na zem, od tý doby když už musim jet vlakem, tak si radši připlatim za vlaky, kde je možný jezdit jen s místenkou
Buď v klidu. Pán si taky mohl místo zarezervovat. Nebyla jsi v tu chvíli v zdravotně v pořádku tak co? Když jsem jezdila těhotná autobusem (nebylo vidět bříško) tak jsem si také sedala, měla jsem problémy stát, dělalo se mi špatně a bylo mi úplně jedno jak se na mě ostatní dívají a jestli si říkají proč ta mladá sedí a nepustí sednout tu babičku. Oni taky můžou zvednout zadek a pustit je sednout. Proto si nemyslím nic špatného o třeba lidech ve středním věku kteří sedí a nepustí důchodce sednout, oni totiž taky můžou mít zdravotní problémy. Jako studentka jsem se zvedala a pouštěla jsem sedat pravidelně a né vždy jsem se setkala s tím že by mi ten starší člověk poděkoval a dokonce mi i jeden nadal že přece není tak starý ať se starám o sebe.
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, měla bych na vás dotaz. Včera jsem jela vlakem, koupila jsem si jízdenku i rezervaci na místo a když jsem přišla do vlaku, na mém místě někdo seděl. Byl to starý pán. Nevěděla jsem, co mám dělat. Místo jsem si mimo jiné zarezervovala i kvůli přetrvávající bolesti nohou, stát pro mě bylo utrpení (domů jsem to měla 3h vlakem). Pánovi jsem se omluvila a řekla, že tam mám zarezervované místo, jestli by mě pustil. Už po vyřčení jsem se cítila hrozně, všichni přítomní se na mě dívali s hnusením (nebo mi to tak alespoň připadalo). Pána poté pustil sednout někdo jiný.
Na jednu stranu, místa jsou ve vlacích zarezervovaná viditelně, aby lidé věděli, kam si sednout a kam ne (najít si místo, které není zarezervované) a každý si může místo zarezervovat. Na druhou se cítím hrozně, jistě pán nakonec stát nemusel ale já jsem ho vyhodila. Chtěla bych se takové situace v budoucnu vyvarovat, co byste dělali vy na mém místě? Pánovi říct, jestli by vám vaše místo uvolnil, nebo si šli stoupnout na chodbu s tím, že máte někde zarezervované místo ale i tak musíte stát.
Nutno říct, nevím, kde nastupoval pán, ale když jsem nastupovala já, vlak byl plný, nevím, jestli bych místo našla, kdybych hledala, zatímco pán možná mohl najít místo bez rezervace, ale jak jsem řekla, nevím, kde nastupoval.
Ahoj, úplně vidím sebe
. Myslím, žes to vzhledem ke svému zdravotnímu stavu vyřešila dobře a žádné výčitky mít nemusíš. Chovala ses zcela přiměřeně a slušně. Klidně bych na tvém místě ty zdravotní důvody dodal. Vzhledem k tomu, že pán si v klidu sedl na jinde uvolněné místo, myslím, že i on to vzal. Co se týká jiných lidí… Chápu, že ti to bylo nepříjemné, ale místo jsi měla rezervované. Předpokládám, že na nějakém nerezervovaném místě seděl nějaký mladý muž, a tedy pokud chtěl někdo někomu něco vyčítat, tak mohl to, že tě jako ženu nepustil ihned sednout, když jsi do vlaku přišla.
Udělala jsi naprosto správně. Jednala bych stejně. Pán má možnost 1. pořídit si místenku, 2. sednout si na vyhrazené místo pro invalidy, 3. požádat průvodčího, aby mu místo našel.
Větší morální dilema by bylo, kdybys s sebou měla malé dítě se ZTP. A on by ti seděl na tom místě, které sis ještě navíc zaregistrovala.