Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, měla bych na vás dotaz. Včera jsem jela vlakem, koupila jsem si jízdenku i rezervaci na místo a když jsem přišla do vlaku, na mém místě někdo seděl. Byl to starý pán. Nevěděla jsem, co mám dělat. Místo jsem si mimo jiné zarezervovala i kvůli přetrvávající bolesti nohou, stát pro mě bylo utrpení (domů jsem to měla 3h vlakem). Pánovi jsem se omluvila a řekla, že tam mám zarezervované místo, jestli by mě pustil. Už po vyřčení jsem se cítila hrozně, všichni přítomní se na mě dívali s hnusením (nebo mi to tak alespoň připadalo). Pána poté pustil sednout někdo jiný.
Na jednu stranu, místa jsou ve vlacích zarezervovaná viditelně, aby lidé věděli, kam si sednout a kam ne (najít si místo, které není zarezervované) a každý si může místo zarezervovat. Na druhou se cítím hrozně, jistě pán nakonec stát nemusel ale já jsem ho vyhodila. Chtěla bych se takové situace v budoucnu vyvarovat, co byste dělali vy na mém místě? Pánovi říct, jestli by vám vaše místo uvolnil, nebo si šli stoupnout na chodbu s tím, že máte někde zarezervované místo ale i tak musíte stát.
Nutno říct, nevím, kde nastupoval pán, ale když jsem nastupovala já, vlak byl plný, nevím, jestli bych místo našla, kdybych hledala, zatímco pán možná mohl najít místo bez rezervace, ale jak jsem řekla, nevím, kde nastupoval.
Osobně bych zůstala stát až do příchodu průvodčího.
Pak bych mu vysvětlila situaci a požádala ho, aby pánovi pomohl najít volné místo. Teprve poté a s takto domluvenou asistencí průvodčího bych pána požádala, aby mi moje místo uvolnil.
Naprosto si dovedu predstavit, jak neprijemne to muselo byt, ale myslim, ze vycitky svedomi mit nemusis. Mnoho lidi, zvladt starych, to proste zkusi, je jim jasne, ze sedi narezervacce, ale zkouseji to, protoze je plno dobraku, kterym je proste blbe je z toho mista vypoklonkovat. Byla to jizda na 3 hodiny a ty mas zdravotni problemy. Svedomi bych ve tvem pripade soatne fakt neneka.
Jiné místo bych si nehledala. Proč taky? Udelala jsem si mistenku a nazdar
@Anonymní píše:
Ahoj, měla bych na vás dotaz. Včera jsem jela vlakem, koupila jsem si jízdenku i rezervaci na místo a když jsem přišla do vlaku, na mém místě někdo seděl. Byl to starý pán. Nevěděla jsem, co mám dělat. Místo jsem si mimo jiné zarezervovala i kvůli přetrvávající bolesti nohou, stát pro mě bylo utrpení (domů jsem to měla 3h vlakem). Pánovi jsem se omluvila a řekla, že tam mám zarezervované místo, jestli by mě pustil. Už po vyřčení jsem se cítila hrozně, všichni přítomní se na mě dívali s hnusením (nebo mi to tak alespoň připadalo). Pána poté pustil sednout někdo jiný.
Na jednu stranu, místa jsou ve vlacích zarezervovaná viditelně, aby lidé věděli, kam si sednout a kam ne (najít si místo, které není zarezervované) a každý si může místo zarezervovat. Na druhou se cítím hrozně, jistě pán nakonec stát nemusel ale já jsem ho vyhodila. Chtěla bych se takové situace v budoucnu vyvarovat, co byste dělali vy na mém místě? Pánovi říct, jestli by vám vaše místo uvolnil, nebo si šli stoupnout na chodbu s tím, že máte někde zarezervované místo ale i tak musíte stát.
Nutno říct, nevím, kde nastupoval pán, ale když jsem nastupovala já, vlak byl plný, nevím, jestli bych místo našla, kdybych hledala, zatímco pán možná mohl najít místo bez rezervace, ale jak jsem řekla, nevím, kde nastupoval.
Vyvarujes se toho tak, že si místo rezervovat nebudeš. Jinak ne. Budeš si posedavat, kde je volno a budeš se nechávat vyhazovat, než dojedeš do své stanice.
Ozvala bych se, od toho ty rezervace jsou. Jezdila jsem vlakama často v pokročilém stadiu těhotenství a taky jsem si tu rezervaci vždycky udělala a neřekla si „tak těhuli s velkým břichem přeci lidi nenechají stát v uličce“, i když by mě určitě vždycky někdo pustil.
@BohunkaP píše:
Osobně bych zůstala stát až do příchodu průvodčího.Pak bych mu vysvětlila situaci a požádala ho, aby pánovi pomohl najít volné místo. Teprve poté a s takto domluvenou asistencí průvodčího bych pána požádala, aby mi moje místo uvolnil.
Zní to dobře, ale mně se kolikrát stává, u těch delších tras a delších vlaků, že se průvodčí ukáže třeba až po tři čtvrtě hodině cesty. ![]()
Tady je společenský protokol jasný. Kdo má pořízenou rezervaci má místo.
Oživuju, dnesla jsem byla s dětmi na výletě v Pardubicích, chtěly vlakem. Ok, z Prahy do Pardubic bez problému, ale z Pardubic do Libně jsme stáli v narvaném prostoru pro kola. S unaveným a fyzicky nestabilním 4 leťákem, nic moc. No nakonec jsme si sedli na zem. ![]()
I po tomto zážitku, vlak vede dál, takže by mě zajímalo jestli se tahle situace může opakovat, a nebo si radši kupovat místenky?
Jaké máte zkušenosti?
@Dollorres píše:
Oživuju, dnesla jsem byla s dětmi na výletě v Pardubicích, chtěly vlakem. Ok, z Prahy do Pardubic bez problému, ale z Pardubic do Libně jsme stáli v narvaném prostoru pro kola. S unaveným a fyzicky nestabilním 4 leťákem, nic moc. No nakonec jsme si sedli na zem.
I po tomto zážitku, vlak vede dál, takže by mě zajímalo jestli se tahle situace může opakovat, a nebo si radši kupovat místenky?
Jaké máte zkušenosti?
V neděli odpoledne směrem do Prahy? To je nejen možné, ale zcela jisté, že se bude opakovat.
Každopádně, vždycky, když to jde (nedobíhám na poslední chvíli, nevím, kterým vlastně pojedu spojem…), dělám rezervaci, když si to koupíš přes aplikaci nebo přes web, je to zadarmo a proto ji má skoro každý. Mně nepřijde fér chtít zvednout člověka s místenkou, ani když jsem jela s dcerou jako miminem nebo teď s dvouletou, prostě jsem si sedla do uličky (a nejen s místenkou, ale i prostě někoho, kdo tam byl dřív, pokud nejsem opravdu nemohoucí).
@klamonožka píše:
V neděli odpoledne směrem do Prahy? To je nejen možné, ale zcela jisté, že se bude opakovat.
Každopádně, vždycky, když to jde (nedobíhám na poslední chvíli, nevím, kterým vlastně pojedu spojem…), dělám rezervaci, když si to koupíš přes aplikaci nebo přes web, je to zadarmo a proto ji má skoro každý. Mně nepřijde fér chtít zvednout člověka s místenkou, ani když jsem jela s dcerou jako miminem nebo teď s dvouletou, prostě jsem si sedla do uličky (a nejen s místenkou, ale i prostě někoho, kdo tam byl dřív, pokud nejsem opravdu nemohoucí).
Tohle byla ta situace, kdy jsme nevěděli do kdy tam budem, a kdy dojdeme na vlak. Vlak jel téměř okamžitě, a ani lístky jsem nekupovala u pokladny, kde byla fronta. Až ve vlaku, kde jsem platila teda jen za sebe, průvodčí mi 7,5 letého neúčtoval a dokonce ani přirážku, což bylo hezké. Jen to nebylo zrovna pohodlný ani důstojný svezení.
No nic takže na neděle teda dávat pozor a radši místenky.
@Dollorres píše:
Tohle byla ta situace, kdy jsme nevěděli do kdy tam budem, a kdy dojdeme na vlak. Vlak jel téměř okamžitě, a ani lístky jsem nekupovala u pokladny, kde byla fronta. Až ve vlaku, kde jsem platila teda jen za sebe, průvodčí mi 7,5 letého neúčtoval a dokonce ani přirážku, což bylo hezké. Jen to nebylo zrovna pohodlný ani důstojný svezení.
No nic takže na neděle teda dávat pozor a radši místenky.
Nejlepší máš koupit online, mistenka je zdarma.
Na Prahu? Bude narváno z kteréhokoliv směru. Bez místenky bych neočekávala, že si sednu.
@dedrichov píše:
Na Prahu? Bude narváno z kteréhokoliv směru. Bez místenky bych neočekávala, že si sednu.
A myslíš, že jde jen o neděle? Čas od času vlakem jedem, ale často je to návrat v sobotu po poledni nebo v sobotu večer a ok, zatím. ![]()
@Dollorres píše:
A myslíš, že jde jen o neděle? Čas od času vlakem jedem, ale často je to návrat v sobotu po poledni nebo v sobotu večer a ok, zatím.
Jezdívala jsem jednu domu pátek večer a pondělí ráno. Jako to se bez místenky nedalo. Tak je jednodušší naplánovat výlet i se zpáteční cestou, to půjde.
Tohle není žádné dilema, rezervace místa je placená služba, byť na eshopu ČD je při nákupu současně s jízdenkou dlouhodobě akce na místenku zdarma. Takže vyhodil bych z místa kohokoliv.
V Neděli odpoledne do Prahy je s plným vlakem potřeba počítat. A beru si místenku skoro vždycky. Výjimka je když vím, že bude vlak skoro prázdný nebo když jízdenka přes Integrovaný systém, který neumožňuje rezervace, jako třeba IREDO je výrazně levnější.