Morbus Crohn

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1574
2.2.14 17:44

Ahoj, já mám Crohna asi 12 let, těhotenství není problém, pokud je nemoc v klidové fázi. Taky jsem na začátku brala kortikoidy, buď @Pajvala v klidu, opravdu je to jen voda a splaskneš. Před 2 lety - ve 34 letech jsem prošla kontrolními testy, protože jsem se chtěla snažit o mimino. Vyšetření dopadla dobře. Preventivně mám nasazenou Pentasu. Ta se prý může brát i v těhotenství.
V březnu minulého roku jsem otěhotněla, bohužel to bylo mimoděložní. Mám po 2 operacích, ale gynekologických. Diagnostikovali mi endometriozu. Jediná šance bylo IVF. Na gastru proti tomu nic nenamítali. Stimulaci jsem zvládla dobře a teď budu ještě týden čekat na výsledek, jestli se to povedlo. Na podpoření těhotenství beru i Prednison, což jsou taky kortikoidy.
Držím palce :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
2.2.14 17:56

@Pavlix a kdy ti nemoc objevili? Já mám teď pocit že budu muset brát léky až do smrti ale jen s Pentazou by to bylo celkem v pohodě. Teď beru Pntazu, Imuran, Prednison, Controloc a Aktiferin. Nejhorší je asi ten Prednison a ten teď postupně vysazuju, pak to asi půjde i když bych byla nejrači abych nemusela brát v těhotenství nic.
Docela mě překvapuje že bereš Prednison, mě právě kvůli němu vždycky doktorka varuje abych si dávala pozor a náhodou nepřišla do jiného stavu že by to byl průšvih. Ty už nějaké děti máš? Moc držím palce ať se dozvíš dobré vísledky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27645
2.2.14 18:52
@Pajvala píše:
Tak to u něj našli Crohna taky docela pozdě ne? Prý je to hlavně nemoc mladých. Né že by byl starej :D Já měla, podle mě něco v nepořádku už tak od 18 let jenže sem příznaky přehlížela ahlavně sem tušila že něco není v pořádku a pak se samozřejmě bála jít k doktorovi. Donutili mě až komplikace ve 25 letech, teď mi je 27.Beru léků víc než průměrnej důchodce ale naštěstí sem nemusela na operaci, moje doktorka říkala že to by byla až nejkrajnější možnost tak to zatím skoušíme s práškama. No přibírání je děs. Prve jsem přibrala 6 kg když sem vysadila antikoncepci kvůli lékům aby se neovlivňovali navzájem a teď po těch kortikoidech taky asi 6-7kg. Uklidňují mě že to je voda jak se zadržuje v těla až jak budu postupně vysazovat tak splasknu ale moc tomu nevěřím, beru už daleko nižší dávky než v nemocnici a furt vypadám jak jitrnica :lol: No snad to přez léto taky vyběhám, co teď v zimě a bez sněhu. A když ste se chtěli začít snažit o mimi bral nějaké léky?

tak já zase na netu četla, že crohn se objevuje kolem 30tého roku, ale ono je to asi dost individuální, problémy měl už kdy jsme se seznámili a to mu bylo 28, ale je fakt, že hodně doktorů, alespoň tady Crohna nikdy na sonu neviděl takže netušili a různě to léčili, až zkolaboval a měl štěstí, na starého praktika v nemocnici, který kdysi Crohna viděl a uznal, že by ho mohl mít. Jinak při operaci mu vzali skoro celé tlusté střevo a ted bere pouze imuran a zatím to stačí. Když jsme chtěli miminko tak se radil se svým doktorem, který řekl, že by to neměl být problém, ale že se dopředu nikdy neví. V podstatě jsme to museli risknout protože bez léků být nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
2.2.14 19:04

@ka2ka Já měla asi štěstí na doktory protože mi na to přišli poměrně brzo po tom co jsem se k nim odvážila. Imuran asi není to největší zlo co se braní prášků týče takže předpokládám že otěhotnění a teď i vaše mimi je v pořádku? Máš obavy aby taky nemělo v budoucnu Crohna?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27645
2.2.14 19:13
@Pajvala píše:
@ka2ka Já měla asi štěstí na doktory protože mi na to přišli poměrně brzo po tom co jsem se k nim odvážila. Imuran asi není to největší zlo co se braní prášků týče takže předpokládám že otěhotnění a teď i vaše mimi je v pořádku? Máš obavy aby taky nemělo v budoucnu Crohna?

malej je naprosto v pořádku ono malinký miminko se s Crohnem narodí naprosto vzácně ale stát se to může :nevim: hodně jsme řešili a četli na netu jak je crohn dědičný je to zhruba cca 7 až 10% takže je větší pravděpodobnost, že po mě zdění alergii na vosy :think: jinak vzhledem k tomu, že malej bude vychovávaný tak aby o tom, že tatínek má Crohna věděl a aby věděl, že musí držet dietu, a aby znal příznaky tak pokud by se u něj projevili nějaké potíže tak bude vědět že je i varianta že zdědil Crohna

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1574
2.2.14 19:19

@Pajvala Mně to zjistili asi ve 23 letech, myslela jsem, že mám slepák. Prednison dávají při umělém oplodnění běžně. Beru ho teď 3. týden, pokud bych byla těhotná, brala bych ho do 7. týdne. Asi to nevadí, když se bere takhle krátce.
Děti bohužel nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27645
2.2.14 19:21
@Pavlix píše:
@Pajvala Mně to zjistili asi ve 23 letech, myslela jsem, že mám slepák. Prednison dávají při umělém oplodnění běžně. Beru ho teď 3. týden, pokud bych byla těhotná, brala bych ho do 7. týdne. Asi to nevadí, když se bere takhle krátce.
Děti bohužel nemám.
¨
ono do sedmého týdne těhotenství miminko žije s gastračního váčku takže není propojené pupeční šnůrou s maminkou takže nevadí pokud maminka užívá léky
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
2.2.14 19:37
@Pavlix píše:
Děti bohužel nemám.

A kolik let od diagnostikování ti trvalo než byl Crohn v klidu a byla jsi jen na té Pentaze?
O to víc držím palečky ať se embrijko uchytí a vše dobře dopadne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1574
2.2.14 19:49

@Pajvala Děkuju moc a držení palců :) Kortikoidy jsem brala asi 2 roky, pak jen Pentasa. Chtěla jsem to pak zvládnout bez prášků, tak jsem je pár let nebrala. Doktorka mě sprdla, ale nakonec zjistila, že to je v pohodě a nic se nestalo. Teď ji beru od července. Bolesti břicha mám pořád, ale to jsou spíš srůsty nebo ta endometrioza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
2.2.14 20:33

Shrnutí: :-) Po roce obtíží a různých vyšetřeních mi ve 20 letech diagnostikovali Crohna. Brala jsem chvíli prednison a pak Entocort a Salofalk, které mi kvůli snažení vyměnila doktorka za Imuran. Mám hodně mírnou formu, takže žádnou dietu nedržím a výsledky krve a CRP mám jako zdravý člověk :-) U mého otce se projevila prozměnu ulc. kolitida a to až někdy po dvou letech, co to objevili mně. :nevim: Takže dědičnost asi bude hrát nějakou roli. Nyní ve 25 letech jsem v 31.týdnu těhotenství a beru Imuran 1× 25ku. Nevím, jestli měla nemoc trochu vliv i na to, že jsem prodělala dva potraty, ale to mi nikdo nepotvrdil ani nevyvrátil, takže budu věřit, že to byly jen náhody :-)

Všem snažilkam a čekatelkám přeji hodně štěstí! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
3.2.14 10:48

Holky díky že jse se ozvaly, jsem moc ráda protože ve svém okolí nikoho s Crohnem neznám a nemám si o tom pořádně s kým pokecat. Hodně lidí tu nemoc ani nezná a přinejlepším si zapamatujou že je to něco ze střevama.
Já teda myslím že ta dědičnost a předpoklady u mě hrála taky roly, u nás sice Crohna ani ulc. kolitidu nikdo diagnostikovanou nemá ale vím že taťka i jeho matka trpí na časté průjmy a takdále, takže bych se nedivila, kdyby ovšem šly k doktorovi, což u otce nehrozí, že by jim něco takového našel.
Asi mám být po kom protože jsem příznaky přehlížela asi 6 let až když mě fakt bolelo břicho pomalu po všem co jsem snědla a navíc sem namohla to jídlo skoro ani polikat tak sem vyrazila k doktorům.
Praktická když vyděla CRP tak mě hnala do nemocnice, na gastru zjistily že mám v žaludku a jícnu nějaký afty a když sem přiznala 6 let průjmy tak do pár měsíců bylo potvrzeno že to je Crohn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1574
3.2.14 10:54

@Pajvala Vůbec nemáš zač :D Nejdůležitější pro tuhle nemoc je být v pohodě a nenervovat se.To ale někdy jde dost těžko. Jak dnes kroutím 6.den of transfer embrya a taky mi není moc do zpěvu. Kdyby to vyšlo, byla by to trochu motivace i pro tebe :) Hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
3.2.14 10:56

@Pavlix Když jsi brala ty kortikoidy a přibrala neměla jsi problémy se striema? Mě to teď docela zaskočilo protože strie bylo to poslední co by mě napadlo. Začínala jsem s hodně vysokejma dávkama a věděla jsem že přiberu ale spíš jsem měla obavy z vedlejších účinků těch léků a jednoho krásnýho dne vnitřní strana stehen mi popraskala :,( a pak trochu i prsa. Nejsem nějakej pravydelnej mazač tělovým mlékem ale tohle mě fakt nenapadlo. V létě holt budu muset nosit dlouhý věci.
A jak dlouho po vysazení těch prášků jsi se odvodnila a dělala jsi pro to něco? Myslím nějaký odvodňovací čaje nebo lynfodrenáž?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
459
3.2.14 10:58

To určitě, věřím že ti to dobře dopadne a za týden nebo 14 dnu se tu dozvím že jsi ofiko těhulka :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1574
3.2.14 11:07

@Pajvala Díky moc :lol: Od včerejška mám ale takový divný pocit.
Strie jsem neměla, u mě byl největší problem obličej, měla jsem ho jako nafukovací míč :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí