Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@jdukolem píše:
morče nesmrdí.. narzdíl od křečků a potkanů atd..
potkani taky nesmrdí.
Měli jsme morče dřív než mimino. Když malý začal lézt, bral to rovnou k němu, celý nadšený. Fakt bych se bála o zdraví morčete, aby ho dítě neumačkalo, jinak je to v pohodě. Morčata jsou obecně velice společenská a krotká, vhodná k dětem, náš morčák by se nechal radši umačkat něž by kousnul. Občas, než jsem stihla zakročit, tak malý vyžral pár bobků nebo si ocucal prsty s chlupama a nijak jsem to neřešila. Aspoň si potrénoval imunitu
Teď už morčáka nemáme, dožil v šesti letech stářím, čekáme na jarní mláďata…
Ahoj, má 4,5 letá dcera s morčátkem vyrůstá od miminka. Vlastně od té doby co byla v bříšku, ona byl hrozný lenoch a nechtěla se v bříšku moc hýbat ale když jsem na bříško položila morčátko, tak se mohla zbláznit a ukopat mě. Máme doma i Labradora a andulky. Malá když jsem ji pokládala na deku na zem, tak náš pejsek ji neustále ochraňoval, takže ona na něj byla od malička zvyklá ho machlat, hladit, trhat chlupy a co se týče morčátka, tak k tomu začala chodit až po tom 2. roku, ale pouze s tím, že jsem ji naučila morčátko nakrmit, dát mu vodu, pohladit a pokud chtěla pochovat, tak pouze pod mým dohledem. Ruce jsme myly pouze po chování morčátka, když si ho jen pohladila, tak ne, ale pokud ho měla v náručí, tak jsme ruce myly. Po pejskovi stejně tak, ruce jsme myly pouze tehdy, když vyloženě ty chlupy vytrhla nebo ho hodně obírala, ale kolikrát na pejskovi i ležela a nikdy jsem se nebála, že by něco chytila. Zvířátka mám opečovávaná v domácím chovu, pejsek má všechna očkování, odčervení a je pravidelně koupaný, takže starost o to, že by malá něco chytila jsem neměla. Ano je jasné že mi vadilo když pejska třeba drbala u jídla, to jsem ji zakázala protože u jídla se prostě věnuje jídlu, ale jinak mi to nevadilo. Popravdě mi připadá, že čím dříve se to dítě dostane do vztahu se zvířaty, tak tím je pak na ty zvířátka opatrnější, naše malá našemu pejskovi v životě neublížila a ke všem se chová hezky a ne jen k pejskům, u babičky se takto chová i ke králíčkům, slepičkám, kočkám, dokonce si i chodí hladit kravičky a telátka ![]()
Takže já radím aby jsi se ničeho nebála
To zvířátko budete mít u sebe a čisté bude tak jak se o něj vy sami postaráte ![]()
@lleennttiillkkaa píše:
potkani taky nesmrdí.
ty jo nevím.. kámoš měl potkana - kluka a ten smrděl.. no myšinou ![]()
Ještě mě napadá, pokud ti vadí ta srst toho morčátka, tak já jsem si teď pořídila ještě jedno morčátko, které srst pro změnu nemá, jmenuje se to skinny morče a je to vlastně čistotnější o to, že to je bez srsti ![]()
@jdukolem měli jsme doma 2× po čtyrech potkanech a nesmrděli. Ani holky, ani kluci. No klukům se muselo častěji čistit, ale já mám frňák citlivý, takže cítím i manželovo ponožky sotva vyleze z auta před domem a potkani mi nevadili ![]()