Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Maminky je vhodné morče pro 2,5 leté dítě? Dnes jsme dostali od rodičů. Jsem dost háklivá na čistotu a mám i nějaký blok co se týče parazitů a bakterií. Chci se tu jen ujistit, že to tak malému dítěti ani trochu neuškodí. Se zvířaty má normálně kontakt, ale mě vadí to, že si doma potom neumyje ruce a bude si šahat na hračky a jakoby tu špínu roznese po celém bytě. Co si o tom myslíte?
U prvního syna jsme měli doma potkánky a 2 kočky, u druhýho máme 2 kočky a morče. Pokud ti vadí nemytí rukou, tak ho to naučíš. Pokud ti morče vadí, dala bych ho zpátky k prarodičům, ať je u nich, když mu ho pořídili.
Na tvém místě bych v první řadě malého naučila jasná pravidla: pokud si hraji s morčátkem až si dohraji, OKAMŽITĚ si jdu umýt ruce a až pak si jdu hrát, jíst…to je podle mě takový základní návyk.
Spíš než špínu a bakterie bych řešila to, že tak malé dítě ještě nebude s morčetem umět zacházet. Starost stejně bude na Vás a dítě ho bude akorát mordovat.
Morče jsme si pořídili, když klukovi byly 2 roky. Hodně rychle pochopil, že si ho může hladit, jenom když ho vyndám ven a pak si jde umýt ruce. Zvedat se ho pokouší teprve teĎ v 5 letech (pod mým dohledem).
Ale jestli k němu máš už teĎ averzi, tak bych ho dala prarodičům. Morče potřebuje společnost, častý kontakt s páníčkem a to mu nejspíš nedokážeš dát.
@JayLee mysovity zvire
devce tys asi nedavala pozor ve skole ![]()
@Anonymní píše:
Maminky je vhodné morče pro 2,5 leté dítě? Dnes jsme dostali od rodičů. Jsem dost háklivá na čistotu a mám i nějaký blok co se týče parazitů a bakterií. Chci se tu jen ujistit, že to tak malému dítěti ani trochu neuškodí. Se zvířaty má normálně kontakt, ale mě vadí to, že si doma potom neumyje ruce a bude si šahat na hračky a jakoby tu špínu roznese po celém bytě. Co si o tom myslíte?
Já mám morčata už 5 let, a děti žijou a dokonce nic nechytili. A to si s nimi hrají každý den. Spíš mám obavy o morčata aby jim holky neublížili.
Když ona by si s ním hrála furt, chce mu dávat i své hračky a nemůže si zas tak často mít ruce. Je šťastná, že má zvířátko doma, nechci jí ho brát. Jediné na čem jsme se dohodli, že před jídlem si musí mít ruce teď furt, když máme morčátko
@JayLee Morčata nesmrdí, max. může být cítit nevyčištěná podestýlka.
Zakladatelko - mám morčata už u dvou dětí a ani jedno zatím nezhynulo na žádnou infekci. Samozřejmě si po muchlání s morčatama umyjou ruce…
Ale - ani kdyby si je neumyly, tak se nic nestane.
Máme doma i kočku, na kterou prostě sahají pořád a nelze uhlídat, aby si pokaždé umyly ruce. Ani na žádnou kočičí infekci jsme zatím neměli štěstí.
@Eli.D To je pravda…
@Anonymní píše:
Když ona by si s ním hrála furt, chce mu dávat i své hračky a nemůže si zas tak často mít ruce. Je šťastná, že má zvířátko doma, nechci jí ho brát. Jediné na čem jsme se dohodli, že před jídlem si musí mít ruce teď furt, když máme morčátko
Neboj, to rychle přejde ![]()
Boooze neres u nas zverinec hadr to by si musela mydlo primontovat k ruce…Mam zvirata cista, odcervena nebojim se vubec
Mam doma 2 morcata, a ze bych si musela mit ruce pokazde co je jen pohladim? Nejsi trochu blazen? Radsi si kupte plysaka, morce je dost plache zvire a pro dite naprosto nevhodne. Je mi ho dost lito. A pokud pravidelne vymenujete podestylku tak nema co smrdet, morce nijak nesmrdi!
Mame doma maly zverinec, psa, kocku, kralika, hada, byla i zelva, nekdy mivame potkanka jakožto krmivo pro hada… syn saha a hraje si se vsemi, kdybych ho hnala umyt si ruce pokazde když na nekoho z nich sahne, nedelali bychom nic jineho
tak nejak dodržujeme myti rukou před jidlem a pokud mi pomaha cistit kocici wc ci kralici klec. vic neresim. mame dvouletaka a petimesicniho, oba zdravi jak ripa ![]()
ohledne ublizeni morcatku, musíš ditko aspoň ze zacatku hodne hlidat, ukazovat, vysvětlovat, jak se chovat. pochopi a pak jen po ocku proste kontrolovat.
jinak myslim, ze zvire je pro ditko vždy prinos, je to zabava, nauci se trochu zodpovednosti, bude si pripadat dulezite při krmeni apod.