Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Jee zuby a pred Vanocema ![]()
Pokud ti zubarka delala RTG a rekla ti, ze zanet tam neni, tak by te zub skutecne nemel zacat bolet…byla sem v podobne situaci, ale s tim, ze se mi zanet pod zub vratil a sel ven, ale mela sem potvzene od zubarky, ze zanet je zpet (nesel uz zachranit), coz tvuj pripad neni.
Mně taky čistili kanálky, bolí to strašně, trojklannej nerv je zlo. Jedna zubařka se s tím mordovala několik týdnů, pak měsíců, ale pořád to bolelo, hnisalo, no děs. Pak jsem změnila doktora, ten se na to koukl, vyčistil a po pár dnech zadělal a od té doby {ťukťuk} už několik let drží a nic nebolí, nevrací se mi to. Ještě vtipkoval, že to mám až do důchodu.
Takže pokud to vyplní a vrátí se ti to, šla bych nekompromisně jinam. ![]()
Tak jestli tam není zánět, tak to je prima, nemělo by to už pak zlobit. Jinak moje zubařka tvrdí, že mrtvé zuby bolet můžou a já a její ostatní pacienti to potvrzujeme, ale je to jiná bolest než ta od zánětu, daleko mírnější, taková tupá. Já to třebas někdy mívám před menstruací nebo při změně počasí. Ale co na tom mrtvém zubu vlastně bolí, mi vysvětlit neuměla, prý je to záhada
, teoreticky by mrtvý zub bolet neměl. Povídala, že je to asi něco jak, když lidi bolí amputovaná noha.
@stazinka09 píše:
Tak jestli tam není zánět, tak to je prima, nemělo by to už pak zlobit. Jinak moje zubařka tvrdí, že mrtvé zuby bolet můžou a já a její ostatní pacienti to potvrzujeme, ale je to jiná bolest než ta od zánětu, daleko mírnější, taková tupá. Já to třebas někdy mívám před menstruací nebo při změně počasí. Ale co na tom mrtvém zubu vlastně bolí, mi vysvětlit neuměla, prý je to záhada, teoreticky by mrtvý zub bolet neměl. Povídala, že je to asi něco jak, když lidi bolí amputovaná noha.
jj taky mi to říkala moje zubařka a já mohu jen potvrdit ![]()
Když je v zubu zánět tak v něm tepe… mám s tím dlouholeté zkušenosti ![]()
Také mám mrtvý zub. moje doktorka nebyla schopna najít kanálky, takže ho jen zadělala a za pár měsíců začal bolet. našla jsem jinou doktorku, která kanálky našla, vyčistila a teď mám klid. tak snad až ti vyndá nerv a vyčistí kanálky budeš mít také klid.
Tak doufám, že až mi vyčistí kanálky bude to dobrý. Jen, že se chceme s manžou vhrnout na snažení dalšího dítka
tak aby mě ten zub v těhu nezlobil, toho se bojím ![]()
Ahoj ja sla k zubari že mi boli zub při pohybu, skoku, tuknuti, jako by v něm projela jehla, jenze sem nevedela jaký zub to dělá, tak zjistil že mám kaz, ten opravil ale zub sem mela asi dva týdny citlivé na studený, teplý ale šíleně, pak se to sklidnilo ale stále zub byl citlivý na dotek, Zubar řekl že to může být i půl roku, jenze ten zub začal bolet, na dotek, na studený a jako by mi tam projížděla jehla, a tužka mi v tom zubu, byla sem u zubare už dvakrát, něčím to namazat a ze to vydrží do objednání, jenze zub boli, pořád. Tak nevim co stim. Taky mám zkušenost s mrtvim zubem, je to přední, a ten boli na jakýkoliv dotek, je to až hnusny, i ret je citlivý, jak se dotknou zubu nebo rtů tak to zaboli.
Ahoj potrebuju poradit, boli me stolicka : ta je tez mrtva, ale boli, picha pri pohybu, kdykoliv blbe skocim nebo se bouchnu tak tim zubem projede bolest jak kdyz vam tam nekdo narve jehlu, uz sem to jednou mela ale na jinem zubu, a nevim ktery zub to je. Podle rengenu vse v poradku.
@Anna741 píše:
Ahoj potrebuju poradit, boli me stolicka : ta je tez mrtva, ale boli, picha pri pohybu, kdykoliv blbe skocim nebo se bouchnu tak tim zubem projede bolest jak kdyz vam tam nekdo narve jehlu, uz sem to jednou mela ale na jinem zubu, a nevim ktery zub to je. Podle rengenu vse v poradku.
Je možné, že zapomněli vyčistit některý z kanálků, který mohl být tak malý, že se tam zubař nedostal a neví o něm. Nebo máte chronický periapikalni zánět..tedy ten, který může vzniknout za nějakou dobu od čištění a plnění devitalizovaneho zubu, ale ten by na rtg šel vidět.
@S.maya píše:rengen mi delal a nic nevidel, vse v poradku. Tak nevim. Kdysi sem to mela na jinem zubu, zdravem zubu a bylo to same, tak po par mesicich premlouvani mi zub umrtvil vycistil a to byla uleva, ale dodnes rika ze tomu zubu nic nebylo ale me se ulevilo. A ted to mam zas a neveri mi. Nemuzu prijit co se to deje.
Je možné, že zapomněli vyčistit některý z kanálků, který mohl být tak malý, že se tam zubař nedostal a neví o něm. Nebo máte chronický periapikalni zánět..tedy ten, který může vzniknout za nějakou dobu od čištění a plnění devitalizovaneho zubu, ale ten by na rtg šel vidět.
@Anna741 píše:
rengen mi delal a nic nevidel, vse v poradku. Tak nevim. Kdysi sem to mela na jinem zubu, zdravem zubu a bylo to same, tak po par mesicich premlouvani mi zub umrtvil vycistil a to byla uleva, ale dodnes rika ze tomu zubu nic nebylo ale me se ulevilo. A ted to mam zas a neveri mi. Nemuzu prijit co se to deje.
To je zvláštní. Ale stejně na rtg akutní zánět vidět nejde. Jak dlouho to máte? Na studené a teplé to nereaguje? Jen při té chůzi? A v noci to nic nedělá?
Mě jednou doktor čistil stoličku mikroskopem a řekl, že 4 kanálek je tak malý, že se tam nedostane ani mikroskopem, ale nic mi to nedělá.
@S.maya píše:
To je zvláštní. Ale stejně na rtg akutní zánět vidět nejde. Jak dlouho to máte? Na studené a teplé to nereaguje? Jen při té chůzi? A v noci to nic nedělá?Mě jednou doktor čistil stoličku mikroskopem a řekl, že 4 kanálek je tak malý, že se tam nedostane ani mikroskopem, ale nic mi to nedělá.
Mela sem to na jednom zubu nekolik medicu a tady na tom to mam par tydnu, uz nevim ktery zub boli. Studeny mi vadi, teply, sladky ne. V noci bez problemu. Nechapu sama co to muze byt.
@Anna741 píše:
Mela sem to na jednom zubu nekolik medicu a tady na tom to mam par tydnu, uz nevim ktery zub boli. Studeny mi vadi, teply, sladky ne. V noci bez problemu. Nechapu sama co to muze byt.
Když vám vadí studené, tak tam opravdu bude akutní zánět a ten na rtg vidět nejde, protože v začátku se jedná o hyperemii (tedy překrvení pulpy). Určitě vám zubař zkoušel test citlivosti na chlad a tyčinku s tekutým dusíkem pokládal na jednotlivý zub. Takto se dá správně identifikovat postižený zub.
Ahoj všem
Před 5 měsíci mi zubař opravoval zub, měla jsem hluboký kaz, vyvrtal, zadělal. Ale před týdnem mě začal ten zub šíleně bolet
Na pohotovosti mi tam zubař udělal dírku a vytekl hnis a hned se mi ulevilo.Zub vubec nebolí sám o sobě ale když jako chci stý dírky vytáhnout hnis tak to strašně bolí jak přestanu tak nic nebolí. Jela jsem před 2 dny ke své zubařce a udělala mi rengen, žádný zánět nemám a zub je prý mrtví. O té bolesti jsem jí říkala ale povídala že bolet mě nic nemuže když tam nic nemám
bude mi po Novým roce čistit kanálky a vyplnovat tu dírku. Fakt se bojim aby to zas nezačlo bolet..