Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Keyllah nevím, jestli je moje dcera pomalejší než jiné děti, ale ona dnes už vůbec neví, že jsme jí včera přáli a že měla dort s dvojkou… takže zmatená ze dvou dortů jistojistě nebude.
Není pomalejší 2 leté dítě obvykle vůbec nechápe obstraktní věci a pojmy včera dnes a zítra a má jen tady a ted a co bylo včera to bylo a nezájem. A narozeniny jsou hlavně dort a dort je jídlo tak hlavně že je jídlo ale proč je ten dort jako že je kvůli narozeninám jde ještě dost mimo ni.
@Anonymní píše:
@Keyllah nevím, jestli je moje dcera pomalejší než jiné děti, ale ona dnes už vůbec neví, že jsme jí včera přáli a že měla dort s dvojkou… takže zmatená ze dvou dortů jistojistě nebude.
A ona bude mít 2 dorty jo? Dvouleté dítě, které ani neví, že má narozeniny.. Přát taky radši 2×, pro jistotu..
Na tomhle lpí moje tchyně aby jsme ji poprali po telefonu v den narozenin, přestože je naplánována oslava třeba 3 dny po tom. Jinak je zklamaná a urazena, tak už si na to dáváme pozor, píšu ji SMS už 5rano
Mě osobně je to jedno kdy mi kdo popreje a dětem taky.
Pokud by měl narozeniny jeden z vás rodičů, psala bych zprávu předem. Protože ale malá nemá telefon a nemá z toho rozum
Počkala bych na oslavu
![]()
Já zase nechápu to, že někdo napíše rodičům malého dítěte přání k narozeninám toho prcka. To spíše potěší ty rodiče, to dítě z toho nic nemá. ![]()
Tak jako nechápu Vánoční přání stylem: „Krásné Vánoce přeje Jana, Pepa a Pepinda!“. Jako by Pepinda v 6 měsících řekla: „Mami, popřej hezké Vánoce i za mě!“ ![]()
Moc to řešíš, jsou pozváni na oslavu, tak budou přát tam.
Čeká se na oslavu. I my přejeme dětem až na oslavě. Případně je v den narozenin vezmu na zmrzku a připravím něco pro kamarády do školky/školy. Moje jsou starší a celkově jim je jedno, že jim někdo přeje v ten správný den. Chtějí tu akci…a dárky 😏
@Anonymní píše:
Ty jo holky, to jste mě překvapilyok, tak to budu brát, že je to normální
Jistě, že dvouleté dítě z přání nic nemá, stejně jako neví, že má nějakou oslavu…
Taky bych popřála až v den oslavy narozenin. U nás tedy babičky volají v ten daný den, ale to bude nejspíš tím, že my oslavu jako takovou neděláme, myslím, že do toho 2-3 roku to ani nemá smysl. Je to oslava spíš pro rodiče, než pro to dítě.
@kve-tinka píše:
U nás i dospělí si píšeme daný den k narozeninám/svátku…
To je pochopitelné. Ale psát rodičům malého dítěte, že mu přejí k narozeninám, to k čemu má být dobré? Já když tohle přetlumočila dětem (babička ti přeje všechno nejlepší) tak udělaly akorát hmmm, ve věku dvou let ani to ne
Lepší popřát osobně.
Já myslím, že čekají až na oslavu. Hele, aspoň to bude mít malá rozložené ne víckrát, ta přáníčka, ona je docela malá a zas tolik si z toho nedělá
![]()
My se teda předem domlouváme, že bude oslava. I u jedné cukrářky dorty domluvíme. Sestra má březnové dítě. Já mám dubnové dítě. Takže běžné u nás je, že se domluví společná oslava obou u našich. Což je ideálně na Velikonoce. Tak je jistota, že má většina rodiny čas se sejít. Když každý máme úplně jinde práci a své zázemí.
Máme každý rok takové záchytné body, kdy se rodina sejde a v tu dobu se udělá oslava pro dítě/ děti.
Jsme prostě slavící rodina. Ale je třeba se domluvit. Vám asi vázne komunikace.
@Anonymní píše:Tak mě to zamrzelo. Já vím, řeším blbosti, jen mě zajímalo, zda je podle vás normální popřát v den narozenin nebo čekat až na oslavu
Moje matka planuje oslavy narozenin mych deti vyzdycky tak, aby to padlo na vikend. Co na tom, ze dcera ma narozeniny v utery. Tak se to udela budto v nedeli pred nebo v sobotu PO. Proste, aby matka mela pohodlicko. Neprijde mi to OK, ale uz jsem si zvykla.
Tak o víkendu se snad užije oslava daleko víc, než to slavit honem přes týden. Kdy je člověk po práci. Děti po školce, škole. Vše rychle uteče odpoledne. O víkendu je to společná akce na celý den nebo víkend. My to taky necháváme na víkend nebo líp na prodloužený víkend. Nějaké rychlo oslavy přes týden nee. Popřát tím telefonem, videohovorem v den narozenin. Ale lepší a společné slavení se taky přesouvá na víkend.
V rodině se nám vždy sejde plno děti a žádné s tím problém nemá.
@warita píše:
Moje matka planuje oslavy narozenin mych deti vyzdycky tak, aby to padlo na vikend. Co na tom, ze dcera ma narozeniny v utery. Tak se to udela budto v nedeli pred nebo v sobotu PO. Proste, aby matka mela pohodlicko. Neprijde mi to OK, ale uz jsem si zvykla.
U naás se narozeniny vždycky slaví pouze o víkendech, nikdy přes týden. V životě jsem nebyla někomu na oslavě v týdnu, ani dítěti. A nikoho ani takového neznám.
Já myslela že nepřijeli na oslavu a oni jen v den nepopřáli…
Tak vdyt ji osobně popřejou v ten den co bude oslava.