Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, co mate MTHFR, zvlaste v homozygotni forme - opet jsem v poradne MUDr. Kouckeho narazila na doporucovani Femibionu - je to dost drahe (300 Kc/m) ale podle me to ma logiku brat.
pise tohle:
dotaz:
Dobrý den, pane doktore.
S manželkou řešíme dilema Pregnium x Femibion. Z Vašich stránek jsem vyčetl že jste zastáncem přípravku Femibion. V čem je přípravek lepší? Již cca 3měsíce před otěhotněním brala 2měs čistě kis. listovou, poté jsme viděli leták na Pregnium a tak asi 1měsíč před otěhotněním brele Pregnium až do dnes (10tt). Myslíte, že přípravek Femibion má lepší složení?
Děkuji za odpověď.
odpoved:)
Dobrý den, Pregnium a Femibion obsahují kyselinu listovou a nenasycené mastné kyseliny ( DHA),v tom jsou si přípravky rovny - obojí je favorizuje proti multivitamínům, protože toto jsou jediné dvě prokazatelně účinné látky, které mohou snížit pravděpodobnost např. předčasného porodu,rozštěpových vad neurální trubice, těh.cukrovky atd.. Originalita Femibionu je ale v tom,že obsahuje navíc aktivní metabolit kys.listové,tzv. 4-tetrahydrofolát - Metafolin . Tuto látku neumí vyrobit částečně až 30% lidí. Tj., mohou mít kys.listové hodně,ale protože ji neumí v těle adekvátně zpracovat ( mají defektní výrobu enzymu MTHFR ) - tj. nevytváří se jim aktivní metabolit Metafolin v dostatečném množství ( ten pak má klíčovou úlohu v remetylaci homocysteinu na esenciální aminokyselinu methionin - chcete-li odborně
) , nemusí jim zevní přívod kys.listové stačit. Metafolin je to,co se z kys.listové v těle má vyrobit = aktivní metabolit. Tj. podávání Metafolinu má význam pro lidi, kteří mají MTHFR mutaci neboli lidi, kteří neumí dostatečně kys.listovou zpracovat. Protože plošné testování všech lidí na MTHFR je docela drahé ( = rozhodně zatím nemá žádný medicínský důvod ), jeví se Femibion efektivnější než přípravky s prostou kysl.listovou a důkazy ve studiích jsou zcela NEZPOCHYBNITELNÉ (lepší výsledky metafolinu proti kys.listové). Samozřejmě,pokud žena ví, že mutaci MTHFR nemá,není pak k metafolinu důvod…ale to ví jen málo lidí. Chápu důvody, fy vyrábějící Femibion si pojistila svůj patent vysokou cenou přípravku,je na každém, aby posoudil výše uvedené argumenty, snad jsou jasné…
pozn: povsimnete si, ze tentokrat nezakladam diskusi kvuli nejake sve hysterii, jako obvykle
ne teda, ze bych aktualne nehystercila
jeste tam v hlasovani mely byt dve moznosti, ale nejak se mi to odeslalo a uz to nejde upravit …
Ahoj je to od témetu, snažení mam uz uspesne za sebou
, ale chci se zeptat co je to MTHFR, asi jsem mimo, ale nikdy jsem nic takovýho neslyšela ![]()
Al jinak jsem brala kyselinu listovou ![]()
MTHFR je dedicna porucha srazlivosti krve, zvysena srazlivost krve. Muze se projevit v nasem pripade potraty, pozdeji treba zilnimi trombozamy, nebo mrtvici - ale vetsinou to tak daleko nedojde, ale kdyz uz to clovek ma, tak je dobre hlidat si dalsi rizikove faktory, nekourit a podobne…
Je to také trochu mimo téma, ale co když má tuto, popř. jinou mutaci muž? Při jiných mutacích (leiden, protrombin) se umí kys.listová zpracovat nebo také ne jako to je u MTHFR? Může třeba brát Femibion i muž?
U jinych mutaci to neni tak za:,–(ni, ale dava se listovka taky, protoze je levna anic se tim nezkazi. Muzum se dava, pokud meli nejake potize, treba slabou mrtvicku a tak (a maji MTHFR).
ja jsem zrovna vcera byla na hematologii na kontrole. Mam MTHFR v homozygotni forme, manzel je heterozygot. Ta homozygotni forma je trochu horsi, pokud je vyssi forma homocysteinu. Ja mam za sebou 3×potrat, jednou spontanni cca v 7 tydnu, pak dvakrat zamlke tehotenstvi cca v 8 a 9.tydnu. Po tom tretim potratu nam delali v podstate vschna mozna vysetreni a pozitivne vysla prave jen ta mutace. Zacala jsem uzivat kyselinu listovou a prave Femibion, o kterem moc lekaru nevi, a myslim, ze prave diky tomu jsem ted na konci 5.mesice. I kdyz mam porad trcohu obavy, tak takhle daleko jsme se jeste nikdy nedostali. Myslim, ze spoustu gynekologu tu poruchu podcenuje, ma ji az 30% populace, ale u nas to vypada na pravdepodobnou pricinu, i kdyz to samozrejme nahoda byt mohla.
Vcera mi rekli, ze mam jen chodit kazdy rok na kontrolu homocysteinu a mam si nechat kontrolovat tuky a cukry v krvi, cvicit a udrzovat spravnou tel. hmotnost, protoze je tam trochu vyssi riziko kardiovaskularnich chorob.
Takže je to v podstatě prevence, aby se nemuseli brát preparáty typu Warfarin apod.?Ale jakto, že stačí listovka, když jí neumí zpracovat, to je pak zbytečné brát? To by chtělo něco už přímo s tím Metafolinem, ne?
Jowana ja v tom delam a o metafolinu jsem se doslechla az z poradny MUDr. Kouckeho. Ony se ty informace v medicine moc nesiri. V jine otazce koucky psal, ze se hadaji gynekologove s hematology, ze ze studii vyplyva, ze MTHFR vliv na potraty ma, ze hematologove to podcenuji…
Možná se zeptám blbě, ale má MTHFR vliv jen na potraty nebo i na samotnou šanci početí? Připomíná mi to jednu studii, kde byl závěr vlivu na oboje a nevím, jestli to není jen shoda.
ja teda o vlivu na poceti neslysela – nikdy–ale neni to muj obor, tak nevim.
hod to do te poradny (odkaz na zacatku), koucky odpovida tak do 3 dnu.
Aha, nevadí. S dotazem ještě počkám, nás teď čeká důkladné vyšetření, pokud 3. insemča nevyjde, takže to budeme mít hodně dopodrobna a myslím, že včetně i těch tebou zmiňovaných oblastí.
Mám Leidena i MTHFR
Zjistili to po druhém potratu. Během třetího těhotenství jsem užívala listovku a píchala si Clexane.
Troufnu si říct, že ani jedna mutace vliv na početí nemá - nebo aspoň u nás. Vždy jsem otěhotněla na první pokus ![]()
Kikija píše:
Mám Leidena i MTHFRZjistili to po druhém potratu. Během třetího těhotenství jsem užívala listovku a píchala si Clexane.Troufnu si říct, že ani jedna mutace vliv na početí nemá - nebo aspoň u nás. Vždy jsem otěhotněla na první pokus
Aha, díky za odpověď. Já myslím, že to bude něco jinýho, ale ta studie se mi nedaří najít, tak jsem zkoušela Pudlu, jestli o tom neví víc.
odpověď janine 24: Mutace MTHFR prý nemá vliv na samotný početí vůbec, ale s potratama souvisí.L.