MTHFR heterozygot

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
17.6.22 09:30

MTHFR heterozygot

Tak jsem si nechala zaplatit test na trombofilní mutace, protože rok a půl beru HA a embolie a trombózy se bojím vlastně ze všeho nejvíc :roll:

Našli mi akorát MTHFR heterozygot a že doporučuji kontrolu na hematologii. Tu zprávu jsem předala praktickému lékaři a dal mi doporučení na hematologii, objednala jsem se.

Vím, že to není tak strašná mutace jako třeba Leidenská, ale i tak určitě mám vyšší riziko trombózy :zed:

Takže s HA skončím, ikdyz je to nizkohormonalni. Hodně se toho prostě bojim.

Měla jste některá tuto mutaci? Co vám řekli na hematologii? Musite tam chodit stále na kontroly? Berete i přes toto HA? Jaká opatření proti snížení rizika embolie dodržujete?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
81476
17.6.22 09:44
@Anonymní píše:
Tak jsem si nechala zaplatit test na trombofilní mutace, protože rok a půl beru HA a embolie a trombózy se bojím vlastně ze všeho nejvíc :roll:

Našli mi akorát MTHFR heterozygot a že doporučuji kontrolu na hematologii. Tu zprávu jsem předala praktickému lékaři a dal mi doporučení na hematologii, objednala jsem se.

Vím, že to není tak strašná mutace jako třeba Leidenská, ale i tak určitě mám vyšší riziko trombózy :zed:

Takže s HA skončím, ikdyz je to nizkohormonalni. Hodně se toho prostě bojim.

Měla jste některá tuto mutaci? Co vám řekli na hematologii? Musite tam chodit stále na kontroly? Berete i přes toto HA? Jaká opatření proti snížení rizika embolie dodržujete?

Má jí tak polovina populace, možná více. My už to ani nevyšetřujeme. Za trombofilní stav už není tak 15 let považovaná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.6.22 09:48

Já mám dokonce homozygot, řekli, že to není trombofilní mutace jako Leiden, takže HA nevadí. Jinak mně nikdo nesledoval ani při těhu (2×, obojí úspěšná), nic jsem si nepíchala, žádné problémy nemám, otěhotnění vždy během 2-3 cyklů od odstranění antikoncepce (bez sledování ovulace, relativně v pozdějším věku). :nevim: Doktor říkal, že tahle vada není kauzální pro nějaké problémy, jen tam může být korelace, takže se to řeší až při problémech. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
17.6.22 10:08

Vím, že to není tak závazná mutace, ale nevím proč i tak mě poslali na hematologii 8o no holt tam půjdu, když už jsem objednaná. Zakl.

• Citovat
  • Upravit
81476
17.6.22 10:13
@Anonymní píše:
Vím, že to není tak závazná mutace, ale nevím proč i tak mě poslali na hematologii 8o no holt tam půjdu, když už jsem objednaná. Zakl.

Protože to praktik/genetik ( nebo já nevim, kdo tě tam poslal), neví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10486
17.6.22 10:33

Mám MTHFR homozygot, zjištěno po třech potratech. V těhotenství jsem si píchala nízkomolekulární heparin. Před lety jsem měla kvůli endometriózu podstoupit hormonální léčbu a bylo mi řečeno, že budu muset řešit při ní krev. Léčbu jsem nakonec odmítla. Nicméně letos jsem se na ni ptala znovu a že prý s už teď MTHFR vůbec neřeší. Takže tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8614
17.6.22 11:32

Mám to taky a k tomu ještě jednu další mutaci. Má to kde kdo, půlka lidí o tom ani neví. Mně i bylo řečeno, že samotný mthfr a ještě heterozygot se už za trombofilni stav nepovažuje a nijak se to neřeší. Já nic neřeším, ani když k tomu mám ještě další mutaci. V jednom těhotenství jsem chodila na hematologii, ale jen mě sledovali, vždy vše ok. V dalším těhotenství jsem tam ani nešla. Mám to jen hlásit u operací. Tak jsem to nahlásila, oni že ok, dobrý vědět a dal se stejně nic neřešilo. Ty leky na ředění krve pichali po operaci úplně všem. Já si to ještě hezky komplikuju alergií na fraxiparine…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2426
17.6.22 12:29

Mám taky… 6*těhotná z toho jedna dcera a momentálně 34tt..nikdo. Mě nikam ne hnal prý to má polovina populace. Antikoncepci. Mi doporučila dr nizkohohmonalni tkz minipilulku… A v těhotenství je třeba brát naštěpenou kys. Listovou tkz folát jelikož při této mutaci tělo neumí kys listovou štěpit a zpracovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6993
17.6.22 21:45

Mam mthfr heterozyg a k tomu radu od praktika jist listovku. Nastepenou.
K tomu leiden heterozygot. Na hematologii srazlive faktory v obou tehu ok, resilo se jen heparin po obou cs.
Obecne v rodině mame vic infarktu a mrtvic kvuli tomu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.6.22 11:03

No infarktu a mrtvice se dost bojím a hlavně embolie :roll:

A ta listovka v tabletách se má jíst furt nebo jen v trhu a před početím? Jakože i teď mému tělu chybí?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.6.22 23:32

Mně řekla primářka na genetice, že se bere listovka na základě Homocysteinu. To jsem se dozvěděla, až někdy po 10letech, co mě tam revmatolog poslal. V těhotenství mi ho psal gynekolog, před těhotenstvím mi ho psával revmatolog. Jinak jsem měla jsem ve zprávě napsáno, že doporučují doživotně užívat Acidum Folicum.

Zmínila jsem se o tom na hematologii, ten mi ho nechal nabrat, měla jsem ho nízký. Tak už beru A. F. cca třičtvrtě listovku.

• Citovat
  • Upravit
6993
19.6.22 12:34

Mne rekli porad. A jeste nastepenou listovku. To neni kazdy preparát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí