Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn nemluvil do 3,5 let temer absolutne… Z vlastni zkusenosti bych doporucila dat ho do skolky, pokud jeste nechodi. A urcite dobreho detskoho psychologa, ktery kluka poradne otestuje i po jinych strankach. My jsme zkusili 3 psychology, kteri stali za starou backoru, a jen ta 4. na doporuceni znamych se stejnym problemem nam pomohla. Pokud jste z Prahy, rada poskytnu kontakt. Rozhodne bych to tak nenechavala byt a necekala, ze se “rozmluvi”, neztracejte cas ![]()
Tak můj nejmladší syn do třech let nemluvil vůbec (jen slabiky na úrovni ročního dítěte), já taky na nervy, jak je to možný, protože jeho dva sourozenci mluvili naopak brzy a hezky, a pak najednou začal po třetích narozeninách sám od sebe a do týdne mluvil normálně v dlouhých větách a srozumitelně. Manžel si dělal srandu, že se asi nechtěl předvádět, dokud to nebude umět parádně a trénoval si mluvení jen v duchu, aby to na nás pak naráz vybalil ![]()
Jeste dodam, ze ja mam jinou zkusenost nez vetsina: v tech 3,5 letech se syn nerozpovidal ve vetach, jak nas vsichni utesovali. Psycholozka v jeho cerstvych 3 letech prisla na to, ze syn ma tezkou vyvojovou dysfazii se zachovanim nadprumerneho IQ. Takze ve 3,5 letech sice mluvit zacal, ale na urovni rocniho ditete, a dal pokracoval snecim tempem. Do 1. tridy sice sel bez odkladu a do normalni ZS, ale s asistentem, protoze se vyjadroval vety ze 2-3 slov, litaly mu predlozky a slovni zasoba byla setsakra chuda. Samozrejme od tech 3 let jsme chodili na logopedii a co pulrok na psychologii, aby se hlidal vyvoj. Ted je mu 11 let, 5.trida, a uz mluvi temer jako normalni dite v jeho veku, ma vynikajici pamet, same jednicky (rozhodne ne z litosti, ale nektere jsou vydrene), nejlepsi diktaty, vyjmenovana slova zvlada levou zadni a z cele tridy nejvetsi slovni zasobu v anglictine. A je chodici encyklopedie na vsechno, co ho zajima
Pry za par let uz na nem nepozname, ze kdysi mel problem s mluvenim.
Pisu to kvuli tomu, aby se nepodcenovala rana pece a neztracel se drahocenny cas. Neni jiste, ze jednou to znicehonic prijde samo. U nas to byla prace a prace (a dost financnich vydaju navic). Kdybychom to nechali byt a cekali, pak ted je nas kluk nepravem ve skole pro mentalne postizene. A souhlasim s nazorem, ze je dobre krome psychologa a logopedie zkusit foneatrii a neurologii, tim jsme take prosli.
Všem moc děkuji za rady
hned v pondělí vše obvolam a absolvujeme kolečko po doktorech, a snad bude vše v pořádku a brzy se rozmluvi
@Anonymní píše:
Syn nemluvil do 3,5 let temer absolutne… Z vlastni zkusenosti bych doporucila dat ho do skolky, pokud jeste nechodi. A urcite dobreho detskoho psychologa, ktery kluka poradne otestuje i po jinych strankach. My jsme zkusili 3 psychology, kteri stali za starou backoru, a jen ta 4. na doporuceni znamych se stejnym problemem nam pomohla. Pokud jste z Prahy, rada poskytnu kontakt. Rozhodne bych to tak nenechavala byt a necekala, ze se “rozmluvi”, neztracejte cas
Dobry den, mohla bych od vas dostat doporuceni na toho dobreho psychologa do soukrome zpravy? Dekuji
Ahoj, dovolim si pridat svuj pripad, prosim anonymne, nebo smazat. Synovi budou za par dnu 3 roky a vydá par zvuku, na mama a tata stale cekame. Dokud mu nebylo 2,5 nikdo nas nechtel vzit, ze se rozmluvi, pak prisla korona, v cervnu jsme se dostali aslon na logopedii, je na urovni rocniho ditete. V zari ma jit do skolky. Podle me je normalni, dle okoli taky, jen nemluvi. Obcas chodi po spickach a ma rad uzke prostory. Nema rad strojek na vlasy a sekacku. To jsou tak jedine veci co jsem docetla, ze jsoy spojovane s projevy poruch autistickeho spektra. Minuly tyden jsme byli na foniatrii a doktor do zpravy napsal podezreni na PAS. Mne tam jen rekl ze syn slysi a doporucil nas na neurologii, volno maji v breznu. Jsem samozrejme nervozni, schanim psychologa, u psychiatra ani nemam termin, nemaji diar na dalsi rok… Poradite mi, co s nim muzu delat za cviceni, trenujeme zvuky vzdy dopoledne a odpoledne, je to uz na budku a zadny extra efekt to zatim nema, i kdyz zlepseni je. Jak se to u vas vyviji? Diky za rady
@Liliana87 píše:
@kashaaNejhorší je to porovnávání od členů rodiny! Nemluví,
Dřív nebo později se to naučí každý. Nevím o nikom z mého okolí kdo by to nezvládl a snad ani plíny nikdo z rodiny nemá.
nechodí na nočník, neumí stojku
Já na to vždycky tak ať jí to naučí a najednou ticho po pěšině.
Hele tohle je takový… Ano, každý zdravý dospělý chodí na záchod a ji příborem a mluví. Ale jdi se posadit do čekárny logopedie, neurologie nebo před speciální školu a sevřenýho žaludku se nezbavíš ![]()
Určitě ta logopedie, ale počítej s tím, že každý logoped bohužel není dobrý. Zkus se podívat na https://www.logopedonline.cz/
K téhle logopedce jsem chodila s dcerou a byla úžasná, kromě toho má na svém webu opravdu všechno dobře vysvětlené. On ten opožděný vývoj řeči nemusí být jen tak nějaký malinký problém.
A rozhodně bych se nechala poslat na různá vyšetření - foniatrie, neurologie, dětská psychologická poradna. Jedna známá taky pořád doufala, že to dítěti naskočí, začali chodit na logopedii až v 5 letech a ještě v 5.třídě mluví strašně. Bohužel čím déle se to nechá být, tím víc si dítě zafixuje špatné návyky, které se pak strašně těžko mění.
@Anonymní píše: Více
Nemohla bych poprosit kontakt na psychologa? Mockrát dekuju. ![]()