Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jsem si teda dost jistá, že sociálka mimino neodebere jenom z toho důvodu, že nemá do dětskou postýlku. To bude nějaká blbost.
Ani tak bych neřešila socialku, ale to, že dítě prvních x měsíců prostě leží. Nějaký hojdavak nebo kočár mu akorát tak zničí zada
Mně spaní miminka s rodiči přijde fajn, nemusíš ani vstávat kvůli kojení ![]()
Tak to spaní v hnizdecku možná bude trošku lepší, ale tam se zase většina dětí moc dlouho nevejde.
Osobně si myslím, že snad postýlka se vejde skoro všude ne? Standardně mají 120×60, to není nijak zásadní velikost přece. To by sr vám tam nevešla?
Budete v pohodě. Hojdavak je náhodou super
. Hnízdečko u vás v posteli bude taky bohatě stačit. Neznám moc dětí, které by dobrovolně spaly v postýlce, za mě je to zbytečnost. U nás se teda používá až teď od 14-15 měsíců, do té doby tam nikdy nespal dýl jak 2-3 hodiny. Pak jsem si ho vždy přendávala k sobě, kde spal spokojeně až do rána, to bysme se nevyspali. A neboj, sociálka jen tak bezdůvodně nechodí, nikomu do toho nic není.
@Anonymní píše:
A spani v hnizdecku v nasi posteli?
Ono ze začátku to jde. Ale pro mě byla postýlka taková jistota. Věděla jsem, že jí zavřu a nikde se mně nepřekutálí. A hlavně na začátku byla na monitoru dechu. Vím, že se říká, že při společném spaní je SSID nepravděpodobný, ale byla bych jak na trní. Jinak postupně s námi malá spala, ale čím je větší a motá se, tím nepohodlnější to je. Spí s námi většinou jen k ránu, jinak mám postýlku u naší postele.
Znám spoustu lidí, kteří pro miminko neměli postýlku, popř. ji používali tak na odkládání čistého prádla (jako já třeba
Nicméně bych určitě jako alternativu nebrala hojdavak, dítě potřebuje mít prostor k pohybu i během spánku a ležení na rovném povrchu taky není od věci. Postýlka také není špatná kvůli bezpečnosti, asi nebudeš na dítě koukat 100 % času, kdy je bdělé.
Sociálka u nás neodebírá ani děti, které bydlí ve vlhkém plesnivém bytě a spí na pročůrané matraci, takže pokud někdo někde odebral dítě, které nemělo postýlku, tak tam nebylo v pořádku x jiných věcí.
Ahoj, my sice nemeli garsonku, ale hodne pidi byt, kde jsme bydleli 4. Z me zkusenosti - mela jsem neco jako kosik a byl dost na prd, ve 3 mesicich by se nam tam uz malej nevesel a i tak zabiral na nas mini byt dost mista. Malej od zacatku spal se mnou v posteli. Ale byla jsem tam s nim jen ja, manzel se bal. Takze ten lezel na takove rozkladaci matraci na zemi (za 800 z Jysku). Tu jsme rano slozili, soupli pod postel a bylo to. Nebo co cestovni postylka a do ni koupit kvalitni matraci? Mame to tak u tchyne, u ktere je take nedostatek prostoru.
Mysleno tak, ze tu cestovni postylku pres den slozis, aby nezabirala misto
Kontrolu dechu lze i u spaní v posteli s rodiči řešit monitorem dechu na plenku. Nicméně kam dáš dítě spát přes den? V hnízdečku (u kterého mám také pochybnosti pokud jde o polohu, ale nejsem odborník) vydrží bezpečně maximálně pár týdnů, pokud bude pohyblivé, tak ani to ne. Takže jedině pak přidělat ohrádku k posteli (taky jsem to viděla u známých).
@Anonymní píše:
Ahoj, zjistila jsem tehotenstvi, s pritelem se moc tesime, ale zacinam resit prakticke veci… Mame maly byt (vetsi garsonku) a mame jen spaci kout, kde mame postel 180×200. Moje otazka zni, zda male miminko musi mit postylku?
Denni spani planuju resit hojdavakem/kocarkem. Nocni spani u nas v posteli v hnizdecku. Pripadne jsem koukala jeste na kosiky, ale tam pry mimco take dlouho nevydrzi…
Ma nekdo zkusenost s mimi v garsonce? Jak jste spani resili? Nasla jsem clanek, kdy socialka odebrala mimco, ze doma nemelo postylku, tak me to celkem desi..
Kazdopadne mame rozjednany pozemek a chceme stavet domecek, takze to v soucasnem byte nebude na furt..
Je to prvni dite, tak si to asi taky predstavuju jak hurvinek valku, takze vsem dekuji za rady, nazory a zkusenosti..
To by nejdriv ta socialka musela mit nejaky duvod k vam prijit ne? Jentak skontrolovat jestli mate postylku asi nepřijde
U staršího dítěte jsme postýlku měli a sloužila převážně jako odkládací místo pro hračky. V necelých 2 letech jsme pořídili už klasickou postel. U mladšího zatím postýlku nemáme, spí se mnou v posteli a přes den v kočárku nebo na rozloženém gauči v „hnízdečku“ z kojícího poltáře (moc toho nenaspí mimo noc). Uvidíme, jestli pak budeme postýlku pořizovat, ale spíš kvůli bezpečnosti - člověk přece jen ví, že tam dítě umístí a je v bezpečí, když si potřebuje třeba odběhnout na wc
Na noční spaní ale asi postýlku neplánuju vůbec.
Jsem tedy pro postýlku, až budou prckovi kolem 3 měsíců tak už na místě nezůstávaj a bála bych se že by mi spadnul z postele a hlavně si takhle prcka naučíte spát s váma v posteli a velice špatně se to odnaučuje. Dceři bude rok a rostou jí zoubky a když se mi v noci vzbudí tak si jí vezmu k sobě ale sem celá okopaná a moc se s ní nevyspim.
Ahoj, zjistila jsem tehotenstvi, s pritelem se moc tesime, ale zacinam resit prakticke veci… Mame maly byt (vetsi garsonku) a mame jen spaci kout, kde mame postel 180×200. Moje otazka zni, zda male miminko musi mit postylku?
Denni spani planuju resit hojdavakem/kocarkem. Nocni spani u nas v posteli v hnizdecku. Pripadne jsem koukala jeste na kosiky, ale tam pry mimco take dlouho nevydrzi…
Ma nekdo zkusenost s mimi v garsonce? Jak jste spani resili? Nasla jsem clanek, kdy socialka odebrala mimco, ze doma nemelo postylku, tak me to celkem desi..
Kazdopadne mame rozjednany pozemek a chceme stavet domecek, takze to v soucasnem byte nebude na furt..
Je to prvni dite, tak si to asi taky predstavuju jak hurvinek valku, takze vsem dekuji za rady, nazory a zkusenosti..