Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
A co hygiena? Nechte si udělat rozbory vody a to omlaťte starostovi o hlavu. Potom bych šla klidně až na krajský úřad
no já bych už tam nebydlela - teda ani bych se tam nenastěhovala… jsem myslela, že takové podmínky jsou možné(akceptovatelné) tak na chalupě na prázdniny. Né v normální celoroční domácnosti!! ![]()
![]()
Holky, já nevím, ale pořád jsou obce, kde vodovod není vůbec a taky se nikdo nestará, jakým způsobem se obyvatelé dostanou k pitné vodě
Pokud neplatí vodné a stočné, přestože to obec něco stojí, tak z mého pohledu nemají nárok
Ale zákonům nerozumím a googlovat se mi nechce, takže to samozřejmě může být jinak.
Já se obávám, že přístup k pitné vodě máte - ten hydrant, nikde není řešeno, že ti pitná voda musí téct doma z kohoutku.
Jinak nevím moc co s tím, leda sehnat dostatek lidí a v příštích volbách kandidovat do zastupitelstva, zajistit dotaci a vodovod postavit.
@kve-tinka píše:
![]()
no já bych už tam nebydlela - teda ani bych se tam nenastěhovala… jsem myslela, že takové podmínky jsou možné(akceptovatelné) tak na chalupě na prázdniny. Né v normální celoroční domácnosti!!
![]()
By ses možná divila v kolika trvalých domácnostech je tohle běžnou realitou… ještě tedy s tím, že je každý napojený na vlastní studnu a řeší, zda bude mít přes léto vůbec nějakou vodu. A pitnou třeba kupuje balenou.
Ahoj, u nas ve vsi taky nemame pitnou vodu. Kazdy tu ma studnu, ale vrty minimalne lidi maji, vsude kolem jsou pole, takze voda se taky neda pit, teda nekdo ji pije, my dovazime vodu v kanystrech od rodicu ze mesta..je to takova prekerka, ale co se zmenilo komplet zastupitelstvo, tak se voda zacina pomalu resit. Navic tu neni kanalyzace, lidi maji trativod, nic prijemneho
Kazdopadne doufame, ze se situace obrati k lepsimu diky novemu osvicenemu zastupitelstvu a predevsim starostce, ktera se neboji..obyvatel stalych mame do stovky, navic jsme posledni (nebo taky prvni) obec v KH kraji..
Ver, ze nejste sami, koho tento problem tizi…
diky za anonomitu…
H.
@j.a.n.i1 myslim, ze kolem Jicina prave takoveto problemy jsou, vid?
H.
@j.a.n.i1 píše:
Já se obávám, že přístup k pitné vodě máte - ten hydrant, nikde není řešeno, že ti pitná voda musí téct doma z kohoutku.
Jinak nevím moc co s tím, leda sehnat dostatek lidí a v příštích volbách kandidovat do zastupitelstva, zajistit dotaci a vodovod postavit.
jenže ten hydrant je v jiné vesnici 3 km daleko. A do zastupitelstva kandidovat jesložitější u nás, tudy cesta nevede, i když protlačíme jednoho zastupitele, ten absoluně nic nezmůže. Spíš už nevíme, kam se obrátit, kraj řekl, že to bude řešit nad 100 obyvatel, jak by asi do pár baráků nacpal 100 obyvatel, to e utopie, obec řekla, že smůla a dál se s námi nikdo nebaví. Takže v podstatě žijeme bez vody a když už teče, tak je to taková špína, že když si napustíš vanu a sedneš si do toho, nevidíš na nohy.
Koukám, že je nás víc. No dobře, pod které ministerstvo třeba spadá řešení vody?
No, tak pak už jedině vlastní úpravnu vody… dělají se, i takové, které zvládnou skoro cokoliv, ale bude to pálka ![]()
@j.a.n.i1 píše:
Jojo, ale vypadá, že bude vodovod
ja myslela, ze na Libansku jsme jedenia obec bez vody…
H.
@Anonymní píše:
Koukám, že je nás víc. No dobře, pod které ministerstvo třeba spadá řešení vody?
Pochybuju, že ministerstvo něco vyřeší… je to o penězích a o tom, jak je zastupitelstvo schopno ulovit nějakou dotaci. A ani, když se snaží, tak to není úplně jednoduchý.
Prosím o zachování anonymity, dost bojujeme s obecním úřadem, nechci to rozebírat neanonymně.
Bydlíme v obci, kde je vodovodní řád, ale celá obec je napojena na obecní studnu. Měl se tu stavět vodovod, byly projekty vše, nicméně po té, co se k moci dostal starosta z jiné vesnice, pod jeden obecní úřad spadá 6 vesniček okolo, to zastupitelstvo zrušilo, přepracovalo projekt a vodovod táhlo na druhou stranu do vesnice, kde bydlí starosta, využila na to peníze pro ns a nikdo s tím nic nezmohl. Už je to pět let a pro nás vodovod není a prý nikdy nebude, máme se s tím smířit.
Je tu cca 15 domů, cca 25 trvalých obyvatel, v současné době už se to táhne několik let, je voda silně znečištěná, teče nám z kohoutku hnědá špinavá voda, pitné to ení a nikdy nebylo. Obec nám neúčtuje vodné ani stočné a tím je to prý vyřešeno, odmítá s námi uzavřít smlouvy na odběr vody už hodně let, prý je jejich dobrá ůlu, že nám vůbec udržují nějaký vodovod. Vrty nepřicházejí v úvahu, už jsme tu udělali 6 vrtů, a ani jednom z nich není použitelná voda, k to šíleně železitý, nedá se s tím nic, ani filtry nepomáhají, stálo to staticíce, náš vrt cca 200.000 a jde s tím stěží zalít zahrada.
Takže si pro pitnou vodu jezdíme k hydrantu, máme ji v kanystrech, trvá to už léta, a myjeme se ve špíně.
Je vůbec něco, co s tím dá udělat? Nás už nic nenapadá. Obec další miliony na další vodovod nemá, neplánuje to řešit a řešit to nebude. Pominu, že tohle léto nám tekla vodu tak cca 3 sny z týdne, každodenní výpadky vody, kdy jsme byli x-hodin bez vody úplně na denním pořádku.
Kam be se tak dalo obrátit? Obecní úřad se svým zastupitelstvem je stát ve státě, nenašli jsme žádnou vyšší instituci, která by mohla něco změnit.