Může fyzická osoba nepodnikající někoho zaměstnat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Takže, ač se to na začátku nezdálo, je ta agentura vlastně nejjednodušší řešení
![]()
Šak paní zaměstnáš načerno, než se agentura rozhoupe, když to potřebuješ a pak pojede přes ně, ne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemyslím si, že musíš zaměstnat pouze osoby na činnost podnikání.
Když máš firmu co prodává zboží zaměstnáš třeba i sekretářku, účetní, uklízečku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.pampeliska píše:
No tak zjistěte jestli si nemůže platit to SP a ZP jako osoba bez zdanitelných příjmů tak aby se ji to počítalo na důchod?
http://www.cssz.cz/…brovolna.htm
zdravotní poj. - pokud nemá žádnou okolnost (zaměstnání, OSVČ, nebo vedení na úp apod. kdy za ni platí stát) tak je povinná výše pojistného 1080,–/měs
- Citovat
- Upravit
No, nejsem si tim na 100 % jista, ale muzes s ni uzavrit dohodu o provedeni prace - je to jako smlouva s remeslnikem. Jen je tahle smlouva (narozdil od Dohody o pracovni cinnosti) vazana poctm hodin, tusim ze 40 hod. mesicne - ale nikde ti nikdo nerika, kolik mas platit na hod., takze napsat si to muzete jinak, nez je real… ve smlouve bude uvedeno, ze si odvody plati sama a ona poda ohlasky na prislusne urady. Jen ti nereknu, nakolik je to vyhodnejsi, nez mit zivnostak, myslim ze jen jsou trochu jine zalohy na soc. a ze je mozna nizsi dan, ale nejsem ucetni, tak tohle ti presne nereknu. No ale ted, kdyz sem to cele dopsala, tak vidim, ze asi jednodussi to bude prece jen pres tu agenturu, jak pise Angua ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
korena píše:
To je právě to, že paní by sice pro mě klidně na černo dělala, ale už je víc jak rok na pracáku a pak se ji to už údajně taky nějak krátí, co se týče započítávání odprac. let atd..... a dělat to jako vedlejšák taky nejde, vzhledem k tomu,že ji potřebujeme na víc jak rok s měsíčním úvazkem 70-80h, s tím že je to v nepravidelné dny vždy 2-3dny v týdnu 5-10,5 hK tomu si v podobném režimu nemá šanci nic najít
jj, tak snad to s tou agenturou klapne, i když čím dál víc ztrácím důvěru. Kdyby to nebyla v našem kraji jedinná agentura, tak jdu jinam. Navíc ani nemají potřebné ŽO, protože u nás budou hlídat 2leté dítě, a měli by mít vázanou živnost a ke všemu k tomu hlídání zaměstnávat jen lidi s patřičným vzděláním - což tedy stejna ta moje paní nemá (má spec. pedagogiku - a taky to nestačí
)
Já jsem nedávno absolvovala kurz „pečovatelka o děti od 0 do 15 let“ a co jsme si tam říkali, tak pro vázanou živnost na hlídání dětí pod tři roky je třeba mít vzdělání - zdravotní sestra nebo zdravotnický asistent a nebo mít kompetence vykonávat práci pracovníka v sociálních službách. Ta se získá absolvováním 150 ti hodinovýho kurzu a podmínkou je mít pouze ukončený základní vzdělání. To mě může vzít čert, jaký někdy naše legislativa uzákoní pitomosti. No nic, ještě pro výkon pracovníka v soc. službách je uznáváno několik maturitních oborů, myslím, že je tam pedagogika volnýho času aj. Opravdu nám na kurzu říkali, že žádná rodina nás asi nezaměstná, takže buď být zaměstnancem agentůry nebo si pořídit ŽL na „služby pro domácnost“. Pokud by si paní udělala ŽL, bylo by pro ní nejvýhodněšjí, kdyby jste se domluvili na paušální měsíční odměně, aby měla nějakou finanční jistotu, že například když vaše dítko onemocní nebo pojedete na dovolenou, tak že jí nevypadne příjem. Pro vás by z toho zase vyplívaly výhody, že budete mít jistotu, že si paní kvůli případnýmu výpadku výdělku nebude hledat nějakou jinou rodinu na hlídání a vy nezůstanete bez chůvy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Napadá mě, že by si paní mohla přes ÚP udělat rekvalifikační kurz na toho pracovníka v soc. službách, trvá tady u nás 3 týdny. ÚP by jí měl podpořit, pokud by po absolvování kurzu mohla začít pracovat v rodině na ŽL. A nebo by si mohla udělat ŽL na volnou živnost „služby pro rodinu“ a pod to se už dá schovat cokoliv, že jo. Pokud by u vás paní na ŽL pracovala, tak ať se připojistí za případné způsobený škody, není to drahý a bylo by to výhodný pro ní i pro vás.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
aprazanda píše:korena píše:Já jsem nedávno absolvovala kurz „pečovatelka o děti od 0 do 15 let“ a co jsme si tam říkali, tak pro vázanou živnost na hlídání dětí pod tři roky je třeba mít vzdělání - zdravotní sestra nebo zdravotnický asistent a nebo mít kompetence vykonávat práci pracovníka v sociálních službách. Ta se získá absolvováním 150 ti hodinovýho kurzu a podmínkou je mít pouze ukončený základní vzdělání. To mě může vzít čert, jaký někdy naše legislativa uzákoní pitomosti. No nic, ještě pro výkon pracovníka v soc. službách je uznáváno několik maturitních oborů, myslím, že je tam pedagogika volnýho času aj. Opravdu nám na kurzu říkali, že žádná rodina nás asi nezaměstná, takže buď být zaměstnancem agentůry nebo si pořídit ŽL na „služby pro domácnost“. Pokud by si paní udělala ŽL, bylo by pro ní nejvýhodněšjí, kdyby jste se domluvili na paušální měsíční odměně, aby měla nějakou finanční jistotu, že například když vaše dítko onemocní nebo pojedete na dovolenou, tak že jí nevypadne příjem. Pro vás by z toho zase vyplívaly výhody, že budete mít jistotu, že si paní kvůli případnýmu výpadku výdělku nebude hledat nějakou jinou rodinu na hlídání a vy nezůstanete bez chůvy.
To je právě to, že paní by sice pro mě klidně na černo dělala, ale už je víc jak rok na pracáku a pak se ji to už údajně taky nějak krátí, co se týče započítávání odprac. let atd..... a dělat to jako vedlejšák taky nejde, vzhledem k tomu,že ji potřebujeme na víc jak rok s měsíčním úvazkem 70-80h, s tím že je to v nepravidelné dny vždy 2-3dny v týdnu 5-10,5 hK tomu si v podobném režimu nemá šanci nic najít
jj, tak snad to s tou agenturou klapne, i když čím dál víc ztrácím důvěru. Kdyby to nebyla v našem kraji jedinná agentura, tak jdu jinam. Navíc ani nemají potřebné ŽO, protože u nás budou hlídat 2leté dítě, a měli by mít vázanou živnost a ke všemu k tomu hlídání zaměstnávat jen lidi s patřičným vzděláním - což tedy stejna ta moje paní nemá (má spec. pedagogiku - a taky to nestačí
)
No jo, paušál za měsíc by byl možná výhodný pro paní, ale ne pro mě
- co, když onemocní ona, nebo její dítě, tak bude 14 dní pryč a já ji ještě budu platit paušál? Myslím, že taxa podle odpracování je spravedlivá pro obě strany. Navíc jsme domluvené, že v pípadě nemoci našich dětí, budu pravděpodob. doma cca první 3 dny(kdy děti mají největší nápor nemci - horečky atd.) a pak nastoupí ona - je to tak výhodné i pro mě ![]()
add. ŽL - péče o rodinu - no, pod to se to dá zašmudlat, neb je v rámci náplně možná krátkdobá nahodilá péči i o dítě do 3 let, takže by ve smlouvě musela být uvedena péče o domácnost vč. občasného hlídání atd. Jinak při kontrole ŽÚ nastává problém
neoprávněného…
Jinak co se smyslu některé legislativi týče, tak taky nechápu ![]()
add. dohoda o provedení práce - taky už si přesně nepamatuji, ale krom omezení hodinymi tam je tuším rozdíl oproti Dohodě o prac. činnosti taky v tom, že si příjem z ní daní resp. daň odvádí ten pracující sám (?) Ta paní právě v těchto věcech odvodu, účta atd. není sběhlá a těžko ji do něčeho takového budu tlačit - myslím tedy hlavně to, že by si měla udělat ŽL, rekvalifikaci atd.
add. výše ZP - no, tak to by byl třeba její rozdíl v tom, kolik bude dostávat na hodinu od agentury (75,–) a kolik by dostávala od nás na ŽL (90,–) a my budeme platit agentuře (105,–). Musím říct, že ta částka pro ni od agentury je dost žalostná ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jo, není to sranda, ikdyž to tak může vypadat. Já jsem taky na ÚP, ráda bych hlídala, ale nemám kontakty na zákazníky, reklamu si kvůli evidenci na ÚP udělat ve městě nemůžu a ŽL si taky udělat nemůžu, když nemám ty kontakty, tudíž zákazníky. Potřebovala bych nějak začít načerno a pokud by to bylo k tomu, tak si udělat ŽL. Jenže žiju na malým městě, málo práce, malý platy …
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
aprazanda: no, vždyť si můžeš udělat ŽL a vyčkávat, až se chytneš nějaké příležitosti. Kvůli ÚP si ho nech přerušený a je to… …a reklamu na hlídání snad taky můžeš mít, ne? Když máš reklamu, není daný, že zrovna teď už hlídáš, ne? Až bys našla práci, tak se odhlásíš z ÚP. Nebo reklama na netu je dost anonymní. …a nebo přes agenturu
Vždyť já vůbec nikoho na inzerát nemohla sehnat, až se mi ozvala po 2měsících jedna, když už jsem měla obstaranou spolupráci s agenturou - která se vleče už 3měsíce.....podle mě, je o lidi na hlídání docela nouze ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Inzeráty na internetu mám. Dala jsem si nabídku i do místních školech, ale vůbec nikdo se mi neozval. Agentůra tady ani v rozumný blízkosti žádná není, co jsem zjišťovala. ŽL se dá udělat celkem rychle, když by byla nějaká perspektivní vyhlídka na hlídání, ale zatím s tím nechci spěchat, abych neměla komplikace. No jo, malovala jsem si to růžověji, klidně bych hlídala pravidelně i jednorázově nebo v noci a třeba i děti během nemoci, vzdělání bych k tomu i měla, ale…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
hmm, a odkud jsi?
Někdy i pražské agentury zaměstnávají „externisty“ v jiných regionech. Já myslím, že minimálně teď na prázdniny práci seženeš - vždyť sama nevím, jak budu později řešit hlídání přes prázdniny
Tábory bývají až pro školní děti, ale kam upíchnout mladší???
Unás ve školce má nějaká paní taky inzerci na hlídání a papírky s kontakty jsou vyškubané.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reaguji na zakladatelku - fyzická osoba nepodnikající samozřejmě může zaměstnat kohokoliv aniž by se sama stala podnikatelem. Představte si, že byste nevěděli co s penězi a chtěli zaměstnat třeba šoféra nebo zahradníka
Copak byste se kvůli tomu stali podnikatelem? A s jakým předmětem podnikání?
Nic nebrání občanovi aby někoho zaměstnal - a ten člověk pak bude standardně zaměstnán se vším všudy. Ovšem zaměstnavatel má samozřejmě svoje povinnosti - registrovat se na finančním úřadě, na správě soc. zabezpečení a na zdravotní pojišťovně, a následně odvádět pojištění a daň ze mzdy. Ne jako podnikatel, ale prostě jako zaměstnavatel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, no já si to tak nějak představovala a z logiky věci vyplývala i nějaká nutnost se u zmíněných orgánů registrovat…jen jsem se s tím dosud nesetkala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano jako OSVČ můžeš zaměstnávat - musíš se však nahlásit na píslušnou ČSSZ jako zaměstnavatel a na příslušnou pojišťovnu zaměstnance - budeš mít stejné podmínky jako firma - na ČSSZ každý jednou za 2 roky kontrola atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
můžeš,např. nemusím být podnikatel,ale mám asistenta k postiženému dítěti-tedy jsem zaměstnavatelem ,ale ne podnikatelem.
- Citovat
- Upravit