Může mi gynekolog předepsat antikoncepci bez přítomnosti rodičů?

Anonymní
4.11.24 15:00

Může mi gynekolog předepsat antikoncepci bez přítomnosti rodičů ?

Zdravím, chtěla bych se na něco zeptat. Byla jsem dnes na gynekologii a gynekolog mi odmítl napsat antikoncepci, prý z důvodu, že to nemůže napsat bez přítomnosti rodičů. Je mi 17 let a táhne mi na 18. Na internetu jsem se však dočetla to, že každá dívka, které je více než 15 let má právo o tom rozhodnout sama i bez přítomnosti rodičů. Tím pádem mám na to právo, aby mi ji napsal bez přítomnosti mých rodičů.
Zajímalo by mě, jestli někdo ví, jak to doopravdy je?
Moc děkuju.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
139
4.11.24 15:05

Já sem začala brát antikoncepci v 16 a doktorka mi vždy recept napsala bez problémů a rodiče jsem tam neměla. Mamka tam se mnou byla jen úplně poprvé, když jsem se šla zaregistrovat, a poté už jsem tam chodila a zařizovala si to sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.11.24 15:09

A to je stejný gynekolog jako má Tvoje mamka? Jinak tomu rodiče potřeba nejsou, od 16let jsem jezdila na gynekologii sama…

• Citovat
  • Upravit
24787
4.11.24 15:16

Právo možná máš, ale o předepsání léků vždy rozhoduje lékař. Když nebude chtít, recept nevydá a nikdo ho k tomu nedonutí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16996
4.11.24 16:18
@Anonymní píše: Více

Ahoj,

jsou to léky, které můžou mít NU, takže byl do 18ti let měl být vždy kontaktován zákonný zástupce. Na další platíčka už samozřejmě ne…

BTW: HA stojí cca 600-1000kč na měsíc - tři - uplatíš to sama?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22078
4.11.24 17:26
@Anonymní píše: Více

V rozmezí 15-18 let je to bohužel na úvaze a rozhodnutí gynekologa - nebývá obvyklé, že by odmítl antikoncepci předepsat, ale právo na to má.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
6.11.24 06:47

V České republice může gynekolog předepsat antikoncepci nezletilé dívce bez souhlasu rodičů, pokud usoudí, že je dostatečně rozumově a volně vyspělá k pochopení důsledků svého rozhodnutí. To znamená, že dívky starší 15 let mohou obvykle samostatně rozhodovat o užívání antikoncepce. Pokud váš gynekolog odmítl předepsat antikoncepci bez přítomnosti rodičů, můžete zvážit konzultaci s jiným lékařem nebo se obrátit na odborníka, který respektuje vaše právo na samostatné rozhodování.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 166 recenzí

Digital

• (4.2) + 99 recenzí

Těhotenský test 2v1