Může se jednat o roztroušenou sklerózu?

Anonymní
22.2.22 22:05

Může se jednat o roztroušenou sklerózu?

Dobrý večer,

již přes rok řeším zdravotní problémy. Začalo to minulý únor jako běžná silná viróza - strašná únava, bolest nohy a ruky na levé straně a to tak, že mi svaly v paži a lýtku jakoby ztvrdly, na pohmat vystouply a bolely tak, ze se mi ani nechtělo hnout. Slabost byla tak silná, že mi dělalo problém i pověsit kabát na ramínko. Tento stav trval 14 dnů a poté odezněl. Nastalo období klidu (cca 14 dnů a poté celé nanovo). Takhle to šlo cca půl roku opakovaně. Délka bolesti byla vždy cca týden a období klidu 1-2t. Postupně se doba klidu začala prodlužovat, nyní se objeví tento stav i cca za 2 měsíce. Nevím co to dokáže spustit. Snad únava, stres 🤷‍♀️
Přibylo mi ale pár věcí, které se objevují v období klidu a to: každodenní tik v pravém oku - víčku ( cca 3-5× denně po dobu cca 15-20 sek) a poté samovolně vše přejde. Další jsou tiky, škubání svalů - sval vybruje (různě po těle) po dobu cca 10-20 sekund a je klid. A jako poslední občasný třas v prstech ruky (cca 2× do měsíce cca půl hodiny). Za ten rok mě dr poslala již na Hematologii, rtg plic, vyšetření srdce, revmatologie a neurologie, kde proběhlo pouze vyšetření pohmatem. Mám za sebou CT/PET. Vše bez výsledků a tak zůstávám záhadou. Denně beru magnosolv, takže tiky a svalové škubání z nedostatku hořčíku nebudou.
Náhodou jsem narazila na článek, kde píši, že tiky v oku mohou být RS a že se objevují i bolestivé svalové ataky. Jen zde tedy nevím a prosím o radu a upřesnění ty, kteří mají zkušennost s RS - jak dané ataky probíhají. Je dle mého popisu možné, aby byly popř z počátku tak časté a postupně se prodlužovala doba mezi nimi? A je třas v rukou, cukání svalů nebo tik v oku u RS záležitost několika sekundová nebo spíše trvalá?

8.3. jdu opět na neurologii, ale obavy mi vrtají každý den v hlavě. Ne ani tak kvůli sobě, ale proto, že už rok se necítím dobře a mám doma dvě malé děti.

Děkuju

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21914
22.2.22 22:13

Presne tohle, az na ten zacatek, jsem mela od stresu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.22 22:16

@Eemii
Opravdu? Co přesně prosím? Přiznám se, že bohužel ve stresu jsem. Mám dlouhodobý spánkový deficit, nyní řešíme zdravotní problémy rodičů a dcery.
Co vám popř prosím pomohlo?

• Citovat
  • Upravit
824
22.2.22 22:23

Taky jsem se bála RS. Nakonec prý postcovid. :pocitac:
Byl to roční vopruz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21914
22.2.22 22:27

No presne to, co popisujes :) Co pomohlo nevim, asi pripusteni faktu, ze je to opravdu ze stresu, kdyz veskera neurologicka vysetreni, vcetne MR dopadla dobre a vyloucila tak ty hrozne diagnozy, ktere me samozrejme stresovaly jeste vic. Postupne to proste odeznelo. Sem tam nejaky tiky ve svalech mam do ted, ale jen obcas a jen trochu. Asi tri mesice jsem uzivala Citalec, ktery k tomu uklidneni zrejme prispel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.2.22 22:37

@Karolína13210 tohle mi doktoři také říkali. Jenže začalo mi to v únoru, dr mi řekla, že tohle nejsou příznaky covidu. Až v polovině března mně poslali na pcr a pozitivní. Z krve ale nula protilátky. Vysvětlovali to tím, že pcr test je pozitivní i 3 měsíce po infekci a mihla jsem ji prodělat už v tom únoru. A tohle vše je jen souhra postcovidového syndromu a únavy. Nyní jsem ale covid prodělala podruhé a pcr test týden po pozitivním výsledku byl už negativní, takže úplně te teorii o pozitivitě testu až 3 m po prodělání nevěřím.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.2.22 22:40

@Eemii já si říkala, zda by mohly bolet svaly ze stresu. Ty tiky, škubání i třes asi ano, ale silná bolest svalů nevím nevím🤷‍♀️

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
22.2.22 22:42

@Karolína13210 a prodělala jste silný covid?

• Citovat
  • Upravit
6243
22.2.22 22:47

Delta dělá jiné protilátky než omikron. Po deltě mívali lidé pozitivní test i dlouho po nemoci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1637
22.2.22 23:20

Nemate to ze stresu? Sama priznvate, ze ho mate hodne…Co se domluvit s lekarem a nechat si podrobne udelat alespon krev a zakladni vysetreni…
Pokud jste prodelala Covid, zkuste se objednat do postcovidove ambulance….

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
shadowbabe
23.2.22 10:24

Pořešila bych žádanku na MR mozku a lumbálku. Tam by se případná RS objevila. Veškeré detaily fyzické aj psychické lékaři na neuru svěřit. Stres je velmi silný nepřítel, co si budem. Před x lety se téměř sázelo na RS, MR pak vyšla bez ložisek na mozku. Mám neuroboreliózu, zjištěno náhodou před lety + pár dědičných chuťovek :) Odpíchla bych se od výsledku MR a té lumbálky. Pak bych případně jednala o dalším postupu :kytka:

( Mám mj. tiky ve svalech * bolesti svalů a kloubů * při chůzi mě to někdy táhne doprava * slabší cítění na pravé straně těla * časté bolesti hlavy a tlak * brnění a necitlivost končetin ) V rodině četná neurologická onemocnění, řešeno i na genetickém pracovišti.

• Citovat
  • Upravit
7323
17.3.22 08:05
@Karolína13210 píše:
Taky jsem se bála RS. Nakonec prý postcovid. :pocitac:
Byl to roční vopruz

Mohu se zeptat jaké problémy konkrétně po covidu jsi měla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí