Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Eemii
Opravdu? Co přesně prosím? Přiznám se, že bohužel ve stresu jsem. Mám dlouhodobý spánkový deficit, nyní řešíme zdravotní problémy rodičů a dcery.
Co vám popř prosím pomohlo?
Taky jsem se bála RS. Nakonec prý postcovid. ![]()
Byl to roční vopruz
No presne to, co popisujes
Co pomohlo nevim, asi pripusteni faktu, ze je to opravdu ze stresu, kdyz veskera neurologicka vysetreni, vcetne MR dopadla dobre a vyloucila tak ty hrozne diagnozy, ktere me samozrejme stresovaly jeste vic. Postupne to proste odeznelo. Sem tam nejaky tiky ve svalech mam do ted, ale jen obcas a jen trochu. Asi tri mesice jsem uzivala Citalec, ktery k tomu uklidneni zrejme prispel.
@Karolína13210 tohle mi doktoři také říkali. Jenže začalo mi to v únoru, dr mi řekla, že tohle nejsou příznaky covidu. Až v polovině března mně poslali na pcr a pozitivní. Z krve ale nula protilátky. Vysvětlovali to tím, že pcr test je pozitivní i 3 měsíce po infekci a mihla jsem ji prodělat už v tom únoru. A tohle vše je jen souhra postcovidového syndromu a únavy. Nyní jsem ale covid prodělala podruhé a pcr test týden po pozitivním výsledku byl už negativní, takže úplně te teorii o pozitivitě testu až 3 m po prodělání nevěřím.
@Eemii já si říkala, zda by mohly bolet svaly ze stresu. Ty tiky, škubání i třes asi ano, ale silná bolest svalů nevím nevím🤷♀️
Delta dělá jiné protilátky než omikron. Po deltě mívali lidé pozitivní test i dlouho po nemoci
Nemate to ze stresu? Sama priznvate, ze ho mate hodne…Co se domluvit s lekarem a nechat si podrobne udelat alespon krev a zakladni vysetreni…
Pokud jste prodelala Covid, zkuste se objednat do postcovidove ambulance….
Pořešila bych žádanku na MR mozku a lumbálku. Tam by se případná RS objevila. Veškeré detaily fyzické aj psychické lékaři na neuru svěřit. Stres je velmi silný nepřítel, co si budem. Před x lety se téměř sázelo na RS, MR pak vyšla bez ložisek na mozku. Mám neuroboreliózu, zjištěno náhodou před lety + pár dědičných chuťovek
Odpíchla bych se od výsledku MR a té lumbálky. Pak bych případně jednala o dalším postupu ![]()
( Mám mj. tiky ve svalech * bolesti svalů a kloubů * při chůzi mě to někdy táhne doprava * slabší cítění na pravé straně těla * časté bolesti hlavy a tlak * brnění a necitlivost končetin ) V rodině četná neurologická onemocnění, řešeno i na genetickém pracovišti.
@Karolína13210 píše:
Taky jsem se bála RS. Nakonec prý postcovid.
Byl to roční vopruz
Mohu se zeptat jaké problémy konkrétně po covidu jsi měla?
Dobrý večer,
již přes rok řeším zdravotní problémy. Začalo to minulý únor jako běžná silná viróza - strašná únava, bolest nohy a ruky na levé straně a to tak, že mi svaly v paži a lýtku jakoby ztvrdly, na pohmat vystouply a bolely tak, ze se mi ani nechtělo hnout. Slabost byla tak silná, že mi dělalo problém i pověsit kabát na ramínko. Tento stav trval 14 dnů a poté odezněl. Nastalo období klidu (cca 14 dnů a poté celé nanovo). Takhle to šlo cca půl roku opakovaně. Délka bolesti byla vždy cca týden a období klidu 1-2t. Postupně se doba klidu začala prodlužovat, nyní se objeví tento stav i cca za 2 měsíce. Nevím co to dokáže spustit. Snad únava, stres 🤷♀️
Přibylo mi ale pár věcí, které se objevují v období klidu a to: každodenní tik v pravém oku - víčku ( cca 3-5× denně po dobu cca 15-20 sek) a poté samovolně vše přejde. Další jsou tiky, škubání svalů - sval vybruje (různě po těle) po dobu cca 10-20 sekund a je klid. A jako poslední občasný třas v prstech ruky (cca 2× do měsíce cca půl hodiny). Za ten rok mě dr poslala již na Hematologii, rtg plic, vyšetření srdce, revmatologie a neurologie, kde proběhlo pouze vyšetření pohmatem. Mám za sebou CT/PET. Vše bez výsledků a tak zůstávám záhadou. Denně beru magnosolv, takže tiky a svalové škubání z nedostatku hořčíku nebudou.
Náhodou jsem narazila na článek, kde píši, že tiky v oku mohou být RS a že se objevují i bolestivé svalové ataky. Jen zde tedy nevím a prosím o radu a upřesnění ty, kteří mají zkušennost s RS - jak dané ataky probíhají. Je dle mého popisu možné, aby byly popř z počátku tak časté a postupně se prodlužovala doba mezi nimi? A je třas v rukou, cukání svalů nebo tik v oku u RS záležitost několika sekundová nebo spíše trvalá?
8.3. jdu opět na neurologii, ale obavy mi vrtají každý den v hlavě. Ne ani tak kvůli sobě, ale proto, že už rok se necítím dobře a mám doma dvě malé děti.
Děkuju