Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojik, jiz roky mivam velmi bolestive ( bez prasku nepreziju) prvni dva dny menstruace a k tomu nadymani a prujem nez to propukne.
Take treba i vice jak tyden pred ms spinim. Jinak krom ms behem cyklu bolesti nemam. Myslite, ze se muze jednat o endometriozu?
Take se jiz trictvrte roku snazime o mimi.
Pokud s tim mate nektera podobnou zkusenost budu rada kdyz se podelite. Dekuji! ![]()
P. S Menstruaci mam ale slabsi a treba jen 4 dny. 2 silnejsi a 2 jen spineni.. ![]()
Mě začla endometrioza otravovat život snad v 18?měla jsem tak bolestivou ms že jsem jednou musela vzít 4 ibalginy za sebou a ještě to nebylo ok.Tak jdi na gyndu ne?
@LadyBrigit No taky uz se s tim potykam par let. Ale vsechny reakce vcetne doktoru, bylinky teplo, zadny sladky, horcik atd. Tohle je nikdy nenapadlo. Az ted me, tak nevim. Budu tam zitra volat. Normalni to asi neni. Jen do sebe nehodlam ladovat hormony ani chodit na opakovany operace, jak vsude ctu.
A co ti pomohlo? Jde to i nejak cvicenim a stravou?
@Kittuli to jsem tedy zvědavá jakou jinou léčbu ti nabídne lékař. Aby se endo potvrdila či vyvrátila je potřeba laparo. A potom zamezení ms. Jelikož pri ms se ty ložiska zvětšují případně cestují jinam. Proto se dávají hormony, které tě dostanou do umělého přechodu. Lecbu můžeš odmítnout pak tě tedy ale do budoucna nejspíš čekají operace až vznikou cysty. Pry nejlepší lecba je těhotenství, ale znam spoustu zen kterym se vratila i po porodu. Zákaz sladkého mi tedy nikdo neřekl ani hořčík. Dle slov mého lékaře zatím nikdo neví proč to vzniká. Tudíž ani neznají léčbu jak tomu předcházet. Četla jsem názory o spojení zlepšení stavu s přechodem na paleo stravu, ale byl to běh na dlouhou trať. A možná to s tím nesouviselo.
Mám diagnostikovanou endo od 20. Za sebou již několik operací a teď jsem ve stádiu hormonální léčby. A potom ivf. Protože kvůli srustům co mám nám to přirozeně nejspíš nikdy nepůjde.
@lachtanice86 No mazec. Ten horcik a tak, to mi doporucili na bolestivou ms. Nikdy mi o endometrioze nerekli. Tak se ji musim zeptat sama. Pochybuju ze to pozna jen tak pri vysetreni. Takze to asi nikoho nenapadne.
No uz ted se bojim
Tehotenstvi bych prave rada, jenze zatim to nejde. Doufam ze ne z tohodle duvodu! ![]()
@Kittuli příznaky sedí. Jinak bez urcite na laparoskopii, jinak to nezjistíš a stejně po roce neúspěšného snažení by ti ji nabídli. Když se nepotvrdi, jedině dobře a profouknou ti vejcovody. Jinak dobry je vitamín E 400, b-komplex. Vůbec ne kontryhel. A znám také kamarádku, co vynechala sladké, mléčné, lepek a chodila na. pruplachy střev. Prý to vzniká od střev… a otěhotněla pak
@Kittuli nam to jde ( dokážu otěhotnět, ale nikdy to nevyjde) /nejde přes dva roky. Možná za to může endo. Možná ne. Při vyšetření to nepozná. Já měla velkou cystu před 3 měsíci. Ihned další operace a potvrzena endo a srůsty na střevech, deloze i vajecnicich.
A co se týče sladkého, nejim roky, bylo mi po něm zle, pečivo a lepek jako takový taky nejim dlouho, asi celiakie v začátku. Mléčné výrobky jim jen občas a stejně endo mám. Navíc pravidelně cvičím, tak si myslím že patřím do skupiny lidí co žije zdravě, alkohol nepiju vůbec ani nekourim a mám ji už 11 let. V podstatě je endometrioza zánět v těle. Jestli nechceš léčbu hormony, a to mi věř že vím co obnáší. Psychika v pr.deli, kila nahoře, padají mi vlasy po stovkách, nechuť na sex. Spineni přes měsíc v kuse, zácpy a bolesti hlavy zkus kouknout na paleo stravu nebo raději whole30. To je přímo určené na endometriozu.. tedy na léčbu zánětů v těle. Ale pro normálního jedlika to může být dost těžké to vydržet.
@Mallorka Dekuji za tipy. Slysela jsem i uspechy s hormonalni jogou. Tak budu cvicit i tu. Blby ze o tom vi tak malo lidi pritom co ctu je to docela casta nemoc.
@Kittuli myslím že teď už je to docela v podvědomí ta endometrioza
@lachtanice86 No je to pekny svinstvo teda! Ja se poradim s doktorkou a jeste tomu dam par mesicu dyztak alternativne a kdyz se nezadari otehotnet tak pujdu na to vysetreni asi no:/. Ja kvuli kvasinkam apod. mam par mesicu takovou temer vege stravu, zhubla jsem 5 kg, aniz bych o to stala, no a laduju se cesnekem a zazvorem na tyhle vytoky a musim rict ze to pomaha a ted prvni ms jsem zvladla jen s jednim panadolem extra. Takze urcite na to vse bude mit vliv vic faktoru. Taky v cinsky medicine tyhle potize resi treba drmek.
Tohle jsem nasla. Treba to nekomu pomuze, ja do toho jdu. At ji mam nebo ne. Za doktorkou pujdu az tak za pul roku pokud se mi bolestiva ms nezlepsi. Ale dam tomu sanci.
@Kittuli já mám pocit, že hormonální jóga doporučená také není.
@Mallorka Az v pokrocilem stadiu. A ma se cvicit jemneji. Ono prave prokrveni organu male panve je zas zadouci prave proti tem srustum a pri hojeni.