Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím vás všechny a zároven prosím o radu popřípadě o vaše zkušenosti. Jsem v 37 tt. Před 14 dny jsem byla v nemocnici dva dny kde mi bylo receno, že jsem otevřená na 12 mm a hlavička naší holčičky se tlačí dolů, ale na druhý den mě pustili s tím, že mám více odpočívat a že je vše v pořádku. Ve středu po poradně mě začala dost bolet stydka kost(jako bych se nekde narazila), od včerejšího rána ze mě pomalu odchazí takový táhlý čirý hlen (asi hlenova zatka)… včera to bylo 4× dneska zatím 2×. Je to vždy jen na toaletním papíru a od středy mám dost časté tvrdnutí břicha, bolesti v kříži (nepravidelné) a občas mě píchne v podbříšku. Teplá vana beo sprcha mi ani nic nerozjela ani neuklidnila. Myslíte, že to co nevidět přijde nebo mám ještě čas? Jaké jsou vaše zkušenosti? Už bych to chtěla mít za sebou.. jsem prvorodička. Do poradny bych měla jít zase až ve středu. Díky všem za rady ![]()
Já to mám teprve před sebou, takže nejsem expert, ale podle porodní asistentky a různých knížek to může být jeden z prvních signálů, ale porod může začít klidně až za několik týdnů. Dokud nebudou bolesti pravidlené, ještě to nezačalo. A jinak ohledně toho hlenu - mě odešly dvakrát takové velké kusy minulý týden (to byl 35.tt) a od té doby se nic neděje. A břicho mi tvrdne pořád. Na kontrole vše OK.
Ahoj Elen, asi ti moc neporadím. Ale ráda bych se s tebou podělila o svou zkušenost s porodem. V nemocnici jsme byla od 34 t. t. 2× hospitalizována - vysoký tlak. Vlastně kolísavý, jednou moc nízký, podruhé příliš vysoký, cítila jsem se mizerně. Jakýkoliv pohyb byl pro mě nereálný. od 35 t. t. jsem se začínala otvírat - asi 2 cm, hlavička miminka úplně dole. Měla jsem pocit, že na ní sedím
. Doktoři pořád uvažovali nad vyvoláním porodu. Naštěstí jsem je uprosila, ať ještě počkají. Koncem 38 t. t. se mi upravil tlak a začla jsem se cítit výborně. Konečně jsem doma pouklízela
a vyrazila dokoupit poslední drobnosti pro mimi. Jednoho dne ze mě pořád tekla čirá tekutina. Bylo to jen po troškách. Já blázen si myslela, že je to jen výtok. Ty mě trápily střídavě celé těhotenství. O půlnoci mi však nadobro praskla voda a jeli jsme. Do té doby jsem nepocítila žádnou kontrakci a na kontrolách na monitoru jsme měla rovnou čáru děložní činnosti
Kontrakce postupovaly tak rychle, že už v autě jsem je měla pořád. Pauzy byly asi 30 vteřinové. V nemocnici mi natočili monitor a podle nízké děložní činnosti to vypadalo, že budu rodit ještě nejméně půl dne. Bolesti jsem měla neustále a opravdu silné. Sestřičky kroutily hlavou, když lékař oznámil že jsem úplně otevřená. To byly ty děsné bolesti. 4 hodiny po prasknutí plodovky byl malý na světě a to měl 4 kg! Trošku jsem se natrápila u tlačení, protože mi malá děložní činnost nepomáhala
Ale ještě že tak, jinak bych porodila snad v autě
Na porod mám krásné vzpomínky a ty přeji i tobě. Možná, že ti takhle tělo ukazuje, že už to co nevidět příjde. Mnoho štěstí!
Mne odesla hlenova zatka ctrnact dni pred porodem a od 34. tydne jsem byla otevrena na 2 cm, ale porodila jsem 40+0, takze je to hodne individualni. Odchod hlenove zatky je obecne takovy predvoj, ze je telo pripraveno, ale rozhodne neni duvod plasit.
Moc Vám děkuju za rady a komentáře. Asi je to opravdu u každé z nás úplně jiné a nejde koukat na to jak to kdo ma. Az malá bude chtít tak to bude..
Jen doufám, že už to bude brzy ![]()
Já si myslím, že by to mohl být začínající porod. Já tohle měla také, ale přenášela jsem. Uvidíš, dej si klid, než by se to rozjelo, mě to trvalo 1-2 dny a pak až v porodnici. Držím palce
Podle mne to zatím porod není (ale za hodinu to může být jinak). Stydká spona mě bolela celé těhotenství - dítě tlačí, pánev se roztahuje. Hlenová zátka odchází i měsíc před porodem, jsem toho dvakrát důkazem. A ty bolesti - i poslíčci pěkně bolí, ale u porodu je jasně čitelná ta pravidelnost a zhoršování bolestí. No, drž se, bude hůř
.
Hlenová zátka mi odešla pár hodin před porodem a třeba kamarádce odešla 3 týdny před termínem a nakonec nastupovala na vyvolání, takže bych řekla, že odchod hlenové zátky není úplně směrodatný. Píšeš, že máš už bolesti, takže u tebe to třeba bude příprava na porod. Každopádně přeji rychlý porod
![]()
Může a nemusí. Každopádně mnou donekonečna omýlaná rada, kterou jsem si ověřila v praxi - když to vypadá, že se něco děje, tak zalézt do postele a alespoň se pokusit spát. Rodit vyspaná nebo alespoň trochu odpočatá je totiž mnohem lepší než se celý den pozorovat a nezamhouřit oka a pak teprve začít rodit ![]()
Mě PA při druhém porodu, kdy jsem si už strašně moc přála porodit, tak říkala, že pokud se porod má rozjet, tak se rozjede i v leže, no měla pravdu ![]()
@Gladys tak tak… při prvním porodu jsem byla vyjuchaná, 2 noci nevyspaná a taky že to moc nešlo ![]()
Asi ti neporadím, ale já jsem se takhle k obědu v den termínu porodu naprala kynutými merunkovými knedlíky a když mi začalo být blbě, tak jsem si myslela. že jo to po nich. No a pár minut po půlnoci se mi narodil druhý syn
![]()
Tak, že bych si dala knedlíky??
Já jsem na tom pořád stejně…zatím…tak uvidím co bude třeba zítra. A Gladys vzala jsem si tvou radu k srdci a spala jsem odpoledne 2 hodiny takže kdyby se zadařilo a malá chtěla už na svět tak jsem alespon trochu vyspana ![]()
@Gladys píše:
Může a nemusí. Každopádně mnou donekonečna omýlaná rada, kterou jsem si ověřila v praxi - když to vypadá, že se něco děje, tak zalézt do postele a alespoň se pokusit spát. Rodit vyspaná nebo alespoň trochu odpočatá je totiž mnohem lepší než se celý den pozorovat a nezamhouřit oka a pak teprve začít rodit
Mě PA při druhém porodu, kdy jsem si už strašně moc přála porodit, tak říkala, že pokud se porod má rozjet, tak se rozjede i v leže, no měla pravdu
jj, s tím musím souhlasit, jeden den jsme „vyvolávali“ - vše možné, večer jsem byla jak spařené prase a vyřízená, ještěže jsme nic nevyvolali, bych nebyla ani schopná rodit
![]()
Spona, bolí mě od 18.tt., mám rozestup. To není vůbec směrodatné. Syn naléhal od 32.tt, klidový režim, zkrácený čípek, otvírání a nakonec jsem nastoupila na vyvolání, neboť chyběly kontrakce
nakonec se to rozjelo samo a byl to fičák, takže teď už se pozorovat opravdu nehodlám, dokud mimčo nechce, nevyleze ![]()
Ahoj potrebovala bych poradit dnes koncim 34tt a nejako si nevim rady.. ted lezim unavou a boli me hrudnik a nejak zada.. mam obcas bolesti ale nemusim jerozdejchavat obcas tlak na mocak obcas se mi chce na velkou ale je to jen pocit (no od 10hod jsem byla uz 3×) a to normalne chodim ob den nebo max 1× denne…ale prujem nemam.. mam strach ze kdyz pojedu nechaj si me tam a budu tam muset lezet buh vi jak dlouho a nic se nebude dít.. ten vytok tece i v leze v klidu.. nejaky bolesti mam ale jen v podbrisku.. kdyz to je na prd ani nevim jak vypaddaji kontrakce nebo neco.. dekuji za odpoved
Ahoj holky, sice už budu druhorodička, ale první porod byl vyvolávaný, tak ted nevím. na velké jsem byla za poslední hodinu 2×, mám tlak dole, a hodně kope, jinak výtok mám taky, nejhorši je to když vstanu, dám si kalhotky a ihned jsou úplně mokré, tak nevím co si mám myslet, bolesti nemám, akorát občas v podbříšku, od 23tt jsem brala 8tablet magnesia, na udržení, a jsem 37tt.co si myslíte? dojde porod brzo? děkuji za názory ![]()