Může toto způsobit hypofunkce SZ?

Anonymní
27.3.25 15:47

Muze toto zpusobit hypofunkce SZ?

Dobry den,

pred 14 dny me zacalo trapit brneni koncetin, bohuzel (zakladni chyba :zed: ) jsem zacala googlit a vyjely na me priserny dignozy. Cim vic priznaku jsem cetla, tim vic jsem jich mela. Spatne videni, spatna rovnovaha, to brneni….Vsechno postupne zmizelo, pretrvava akorat cukani vicek a ruznych casti leve ruky (palec, u malicku, u lokte..) Dostala jsem se k neurologovi, ktery na tom prvnim zakladnim vysetreni nic neshledal, dal mi zadanku na MRI se slovy, ze by na ni nespechal, ze pockame na krevni odbery a jestli zabere magnesium. Dlouhodobe se lecim s hypofunkci sz a z odberu vyslo, ze je po dlouhe dobe rozhozena (TSH pres 20). A moje otazka zni, muze tohle vsechno zpusobit stitna zlaza? I to cukani ruzne na jedne ruce? Samozrejme jsem sama sebe vystresovala natolik, ze verim, ze dost priznaku je i vsugerovanych :zed: Mam spechat na MR? A posledni otazka, jak velka pravdepodobnost je ALS u 33 lete zeny? :roll: :nevim:

Prosim anonym, zdravotni stav

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1898
27.3.25 17:21

Vysoké dávka prášků/funkce štítné žlázy může způsobit opravdu hodně. Ono se to ani nezdá.
Mojí mamce doktorka zvedla dávku, po nějaké době jsme začali u ní pozorovat jiné vyjadřování, hádavost, horší slovní zásobu, problémy s pamětí…po pár měsících to s ní v práci seklo a skončila v nemocnici. Tam si mysleli, že je to z alkoholu (prej jestli si ráda dá), ale ona ho má jenom vyjímečně. A pak zjistili tu zvýšenou dávku.
Takže popravdě věřím, že může způsobit i tohle. Na nervovou soustavu je kdyztak dobře brát večer vitamin B12 + vápník. Pomaha to právě i na to brnění. To mám zase od speciality na karpály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.3.25 17:54
@ALIPELI píše: Více

U me jde o snizenou funkci (naopak leky navysujem), ale ono je to asi v podstate jedno, evidentne umi stitna nadelat v tele peknou paseku. I s psychikou teda umi zamavat :think: A to mi pulka stitny chybi, ale teda takovy bordel dela poprve, mrcha :) :roll:

• Citovat
  • Upravit
6302
27.3.25 18:12
@Anonymní píše: Více

Neviem, preco hned mysliet na als. Daj na rady neurologa, zamysli sa nad dennym rezimom - ci je vyvazeny. Skus urobit nieco pre svoj komfort, dobre fungovanie tela aj mysle.
Dlhodobo sa liecim s hypofunkciou, ale svoje hodnoty sz teda nepoznam. Mam dobru doktorku, chodievam pravidelne na kontroly, doverujem jej. Ty nechodis k endokrinologovi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.3.25 18:18
@Mkmkz píše: Více

Protoze jsem pako, mam v povaze myslet vzdycky na nejhorsi.

Na endokrinologii chodim pravidelne, posledni odbery byly nekdy v lete a byly naprosto v poradku. Stejne jako nekolikrat pred tim. Chodim jednou za rok, odbery navic byly delane ted kvuli tem mym potizim a jeste ze tak, kdyz je stitna buh vi proc ted rozhozena:)

• Citovat
  • Upravit
6302
27.3.25 18:29

Aka rozhodena? Si sledovana na endokrinologii? To ti doktorka povedala, ze je rozhodena? Predpisuje ti nejaku liecbu a co na nu hovori?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.3.25 18:46
@Mkmkz píše: Více

Ano, jsem sledovana od r 2018. Pulka SZ mi chybi od r 2020. Chodim na odbery pravidelne. Vzdycky vse ok. Ted jsem byla na odberech po kontrole na neurologii kvuli mym problemum - brneni koncetin, cukani v ruce apod. Z tech vyslo vse ok (vitaminy, mineraly, ko) krome tsh hormonu. Ten byl docela dost zvysen. Takze po konzultaci s endokrinolozkou navysila davkovani euthyroxu. A moje otazka byla, jestli treba nekdo nema zkusenosti s takovyma podobnyma priznakama pri hypofunkci sz:)

• Citovat
  • Upravit
6302
27.3.25 18:52

Nie, nemam take skusenosti :) ale mozno ti niekto napise, ze ma.
Asi by som pockala, kym bude mat cas zabrat liecba od endokrinologicky. A budete patrat dalej, ak by sa to nezlepsilo. Verim, ze sa zlepsi. Len som ti chcela za seba povedat, aby si sa dopredu prilis nestresovala. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.3.25 19:23

Myslím, že to teoreticky může způsobit snížená funkce štítné žlázy: četla jsem, že protože štítná žláza ovládá metabolismus, tak se mohou hůře zpracovávat některé minerály a to právě způsobuje ono brnění. Štítná žláza navíc produkuje hormon kalcitonin, zodpovědný za nakládání s vápníkem. Zkoušela jsi brát selen+zinek? Případně vápník+hořčík?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4280
27.3.25 21:55

testovali ti homocystein?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.3.25 09:59
@Callista píše: Více

To uprimne vubec netusim, ale bylo tam hodne veci, tak je to mozny :nevim:

• Citovat
  • Upravit
4280
28.3.25 15:49

On je docela drahý, tak ho neradi testují. Nejlepší by bylo, kdyby sis vyžádala výsledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí