Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, jsem v 5tt a chci se zeptat, jestli mi může způsobit nějaké zdravotní problémy to, že máme doma v kleci potkánka? Jestli na mě třeba nemůže přenést nějakou bakterii, která by vadila miminku nebo jestli nemůže vadit to, že jsme v místnosti, kde čůrá a kaká do hoblin? Ptám se takhle hloupě, protože jsem o tom něco zaslechla a jednou už jsem potratila, tak bych nerada přehlédla nějaké riziko. Děkuju všem!
Já myslím, že pokud ho budete udržovat v čistotě a zdravého, tak že ti nic nehrozí..pro jistotu se s nim třeba nemuchluj kolem pusy a na obličeji, ale já mám doma tři kočky a myslim si že to je víc nebezpečný.. ![]()
Muj potkan umrel, az kdyz byla uz mala na svete a nic se mi nestalo. Ale ze strachu jsem se s nim nemazlila a cistil ho pritel.
Když si po každém kontaktu umyješ ruce, nekouše a nebudš ho pusinkovat, tak v tom nevidím problém. Pokud by jsi měla obavy, zajdi k veterináři a ten ho preventivně zkontroluje, odčerví…
Pokud ho máš už déle, tudíž víš, že je zdravý, tak bych se nebála. Ale doporučuje se, aby myšky, potkany a případně kočičí záchody čistil někdo jiný, než těhule
ale zase je to jedno, když po tobě běhá a pod. Ale samozřejmě mýt si ruce- zvlášť před jídlem. Jistota je jistota ![]()
No tak pokud je zdravý a dodržuješ zásady hygieny, tak proč ne…my zas máme doma odjakživa kočku
a v těhotenství mě dokonce hlídali (tj. u prvního hlídal kocour, u druhého kočka, protože o kocourka sme přišli)
U prvního těhotenství jsme měli potkanici, pravidelně jsme ji čistli, byla zdravá a nic se nestalo
V těhotenství jsme měli 8 potkánků, teď nám zůstali 2. Čistila je hlavně dcera s přítelem a vše bylo v pořád
ku
Já jsem měla celé první těhu v bytě psa, dva hady, dva potkany, dva pískomily, ještěra a ještě jeden druh křečka a tehu v poho…Ani mě nic takovýho nenapadlo ![]()
Já mám tři kočky a manžela a nebojím se
Když budeš potkánka udržovat v čistotě, nemůže se nic stát. Nevím, jestli se potkani odčervují, možná by to bylo dobré zjistit na veterině.