Může začít lednice hořet?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.7.22 07:22

Může začít lednice hořet?

Prosím o zachování anonymu nebo smazat.
Včera nám přestala chladit lednice, vevnitř svítí, ale vůbec nechladí, vypnutí ze sítě a zapnutí nepomohlo, dole je šuplíkový mrazák, ten nám normálně funguje, možná mrazí o trochu více než by měl.
Mrazák máme dost plný. V pondělí ráno jedeme na týdenní dovolenou a do té doby tu lednici řešit nestíháme, chceme se koupí nové zabývat hned po dovolené. Vždy, když jedeme pryč, tak vytahujeme vše ze sítě kromě ledničky a televize.
Moje otázka zní, když už má lednice doslouženo, od toho včerejška slyšíme, jak jde, nevypíná, nemůže vzniknout tím, když ji neodpojíme požár? Jde nám o to, že v mrazáku máme ty věci, kdybychom ji odpojili, tak se nám vše rozmrazí.
Chlap říká, že je hloupost, aby chytla, já jsem dost opatrná.
Máte někdo zkušenosti a názor na tuto situaci?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
24.7.22 07:27

Ještě dodám, že jde o obyčejnou lednici starou 11 let, sloužila nám výborně celé roky, takové ty vymoženosti dnešní doby vůbec nezvládá, pokud to na to má vliv.

• Citovat
  • Upravit
5618
24.7.22 07:33

Nemáte možnost uložit věci z mrazáku k někomu z rodiny/sousedům/kamarádům? Osobně bych lednici, která funguje jen na půl a ještě nevypíná samotnou týden doma nenechávala. :think: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
832
24.7.22 07:37

Také bych dala věci z mrazáku k někomu jinému nebo si mrazák půjčila. Takovou lednici bych samotnou doma nenechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
24.7.22 07:39

Vypadá to, že odešel kompresor. To nejspíše požár nezpůsobí, kompresor má v sobě přeci jenom havarijní termostat, který ho při kritickém přehřátí vypne, ale uskladněné potraviny se v teple určitě zkazí. Jinak oprava kompresoru stojí asi jako nová lednice, podle mě se rozhodně nevyplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18549
24.7.22 07:41

Tak lednice chytnout nemusí, ale muže z toho byt zkrat a vyhoret elektrika. MAte dneska cely den, tak holt elektro a vzít nějakou skladovou. Cely týden má byt vedro, takže mrazak bude makat o sto šest. Je jen otázkou času kdy chcipne i ten a prijedete do vytopeneho bytu se zkazenym jídlem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9012
24.7.22 07:41

Jela bych koupit urychleně jinou. Hořet nezačne, ale spálí se v ní spínač a vám vyteče mrazák do bytu. Tím že jede a nevypíná je skutečně na hranici života a smrti.
Takto nám odešla lednice na chalupě. A byl to malér. Máme zničenou podlahu že dřeva. Máme na ní obarvenou mapu od jahod. Budem to muset obrousit. O ostatním, co vyteklo do spár raději nemluvím. Když mi toto začala dělat před dvěma lety lednice doma, že pořád hučela, c hladila jako blázen a občas pod ní bylo pár kapek vody, okamžitě jsme se jí zbavili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
24.7.22 08:02

A nejde vypnout lednice a nechat běžet jen mrazák?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21499
24.7.22 08:15

Já bych se bála ji takto nechat doma bez dozoru. Nemáte možnost uložit jídlo z mrazáku jinam? Novou lednici bych takhle narychlo nekupovala. Možná samostatný mrazák, pokud ho máte kam dát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3327
24.7.22 08:28

Pokud jedete v pondělí ráno na týdenní dovolenou a dneska je neděle ráno, tak máte celej den na to koupit novou. Necháš odstát po transportu a ráno přeskládáš. Za mě není co řešit, lednice jsou běžně skladem v každém větším elektru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55927
24.7.22 08:32
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymu nebo smazat.
Včera nám přestala chladit lednice, vevnitř svítí, ale vůbec nechladí, vypnutí ze sítě a zapnutí nepomohlo, dole je šuplíkový mrazák, ten nám normálně funguje, možná mrazí o trochu více než by měl.
Mrazák máme dost plný. V pondělí ráno jedeme na týdenní dovolenou a do té doby tu lednici řešit nestíháme, chceme se koupí nové zabývat hned po dovolené. Vždy, když jedeme pryč, tak vytahujeme vše ze sítě kromě ledničky a televize.
Moje otázka zní, když už má lednice doslouženo, od toho včerejška slyšíme, jak jde, nevypíná, nemůže vzniknout tím, když ji neodpojíme požár? Jde nám o to, že v mrazáku máme ty věci, kdybychom ji odpojili, tak se nám vše rozmrazí.
Chlap říká, že je hloupost, aby chytla, já jsem dost opatrná.
Máte někdo zkušenosti a názor na tuto situaci?

Dnes bych koupila lednici a v klidu odjela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5113
24.7.22 09:10

Pozaru bych se nebala jako spis toho, ze prestane fungovat uplne, a vytecd voda z mrazaku na podlahu a jidlo se stejne zkazi. Takze bych jidlo bud zkusila uskladnit u rodiny nebo narychlo koupit novou lednici. Prinejhorsim jidlo darovat sousedum/rodine pokud by nemohli skladovat cely tyden. Ale urcite bych odpojila. A televizi taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5355
24.7.22 09:18

Podle mě nastane jeden z následujících scénářů:
(Taky nám přestala jednou chladit lednice, mrazák mrazil a to tak, že v něm téměř ztuhla i silná vodka.)

• Přijedete k mrazáku, který celou dobu běžel a nachladil se na -40°C. Nevím, jestli se tím nějaké jídlo uvnitř skladované stejně nepoškodí a nebude na vyhození.
  • Přijedete k mrazáku, který se nejdřív neustále chladil, což vedlo k definitivnímu odchodu spotřebiče do křemíkového nebe a mrazák vám vytekl, plesnivěl a patřičně zasmrádnul.
  • Hecnete se a ještě dneska to vyřešíte a budete mít klidnou dovolenou. Za sebe bych poprosila někoho s normálním samostatným mrazákem, jestli tam nemá místo a nemohli byste to tam hodit. Jestli je to takový ten malý dvojšuplíkový mrazáček, tak toho tam nemůže být tolik. Ale pořád bych raději koupila nový spotřebič, než odjela od toho, co máte. Požáru bych se nebála, ale za ten vyteklý mrazák na podlaze by mi to nestálo.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
24.7.22 09:25

V první řadě je škoda, že jsi nenapsala typ chladničky o kterou jde. Může se jednat jen o zamrzlý výparník - možná postačí odmrazit.

Nebo může být porucha topného okruhu odmrazování, pak bude stačit po návratu z dovolené vyměnit topný kabel nebo relé, a chladnička bude fungovat dál. Ale místní expertky rovnou radí jít a koupit chladničku novou…

• Některé chladničky mají dva kompresory. Pokud nechladí jen chladnička, mrazák je dál plně funkční. A samozřejmě nic nevyhoří. Prostě vypni chladici část.
  • Některé chladničky mají jeden kompresor s elektromagnetickým ventilem, který pouští chladivo buď nahoru do výparníku chladničky, nebo dolů do mrazáku. Stejná rada: vypnout chladicí část, a zbytek řešit s opravářem po návratu z dovolené.
  • Některé chladničky mají jeden kompresor a jeden výparník v mrazáku. Studený vzduch do chladicí části vhání malý ventilátor. Pokud výparník zamrzne a neodtává, může se to projevit i zaseknutím ventilátoru. Kompresor běží téměř nepřetržitě, mrazák mrazí a chladnička nechladí. Takže odstranit kryt výparníku, použít fén a odmrazit.
  • Citovat
  • Upravit
3682
24.7.22 09:44

https://www.donio.cz/…popozarubytu

Možný je všechno, já bych radši koupila novou než odjede a byla v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák