Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj vsem, potrebovala bych poradit.
S pritelem se snazime druhy mesic o miminko. Samo sebou bych si ho desne prala, ale snazim se to nejak nehrotit. Nicmene ted o vikendu se sesla cela rodina (z jeho strany) a ja se dozvedela, ze pritele babicka je z dvojcat a jeho teta (sestra mamky) cekala dvojcata. A ja sem ted zmatena, jak to vlastne chodi, protoze sem se o tohle nikdy nezajimala. Co bylo u nich v rodine driv uz nevim, ale vzdycky to byly zensky, tudiz pritel by to musel „prenaset“ jenom v pripade, ze by byl taky zena? ![]()
No v kazdym pripade se tim uklidnuju, protoze po miminku sice fakt touzim, ale dvojcatka me trosicku desi. ![]()
Diky moc za odpovedi. Pripadam si jak tatar, ale opravdu netusim, jak „tohle“ chodi, akorat „jedna baba povidala“, ze se to stava obgeneraci.
![]()
Podle mě, pokud byla ta dvojčata dvojvaječná, tak to přítel přenést nemůže určitě. Dvojvaječná dvojčata se rodí kvůli poruše matky.
Pokud jsou, ale jednovaječná, tak tam myslím, že by to mohl přenášet i chlap.
Dvouvaječná dvojčata nejsou způsobená poruchou, to jsou právě jednovaječná. Dvouvaječná jsou způsobená, když ti uzrají dvě vajíčka v jednom cyklu.
Takže Aspera má pravdu, jednovaječná ,,přenáší" i chlap.
aspera, ked su dvojvajecne dvojcata urcite to nie je kvoli poruche matky. proste sa vytvoria miesto jedneho folikula dva, to sa bezne stava.
a pokial su jednovajecne,tak to vtedy, ked sa jedno oplodnene vajicko rozdeli na dve.
ale ci bude mat radka dvojicky, to je strasne tazko povedat, ulohu tam hra mnozstvo faktorov ![]()
Taky sem si rikala, ze dvouvajecny by byli v pripade, ze by byli dvojcata v rodine z moji strany. Bohuzel nevim, jestli byli dvou a nebo jedno vajecny (teta o miminka prisla v sedmym mesici tehotenstvi a pak uz nemohla dalsi mit, takze jsem do toho pred ni nechtela stourat).
Tak jeste zkusim zapatrat u mamky pritele, jak to tedy bylo, abych zjistila, jak moc se mam „desit“ dvou vyrustku. ![]()
Dekuju ![]()
radka, ja by som to nechala tak, aj tak na nic neprides. aj keby bola geneticka pravdepodobnost, ue ich mat mozes, tak sa to nemusi splnit.
a naopak, keby nebola pravdepodobnost, tak sa to stat moze.
je to nieco co nedokazes ovplyvnit, tak je zbytocne sa stresovat dopredu. ![]()
soldi - dekuju.
Urcite se tim nestresuju, spis me zajimalo, zda je nejaka sance mit dvojcata a nebo ne.
Samosebou dvojcatka bych asi nechtela, hezky jedno po druhym
, ale kdyby to prislo, tak bych kvuli tomu nestastna nebyla.
To je proste spis zenska zvedavost. ![]()
Ahojda,
holky už vše napsaly. A úplně Tě chápu… s manželem jsme si vážně moc moc přáli miminko. A taky jsem myslela na to, jaký by to bylo mít dvojčata. Mám bratránky z tátovi strany - jednovaječná dvojčata + moje mamina než jsem se jim povedla já, čekala dvojčátka, které bohužel potratila. Takže tam někde vzadu takovej alarm byl. Zvlášť když mi vylítlo na začátku těhu hrozně HCG a doktor, že je možné, že tam na náš čekají dva
Tak se přiznám, že mě trochu polilo horko. Ale co, ono by se to taky nějak zvládlo… ![]()
Ahoja Kailovko, no prave tak nejak to vidim ja.
Na jednu stranu bych si to vsechno odbyla jednou (rada bych dve deti), na druhou stranu by toho bylo asi moc, takze radsi hezky pekne postupne. Ale bylo by to aspon dvojnasobny stesti. ![]()
Tak uvidime, az se nekdy zadari. To bude takovy prekvapko… ![]()
radko, tak pokud vím, tak dispozice se dědí ob generaci. jinak já mám třeba kamarádku, která v rodině nikde dvojčata nemá ani z jedné strany a má nádherné dvojvaječné holčičky přirozenou cestou
větší pravděpodobnost takového „nadělení“
je když otěhtníš okamžitě po vysazení antikoncepce, protože se po vysazení hormonů tělo trošku zblázní a může uvolnit dvě vajíčka najednou. toho jsem se zase bála já, když jsem čekala klárku. hodně štěstí se snažením.
Ahoj holky, nevím, jestli je tato diskuze ještě aktuální, ale dovolila bych si přispět svojí troškou do mlýna… My máme jednovaječné holčičky a samozřejmě, jak jsme se dověděli, že to budou dvojčátka, začala jsem pátrat po příčinách… A zjistila jsem, že dvojvaječná dvojčátka jsou dědičná na straně matky (tedy dědí žena, nikoli muž) a jednovaječná dvojčata se prostě stanou, za to může příroda. Ty dědičné nejsou, objeví se, jak chtějí
Ale dvojvaječná dvojčata může mít i žena, která nikdy před tím v rodině dvojvaječná dvojčata neměla (někdo přece musí začít
). Takže tak. Každopádně, taky jsme chtěli dvě děti postupně, ale příroda to zařídila jinak
A teď jsem tomu moc ráda
E.
nozu - tak to u me nehrozi, bez antikoncepce jsem byla uz par mesicu jeste nez jsme se zacali snazit o miminko… ![]()
evula - aktualni tak jak se to vezme.
Jinak ja jsem se jeste nedavno dozvedela, ze dvojcata byli i v moji rodine u dedy, ale nevim, jestli primo deda byl z dvojcat a nebo nekdo pobliz… To uz se kazdopadne nedozvim, dedecek je dlouho mrtvej a babicka umrela pred par tydny. ![]()
Kazdopadne dekuju, ja si musim jeste chvili pockat, nez se zacneme zase snazit… ![]()
Taky jsem četla že dvojčata - dvojvaječná můžou být dědičná a „může za to“ vždy žena.
Tohle je sice hezký ale když vím že manžel je z dvojčat, jeho otec byl z dvojčat a sám má z prvního manželství dvojčata......tak mám prostě pochybnosti, tolik náhod se mi nezdá ![]()
Ahojky holky, s přítelem se snažíme o miminko cca od listopadu. Mezi tím on byl u kartářky a ta mu předpověděla 3 děti z toho ty první dvojčata. Po nějaké době jsem se ke kartářce vydala i já ( uplně k jiné než byl přítel ) , nikdy jsem paní neviděla. Ta mi řekla že do roka otěhotníma bude to rizikové, třeba i dvojčata.. Tak jsem z toho celkem mimo a předevčírem jsem seděla se svou „skoro tchýní“ na kávičce a bavily jsme se o dětech a dozvěděla jsem se, že oba dva dědečkové ( jak z matčiny, tak z otcovi strany ) byly z dvojčat !!!!!!!
![]()
Já bych byla ráda absolutně za cokoliv … ale že je to takových náhod … co myslíte ? Možné to je, ne ? ![]()
pokud vím, tak dispozicie na dvojčata se dědí ob generaci. takže u vás určitě ta pravděpodobnost dvojčat je. nevím, na řeči kartářek moc nedám, ale to je o názoru každé z nás…