Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Zarid si datovou schránku a budeš mít všechny důležité dokumenty tam.
@Anonymní píše:
Bohužel jsem v dost šílené situaci. Manželovi asi přeskočilo (…), odstěhoval se a jen napsal sms, že možná podá žádost o rozvod a že u toho ani nemusím být, že nás stejně rozvedou i bez mého souhlasu a přítomnosti u soudu. Pracuji dost v zahraničí, žádnou obsílku od soudu jsem nedostala. Co je na tom pravdy?
Stát se to může, pokud se nedaří doručovat, může soud ustanovit opatrovníka a doručovat jemu. Tak si pro jistotu pořiď datovou schránku a nemusíš to řešit.
@Anonymní píše:
Datovku mám, nic od soudu tam nepřišlo..
Tak v pohodě. Jestli chceš jít úplně na jistotu, tak si čas od času zavolat na Infocentrum okresního soudu posledního společného bydliště, jestli tam není vedené řízení na Tvé jméno.
Kdyby si náhodou soud nevšiml, že máš datovou schránku, ale na to by se myslím přišlo nejpozději při rozhodování o tom opatrovníkovi.
Ja datovku mam a napr.urad prace nebo MeU mi porad posila doporucene dopisy postou.
@PaníBovaryová píše:
Ja datovku mam a napr.urad prace nebo MeU mi porad posila doporucene dopisy postou.
asi tam nemáš povolené zasílání pošty, nebo pokud podnikáš, a máš zřízenou datovku na FO nepodnikající -občan, tak ti tam nedoručí, změn si to v nastavení
@DanielaD píše:
asi tam nemáš povolené zasílání pošty, nebo pokud podnikáš, a máš zřízenou datovku na FO nepodnikající -občan, tak ti tam nedoručí, změn si to v nastavení
odesílání poštovních zpráv, příjem poštovních datových zpráv, trezor - všechno mám aktivní
Podle mě to prostě úřady nepoužívají ![]()
@PaníBovaryová píše:
odesílání poštovních zpráv, příjem poštovních datových zpráv, trezor - všechno mám aktivníPodle mě to prostě úřady nepoužívají
A máš tu datovou schránku jako soukromá osoba nebo jako podnikatel na IČO?
Jestli na IČO, tak pro věci nesouvisející s podnikáním, jako bys datovou schránku neměla.
Prakticky může mít jedna fyzická osoba datových schránek několik (soukromá, živnost, podnikání podle zvláštních předpisů lze i několik) a občas v tom pak úřady mají zmatek.
@catch-22 píše:
A máš tu datovou schránku jako soukromá osoba nebo jako podnikatel na IČO?
Jestli na IČO, tak pro věci nesouvisející s podnikáním, jako bys datovou schránku neměla.Prakticky může mít jedna fyzická osoba datových schránek několik (soukromá, živnost, podnikání podle zvláštních předpisů lze i několik) a občas v tom pak úřady mají zmatek.
Jako obcan. Zaridil jsem si ji, at nemusim furt na postu.
@PaníBovaryová píše:
Jako obcan. Zaridil jsem si ji, at nemusim furt na postu.
Tak to by do ní i ta obec a úřad práce měly doručovat.
Prakticky je to tak, že pokud ten dopis stejně dostaneš, tak sice porušili pořadí pro doručování, ale nic z toho není.
Pokud bys ten dopis ale opravdu nedostala, tak v soudním řízení se můžeš dovolat neúčinnosti doručení, u správních orgánů to je nějak podobně, zpaměti to nevím.
@catch-22 píše:
Tak to by do ní i ta obec a úřad práce měly doručovat.
Prakticky je to tak, že pokud ten dopis stejně dostaneš, tak sice porušili pořadí pro doručování, ale nic z toho není.Pokud bys ten dopis ale opravdu nedostala, tak v soudním řízení se můžeš dovolat neúčinnosti doručení, u správních orgánů to je nějak podobně, zpaměti to nevím.
Pokud se neodkážou na to, že právo svědčí bdělým, že jsi měl kontrolovat všechny možné způsoby doručení a nesprávnost doručení od úřadu je nerozhodná. Přesně tuhle argumentaci posvětil Ústavní soud v případě, kdy v době dovolených hodily úřady usnesení do schránky v době dovolených, ačkoliv dle zákona mělo být do vlastních rukou (a nešlo o doručení fikcí po předchozím ponechání na poště). Takže spoléhat na zákonnou úpravu opravdu nelze.
@KovaJana píše:
Pokud se neodkážou na to, že právo svědčí bdělým, že jsi měl kontrolovat všechny možné způsoby doručení a nesprávnost doručení od úřadu je nerozhodná. Přesně tuhle argumentaci posvětil Ústavní soud v případě, kdy v době dovolených hodily úřady usnesení do schránky v době dovolených, ačkoliv dle zákona mělo být do vlastních rukou (a nešlo o doručení fikcí po předchozím ponechání na poště). Takže spoléhat na zákonnou úpravu opravdu nelze.
Zdroj?
@catch-22 píše:Ústavní soud. Hledej. Tvůj zvyk jen tahat informace je asi tvůj podstatný rys, že?
Zdroj?
@KovaJana píše: Ústavní soud. Hledej. Tvůj zvyk jen tahat informace je asi tvůj podstatný rys, že?
Jo, dobrá kontrola, jestli si to (opět) necucáš z prstu. ![]()
Bohužel jsem v dost šílené situaci. Manželovi asi přeskočilo (…), odstěhoval se a jen napsal sms, že možná podá žádost o rozvod a že u toho ani nemusím být, že nás stejně rozvedou i bez mého souhlasu a přítomnosti u soudu. Pracuji dost v zahraničí, žádnou obsílku od soudu jsem nedostala. Co je na tom pravdy?