Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem v 10tt a za týden mám jít na rentgen zubů, vim že se to v těhotenství nedoporučuje a proto bych se chtěla zeptat jestli některá z vás už něco podobnýho řešila. Bojím se aby to neohrozilo nějak miminko.
Byla jsem na operaci zubu v 8tt. Hodil pres mne olovenou zasteru pro jistotu. Zareni u rentgenu zubu je mensi, nez kdybys letela letadlem
. Rekni jim to a rekni si o zasteru, ale jakmile je neozaruje panev ci bricho, je to ok
.
Jo tak tak to můžu být v klidu
taky jsem měla jít na operaci ale nakonec jsem si to rozmyslela ![]()
@Lili56 píše:
Ahoj, jsem v 10tt a za týden mám jít na rentgen zubů, vim že se to v těhotenství nedoporučuje a proto bych se chtěla zeptat jestli některá z vás už něco podobnýho řešila. Bojím se aby to neohrozilo nějak miminko.
No vestu na tebe dají,ale mě se vždycky ptají, jestli náhodou nejsem těhotná ![]()
Záleží, z jakého důvodu se RTG dělá. Pokud jen při běžné prohlídce nebo k nalezení neviditelného kazu, tak bych na něj nešla. Pokud k došetření akutně bolaveho zubů, tak s klidem ano. On by nijak ublížit neměl, ale nechat se zbytečně rentgenovat v těhotenství je taky nesmysl.
@Lili56 Určitě ti dají vestu a nahlas to hned na příjmu a ještě pro jistotu laborantce.
Já bych zvážila, jestli je to nutné zrovna v tom prvním trimestru. Samozřejmě pokud umiras bolesti a čekáš na nějaký zákrok jak na smilování,tak je jasné, že je to potřeba co nejdřív, ale pokud je to něco jako prevence, případně je tam nějaký dlouhodobý výhled na zákrok, tak bych to odložila. Dají ti olověnou vestu, přesto mi to přijde lepší odložit až na dobu, kdy už má miminko vše potřebné založené správně a víceméně už jen roste.
@Lili56 na rentgen muzes bez obav jit, ponevzdz ti budou ozarovat pouze celist. kazdopadne jak se pise vyse, jim sve tehotenstvi oznam.
Mně u zubaře RTG nedělali když jsem řekla že jsem těhotná. Ale byl to jen pravidelný roční RTG, kdyby šlo o nějaký zákrok který by se nedal odložit, asi bych se nebránila.
Rentgen neni nějak nutný, zubařka mi řekla že si neni jista kazem a že ten rentgen udělá preventivně. Dřív jsem měla rovnátka a teď sem šla na prohlidku k zubařce tak chce mít čerstvý snímky zubů.
o těhotensví ji řeknu ![]()
Šla bych jen v případě, že by to bylo diagnosticky nevyhnutelné a měla bych velké bolesti zubů. A upozornila bych na těhotenství (ochranné pomůcky). Z čistě preventivních důvodů ne, to se dá odložit.
@sarah1618 píše:
@Lili56 na rentgen muzes bez obav jit, ponevzdz ti budou ozarovat pouze celist. kazdopadne jak se pise vyse, jim sve tehotenstvi oznam.
Odražené záření ale taky existuje.
Nicméně létat x krát za těhotenství (což tu většina klidně schválí), ale bát se rtg je třeba úplně nelogické.
Pokud je rentgen indikován pouze z preventivních důvodů, tak bych ho odložila až po těhotenství. Jiná situace je, když se rentgenuje k diagnostice příčiny akutní bolesti, tam bych ho za důkladného obložení olověnými ochrannými pomůckami doporučila. Sice je to zátěž minimální, ale pořád to zátěž je a kor v prvním trimestru je plod na záření přece jenom nejcitlivější.
Dobře, děkuju za rady, možná bude lepší to nechat po těhotenství, akutní to není.