Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj,
mám dotaz ohledně praní plínek. Můžu je občas prohnat vyvářkou? Příde mi totiž, že i když je vyperu na 60, tak divně smrdí, tak bych je chtěla občas pořádně vyvařit.
Samozřejmě jen plíny, ne svrchnáky. Používám čtverce Ikea, pop-in, bamboolik, vázačky hemp hour a grovia, je to snad všechno.
Moc děkuju ![]()
Jaj, mluvíš na mě v cizí řeči, ale osobně plíny peru JEN na vyvářku… Mám klasický bílý čtverce 80×80 nebo 70×70 s obrázkama žirafy ![]()
Jasně, ale mně jde hlavně o ty moderní látkovky, jestli se jim nemůže něco stát. Ráda bych aby vydržely i na další dítě/děti.
Klasické taky peru jen na vyvářku, a to na těch tvých nebyla doporučená teplota praní
nebo pak pořádně přežehlit napařovačkou ![]()
@Temaho píše:
Jasně, ale mně jde hlavně o ty moderní látkovky, jestli se jim nemůže něco stát. Ráda bych aby vydržely i na další dítě/děti.
Tak je fakt, že já co mám ještě po bráchovi (tomu je 15) takový velký osušky, tak ty i když jsou praný stejně, tj. na 90° a ještě vydržely jeho provoz, jsou vizuálně v mnohem lepším stavu než ty moje nový… Ale co myslíš pojmem moderní látkovka fakt nevím.. Já mám takový ty klasický na odbrknutí, na přebalovák a tak…
Já myslim plínky na přebálování
ne čtverce jen tak pod hlavu. Žehlit se určitě nemůžou.
Prosím nějakou látkařku o odpověd ![]()
@Temaho Občas to peru na 90, tak jednou za měsíc, dvě pračky po sobě, abych tak yvprala veškeré plenky.
A občas přidávám do praní Sanytol dezinfekci na prádlo - nesmrdí to potom tolik, ale asi by se to nemělo do každého praní dávat.
Latkarka odpovi
. Ja na 90 obcas prozenu vsechny pliny. Ne akorat ty, co jsou all in one, jakoze dohromady plina a svrchnaky- to peru max na 60. Ale jinak na 90 peru klidne i jednou tydne. Nikdy se zadna plina neznicila, ani neojela natolik, abych si za to nadavala. Nektere mam uz na treti dite. Jedine si davej pozor na bambus, i ten teda dam na 90, ale mene casto. Jinak mam pleny od tots bots, bambino mio a spoustu vkladacek frote a bambus. Bambusove vkladacky mam mirne vytahane, ale savost dobra. Vazacky nemam zadne.
Hlásí se látkařka
Nicméně zkušenost nemám, asi bych neriskovala, mně se vždycky všecko vypralo v pohodě na těch 60
I když mám třeba Little Lamb, u kterých doporučují praní jen na 40 (to teda s pokakanou fakt ne), peru s ostatníma na 60, možná se trochu zdrcla (bambus), ale jinak pohoda. S těma 90 nevím, nevím, u Ikea čtverců bych se nebála, z bambusu bych měla lehce respekt. Třeba zkus do bamboolika napsat, jsou tam moc ochotní. Jo, Grovia jádra mají dole PUL zátěr, ne? Tak u toho bych měla u praní na 90 opravdu strach.
Bamboolik ty jádra lze určitě prát na 95st (je to napsané na těch jádrech). Svrchní a AIO Bamboolik peru stále na 60st.
Anavy, Tots Bots jak jsem psala, jednou za měsíc na 90, jinak 60.
Ocet nedávám - prý ničí bambusové plenky.
@danali @teredes Děkuju ![]()
@ugluk o Bamboolíkách to píšou, že se občas můžou na 90, a ty grovia, to máš pravdu ![]()
Ocet dávám občas, to prej tomu bambusu taky moc nesvědčí
. Tak já je občas proženu, ještě jednou moc děkuju ![]()
@Temaho píše:
Já myslim plínky na přebálováníne čtverce jen tak pod hlavu. Žehlit se určitě nemůžou.
Prosím nějakou látkařku o odpověd
jasně, prostě to vyper na vyvářku. kdybys napsala výrobci, tak ti to taky doporučí. Když se k nim budeš ale takhle chovat často, tak ti dřív odejdou, logicky ![]()
dala bych k tomu kyselinu citronovou, nebo ocet, nebo perkarbonát. Respektive do praní perkarbonát (sůl na skvrny) a do máchání ocet by mi přišlo nedlepší.
pa
har.
No vida, víc hlav víc ví
Já toho bamboolika zas tak nezkoumala, prostě peru na 60 s ostatníma, ale je to teda sranda, když u Little lamb a Lollipop, které jsou taktéž bambus, píšou 40
Ocet teda taky nedávám, mám půlku výbavy bambusový.