Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám 2m holčičku a už podruhé má rýmu.
Velkou rýmu! Poprvé jsme skončili i na pohotovosti.
Rada od lékařů zněla: mořskou vodu stříkat neomezeně, odsávat co nejvíce a 3× denně klidně dávat nasivin pro miminka (max 3 dny).
Jinak taky máme sterimar na ucpaný nos (je od 3m, ale nám ho lékařka na tu největší rýmu schválila).
@Markéta188 Díky za zkušenost. U nás naštěstí zatím ten stav nevypadá tak špatně, že bychom museli na pohotovost nebo k lékaři. Co vás tam nakonec dohnalo?
U Stérimaru Baby je napsáno, že je od narození. ![]()
Naši vím jsem včera dávala na noc a přijde ji, že úplně bez efektu. ![]()
To je hrozne s těma rymickama, mala měla 3 tydny zpátky a teď týden zase, pořád ji teče z nosu a jde slyšet, jak ho má ucpaný.
Já strikam taky Sterimar a to podle potřeby, když slyším, že v nosanku něco má, ale nechci ji pořád odsavat. Nám naopak doktorka říkala, že s odsáváním opatrně, že to může dráždit sliznici. A zda se mi, že když ji stříkam do nosanku častěji je to lepsi
Nemám to odborně položené, ale myslím, že můžeš. Je to jen slaná voda. Můžeš koupit v lékárně stříkačku, rozpustit mořskou sůl a máš to samé a levnější. Miminkám se dá nosík i propláchnout takovou speciální stříkačkou. Soplíky krásně vyletí.
Jinak to není moc voňavá věc, ale dával jsem na noc k postýlce rozkrojenou cibuli, když měly děti rýmy jako maličké.
Můžeš třeba použít i Vincentku, koupit celou lahev za pár korun a do stříkátka si jí nalívat. Ty spreje jsou jen předražená voda.
@Aries6 o tom jsem taky slyšela. A jak to miminka snáší? Ta moje malá to odsávání ráda nema, tak jsem uvazovala i o těch stříkačkach.
Máš to odzkoušené?
@Dn0712 Je to strašný.
Mám pocit, že od prosince jsme jen na hromadě a imunita úplně v háji. To jsem měla rekord 3 roky bez vážnější nemoci.
No a starší dcera kvůli mému porodu a novorozenci byla do března doma. První 2 týdny v březnu byla zase doma, protože i když nechodila do školky, tak dotáhla hnusnou nemoc, kterou jsme odskákali celá rodina. A tento týden byla poprvé 3 dny a nachlazení je tu znovu. ![]()
Děkuju. Ty názory na odsávání se fakt různí a kdo se v tom má vyznat.
Nechci odsávat zbytečně, když dýchat může a jen trochu chrčí. Asi jen ráno a večer a jinak často stříkat…
@Aries6 S tou stříkačkou jsem to viděla, jestli si myslím správně a nelíbí se mi to. Nemám v to důvěru. To radši podle potřeby odsávat.
Až si to dcera nechá vysvětlit a syn doroste, tak budou používat konvičku.
@AnastazieB píše: Více
Co máš na mysli tím stříkátkem? Je fakt že když se Vincenta inhaluje.. dobrý tip. ![]()
@Anonymní píše: Více
Malá se nám už skoro dusila, nemohla přes rýmu dýchat a miminka neumí dýchat pusou.
Jinak ten sterimar je jeden od narození a druhý od těch 3m na ten ucpaný nos a ten nám doporučili.
Jak tu někdo píše, že odsávat co nejmíň …, tak jsem to také četla, ale prej to neplatí právě u těch malých miminek, co neumí dýchat pusou. Tam prostě jiná možnost není, než odsávat a odsávat…
A navíc pak vzniká zadní rýma.
Starší dcera trpí na záněty středního ucha a od té doby, co ho měla každou rýmu jsem začala taky odsávat a máme klid.
Takže raději odsávat. Možná bude mít rýmu o 3 dny déle, ale nebude mít zánět ucha, nebo dutin.
Jinak na hleny pít - čaj/voda, ale mně malá nic jiného než mléko nechce.
Jo a švagrová mi malou prolévala konvičkou, ale to si já netroufám ![]()
@Anonymní píše: Více
Jak se prodávají třeba nosní spreje, tak se dá koupit i prázdná plnitelná lahvička. Toto https://www.primaobaly.cz/…192-d437.htm?…, ale mě to prodali v lékárně… ale v které, neruším.
@Markéta188 píše: Více
Tak to chápu. U nás to tak vážné nebylo ani při minulé nemoci a to jsem mu musela dávat pít na několikrát, protože se zakuckával a to ho rozbrečelo. Bohužel nekojím.
Syn teda i v těch 2 měsících pusou dýchal.
A teď taky, když měl problém večer dýchat.
A dávat tak malému dítěti vodu nebo čaj mi přijde teda divný…
Konvička se doporučuje, až když umí dítě smrkat. Myslím, že jsem to někde četla.
Ahoj, syn bude mít za týden 3 měsíce. Chytil už podruhé nachlazení od ségry. Tentokrát to zatím nevypadá na tak vážný průběh jako předtím. Ale zajímalo by mě, jestli mu mám odsávat, i když může normálně dýchat, jen mu v nose občas chrčí. Dneska budu odsávat večer, protože v noci byl hodně zahleněný a nemohl přes to dýchat. Přes den to jde.
Libenar aktuálně nemám, ten by byl schopný manžel koupit až zítra odpoledne.
Mám mořskou vodu Sterimar Baby a zajímá mě, jestli mu můžu stříkat do nosu i častěji než 6× denně, jak je uvedeno na obalu. Minulou nemoc mi přišlo, že když jsem mu často kapala Libenar, tak se mu ty hleny lépe rozpustily, ale možná to byl jen pocit.
Děkuji za rady.
Případně máte nějaký tip na konkrétní difuzér a co do něj při nachlazení? Děkuji.