Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Tiger-lily jo já si syna brala vždy po obědě. uchovávat by to tam nešlo (byla to lesní školka a neměli lednici)
Prave ja chodim pro dceru ve 12:15 to je po obede.Taky si myslim, ze by jim to nic neudelalo kdybych si ve 12 vyzvedla holku i s obedem a doma to jist bude muset a hotovo. Zkusim to resit hned v pondeli.
Tak vůbec bych nešla cestou, máme to zaplacené, tak nám to patří (tak hrozně drahé to určitě není)…
Už vůbec bych si nepřála, aby mi děcko jedlo oběd z krabičky, která se skladovala bůh ví jak.
Píšeš, že nejedla obědy ani doma. Tak je pravděpodobně problém v návyku na jídlo. Možná je nejedlík a pramálo s tím zmůžete, možná s vámi jen cvičí, ale to víš nejlépe ty sama.
Když napíšeš váhu k určitému věku, tak je to naprosto nic neříkající informace, která má spousty souvislostí. Naše dítě má v 5 letech a pár měsících sotva 17 kg. Pro někoho pekelně málo, pro někoho normálka. Záleží na genetice a zdraví dítěte. Naše dítě to má dáno geneticky, také jsem drobná.
Tím, že je schopná pořádat rohlíky, tak hlad má, takže pokud chceš, aby jedla, tak nastav pravidla a vylepšete stravovací návyky. K obědu se jí pořádné jídlo a rohlík je na snídani, nebo ke svačině. Pokud nechce jíst oběd, tak smůla, rohlíkem k obědu bych děcko necpala… 0 živin, 0 energie.
@LadyBrigit pokud chodíte po obědě, tak to pochopitelně smysl má.
Asi bude hodně záležet na vstřícnosti paní učitelek…pokud by se jednalo o 1-2 dítka tak OK, ale nedvedu si představit, že by většina dětí měla něco extra…to by se to obědvání asi trošku protáhlo…
Teď jsem řešila něco podobného. Syn (autista) taky nechce jíst. Doma ho „přinutím“, ve školce ho nenutí, aby mu školku neznepříjemnili, což chápu. takže si pro něj normálně po obědě přijdu a pokud odmítl obědvat, dají mi jeho porci do krabičky a sní si to doma. Problém si tím nemají. Spíš měli problém, když jsem chtěla obědy zrušit úplně, protože doma stejně musím vařit. Tak jsme se tedy dohodli na téhle alternativě a bez problému.
Ani u nás v práci si nesmíme nechat dát jídlo do nosiče a odnést - zakázano z hygienických důvodů zákonem
Nezkazí se to.Ja taky jidlo uvařené v poledne ukládam do lednice az večer, s vyjimkou velkých veder, ktera letos ani nebyla.
Jidlo do nosičů by u nas asi nedávali pravidelně k vůli předpisům, ale chronickému nejedlikovi do krabičky mozna jo. Strava se musi odhlasovat den předem. Pokud dite onemocní, muzu tam zanést nosič ráno a vyzvednout si ho treba v pet před zavírackou, to je muj problém. Ve škole obědy vydávají do trech hodin.
Kuchařky si taky nosí domu zbytky, salmonelózy nikdo neměl.
@LadyBrigit takhle by to melo jit, naopak by to byl problem (kdybys davala holce do nosicu vlastni jidlo).
@Jana206 píše:Kuchařky si taky nosí domu zbytky, salmonelózy nikdo neměl.
u nás si kuchařky nesmí nosit domů zbytky ![]()
@mojmira píše:
u nás si kuchařky nesmí nosit domů zbytky
To oficiálně nesmí nikde ![]()
@terien píše:
To oficiálně nesmí nikde
jj, několikrát přišla kontrola a zbytky končily k kýblu a ne v tašce ![]()
Snad nam to povoli. Myslim si, ze je to jen o vstricnosti ucitelek.Dnes jsem dceru vazila.3 roky a 9 mesicu- 14 kg ![]()
Zrovna jsem o tom včera mluvila s babičkou, že za války žádné dítě vybíravé v jídle nebylo. O jídlo se děti prali.