Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
pate81 píše:
Angu-taky to nechápu,ještě sem si říkala,jak je to super,že je zvyklá a že problém mít nebude.
A do měsíce po plavání začla vyvádět.
Bych i začla kvůli tomu chodit znova,ale máme to zakázaný
To my sice ne, ale trochu se bojím, že by ho atm teď už trefil šlak
![]()
U nás totéž.Přestali jsem s plaváním a řev že to jde slyšet až na ulici
Nejradši bych mu tu hlavu vyholila a měla bych pokoj.Ale bohůžel si nechce nechat ani ostříhat vlasy
Zatím jsem nepřišla jak na něj
snad to všechno přejde věkem.
My plavem pořád a hlavu musíme mýt každý den, jinak je zcéna. A to je skoro plešatý. ![]()
Aňula taky řvávala, pomohlo namáčet hlavu při každém koupání. Postupně, nejdřív jen krátce čůrkem z kelímku, postupně déle a víc, pak ještě víc… zjistila, že se nic neděje a zvykla si. Taky jsem vypozorovala, že jí nejvíc vadilo, když jí natekla voda do uší.
Měla jsme ji přitom položenou na mých stehnech (koupu s se prckama společně), hlavičku na kolenách, nožičky kolem mojeho pasu. Pořád jsem na ni mluvila a vysvětlovala, co dělám.
teď už si hlavu oplachije sama, okoukala od bráchy, jak se přitom zaklání, takže ona se zakloní a já vymývám vlasy.
Ahoj, nevím, jestli to tu nepadlo. Pamatuju si, že jako malá jsem to taky nesnášela. Mamka to vyřešila tak, že jsem si dávala na obličej malý poskládaný ručník, kterým jsem si přikryla čelo, oči - a tím mi splachování vubec nevadilo, protože sem věděla, že se mi nedostane nic do očí. Tak to mužete zkusit. Jo a hlavu splachovala kelímkem- přecijen příjemnější zvuk než sprcha
nebo třeba zkusit společně umýt hlavu panence? ![]()
tak to máme taky a to od narození chodíme každý týden plavat do bazénu,začala to dělat až ted tyhle 3 měsíce,nechce se ani potápět,tak to bude asi k tomu,ale když se v bazénů sprchuju,tak si stoupne po de mě a vůbec jí to nevadí,tak doma dávám sprchu vysoko a ona stojí jako že je v bazénu ve sprše ![]()
jojo,u nas je myti vlasku taky problem,ale ja ho vzdycky rychle osprchnu,namydlim vlasy a zabavim hrackama
on se uklidni a pak kdyz ho domeju celeho,tak osprchnu i vlasky a telicko a uz jdeme ven ![]()
Obcas rev silenej,obcas je to celkem v klidu
Nainuva píše:
nebo třeba zkusit společně umýt hlavu panence?
Jé, to vůbec! Jednou zaprasil od jogurtu medvídka, tak že ho jdeme umýt… To byla hrůza, že se medvídek koupe a myje si hlavu - jak kdybych ji myla jemu
On i těžce nese, když vidí, jak si tu hlavu myjeme my
![]()
Angua píše:Nainuva píše:Jé, to vůbec! Jednou zaprasil od jogurtu medvídka, tak že ho jdeme umýt… To byla hrůza, že se medvídek koupe a myje si hlavu - jak kdybych ji myla jemu
nebo třeba zkusit společně umýt hlavu panence?On i těžce nese, když vidí, jak si tu hlavu myjeme my
![]()
![]()
Jojo,u nás to samé ![]()
dekuji za prispevky,zkusime ten kelimek a zinku na oci…treba to zabere ![]()
Angua píše:pate81 píše:By mě zajímalo, čím to je… Naopak bych tomu rozuměla - kdyby to začalo se začátkem plavání, ale takto?
U nás to taky začlo,když sme přestali plavat
Do té doby byla jak vodník,milovala potápění,voda v obličeji vůbec nevadila.
Ale jak sme přestali,je to hrůza
Taky jsme to měli a taky po ukončení plavání
Máme kudrnatou vlasatici, jééééžiši, to byl boj
Já myslím, že je to prostě tím, že dokud chodila plavat, byla na to zvyklá, přišlo jí to normální. Jak skončila s plaváním, tak prostě odvykla, děti na tohle rychle zapomínají.
U nás pomohlo hraní s tatínkem, sprchování hlavičky (ona sama), ale nejvíc čas. Musela k tomu trošku dospět.
Angua píše:Nainuva píše:Jé, to vůbec! Jednou zaprasil od jogurtu medvídka, tak že ho jdeme umýt… To byla hrůza, že se medvídek koupe a myje si hlavu - jak kdybych ji myla jemu
nebo třeba zkusit společně umýt hlavu panence?On i těžce nese, když vidí, jak si tu hlavu myjeme my
![]()
![]()
já když jsem byla malá, málem jsem se utopila - takže pak koupání byl zážitek nejen pro celou rodinu, ale pro všechny sousedy
Přešlo to tak nějak časem samo…myslím že to nejde nějak „překonat“…
Sami v tom nejste určitě, u nás mytí vlasů probíhá tak, že se s Robínkem rveme o sprchu a on do toho křičí „Maminko né, prosím né, utřít, mamí stačí, utřít.“ Je mu dva a půl a trvá to už docela dlouho, takže každé mytí vlasů je vyloženě horor a já mám vždycky nakrajíčku, ale umýt mu ty vlasy prostě musím. Nepomáhá nic.
tak před chvílí jsem založila novou diskusi-o této jsem nevěděla…
No tak my jsme na tom úplně stejně(malá má 18m)-ze začátku jen křik,teď už si nechce do vany ani sednout.Je fialová,křičí,třepe se… dneska jsem ji do vany vůbec nemohla ani dostat-na chvíli si tam stoupla,ale to bylo vše,ale umýt hlavu to nešlo.
Jsem ráda,že v tom boji nejsem sama…
Rve mi to srdce jak pláče,snaži se vyskočit z vany… a to do nedávna koupání milovala a nemohli jsme ji z vany dostat ven…