Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Ahoj holky,
na kolik stupňů jste prali výbavičku pro miminko?
Já většinu vyprala na 60, ale dostala jsem např. 2 prostěradýlka od známých, byly jen trochu zaprášené, jak byly asi někde uložené, dala sem je do pračky jen na 40 (s jiným prádlem, které se na víc prát nemůže)… myslíte, že to stačí?
Už sem měla vše ostatní vyprané, a samotné na 60 se mi to dávat nechtělo… to víte, voda, elektrika…
Dále poprosím rady, jak jste prali když už je miminko doma, jaké teploty, jaký prášek, od kdy jste prali s dospěláckými vecmi atd…
Chci, aby bylo pro miminko vše dostatečně čisté, ale zároveň, doufám, že nikoho nepohorším, taky trochu šetřit, je u nás hrozně drahá voda a eletrika je drahá všude… ![]()
@hanula23 něco na 40, něco na 60 něco na 90. Tuším že jsem prala zvlášť jen miminkovské věci asi do půl roku, pak už s našima.
Jen klučičí trenky a fusky(manžel a dospělý syn) peru uplně zvlášť je to toxický odpad, takže se bojím aby jsem s dcerou a malým synkem nechytla nějaký ten aids ![]()
Bílý 56 bodýčka, overaly atd jsem poprvé hodila na 60, páč to bylo uskladněný 3 roky po mladým. Zbytek normálka na 40.Persil Sensitive.
Špinavé peru na 60, nezasviněné na 40, dle programu pračky a od mimina peru s našim oblečením v gelu jakémkoliv a aviváži od Silanu
Nové peru na 40 a pak na 60 ať se to pořádně od fleků vypere…
Všechno peru na 40, plíny 60 a občas proženu vyvářkou (když se podaří a neperu s nima i svrchní kalhotky).
Dětský Amway prášek, bez aviváže nebo trochu octa.
Za chvíli mi ten dětský dojde, tak budu prát v normálním a pořád min. do roka bez aviváže, pak uvidím.
Já prala barevný na 40, bílé na 60. Zezačátku v Lovele, ale ta prostě moc nepere, malá nebyla citlivá, tak jsem pak prala v normálním. Malá hodně blila, takže když už se na to nedalo moc koukat, občas jsem dala plíny pod hlavu a pár bílých věcí na 90. Po šestinedělí jsem dávala už ke svému prádlu. Jasně že né ke zpoceným montérkám, ale k „běžně“ špinavému ano.
Vsechno jsem prala na 40, v Persilu sesitive, bez avivaze. Ze zacatku jsem prala jen samostatne veci pro prcka, ale ted k tomu obcas prihodim i nase svrsky, avivaz nepouzivam pri zadnym prani, takze to neresim a jak mi to prijde pod ruku, tak peru
Na 60 peru jen plinky a peru je jakymsi eko pracim gelem, ktery mi doporucili v prodejne.
Většinu na 40, prášek buď normálně náš nebo párkrát v Persilu senzitive. Aviváž jakou jsem měla, nejspíš Lenor, Silan nebo něco takového, už si nepamatuju.
Teď jak jsou děcka větší prasátka tak peru na 60.
Ja si vybavicku peru podle materialu 40°C, 60°C a pleny na 95°C v Lovele
a vse jsem poctive vyzehlila ![]()
@hanula23 prvně na 60 pak už jen na 40. samostatně jsem prala tak do půl roku pak společně s naším. Na všechno Persil sensitive bez aviváže. Teď budu prát dohromady oběma harantům
Tak to jsem ráda, že není nutné vše prát na 60 a více stupňů… že i ta 40 stačí
když mi babi říkala, že vše vyvařovali, aby se dostatečně zničili bacily, tak mě trochu nahlodala…
tak jste mě uklidnili
![]()
já si ale říkám, jen ať si imunita taky trochu zvyká (samo pokud nejde o oblečky ze second-handu nebo bazaru, kde nevím co stím kdo prováděl.. - to chce vyprat na víc)
já mám většinu od příbuzných, známých něco nové…
ještě jednou díky ![]()
@hanula23 no vyvařit je sice super, ale já teda neukládala do sterilní skříně takže na to ty brebery zase nalezou ![]()
ne opravdu na 60 jsem prala jen látkové pleny na přebalování a to ještě ne vždycky ![]()
Tak já to s každým dalším dítětem čím dál víc flákám, takže u prvního byla aktivní moje mamka a všechno mi na něj vyvařila, dále jsem na její radu prala malému zvlášť v dětském prášku. Na druhé dítě už jsem před narozením vyprala jen úplně ty nejmenší věcičky, a to jen na 60, aby to prostě bylo, a prala jsem už vše v normálním prášku a společně s naším oblečením. Na třetí dítě už jsem výbavičku neprala, protože dědil po starších a vše bylo vyprané před uložením na půdu a dobře zabalené, tak jsem si nepřidělávala práci a jen jsem to z půdy přemístila do skříňky
A je to neuvěřitelné, ale taky to přežil
Takže bych to nijak nehrotila. Jinak dnes peru všem dohromady, levným práškem, místo aviváže ocet, akorát teda všechno na 60, protože míváme většinu oblečení hodně zaprasenou. A stačí to.