Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
zítra si domu přivezeme malé štěně, tak ještě na poslední chvíli rekapituluji omezení, která nás čekají. Vím, že už je pozdě, ale psa už jsem doma měla, takže vím, co nás čeká.
Manžel je ale blázen do letadel a holky jezdí na letecké dny také nadšeně, tak si říkám, jestli může s námi. Bývá tam hodně lidí a velký hluk. Každoročně tam psy vídám (hlavně jednoho vlkodava, ten je pravidelným návštěvníkem), tak říkám, jak moc jim to asi vadí.
Díky za názory,
Halka
To asi tezko tipnes dopredu. Nasi Jednoocku bych tam nebrala, bala by se, ale je to utulkac.
Dva deduly, co jsme meli taky z utulku bych ale brala klidne, oba byli skoro hlusi ![]()
Se štěnětem bych nešla. se straším psem co je na vás zvyklý úplně klidně, ale pro štěně to bude zbytečný stres. raději bych s ním zůstala doma
Nebrala bych psa, bojí se i ohňostrojů, což máš podobný hluk. Podle mě jsou psi na leteckém dnu chudáci
Rozhodně bych nebrala. Byli jsem loni a báli se synové když proletěly stíhačky i když jsme je dopředu upozorňovali. Psa neupozorníš, nevysvětlíš.
Koukám, že budu v menšině, ale já bych našeho klidně vzala. Asi ne jako úplně malé štěně, nejdřív je potřeba, aby si zvyknul na vás a na nový domov a získal jistotu, ale až třeba v půl roce klidně. Ze začátku bych se s ním necpala do těch největších davů a držela trochu stranou od největších zdrojů hluku, ale jestli tyhle akce vyhledáváte, tak bych ho na ně právě od malinka navykala. Najdi si nějaké informace o tom, jak psa učit, aby se takových věcí nebál. Nám se nejvíc osvědčilo prostě dělat jakože nic. Prvního Silvestra nás pes zažil jako sedmiměsíční štěně, po půlnoci jsme ho vzali na procházku (samozřejmě na vodítku) a ze začátku byl trochu vyplašený a při každé rachejtli sebou škubal, ale když viděl, že s námi to nic nedělá a normálně jdeme a bavíme se s kamarády, přestal to řešit taky. Osobně zastávám názor, že dobře socializovaný pes by měl být schopný a ochotný následovat páníčka kamkoliv. Měl by vám věřit, že když ho tam berete, je to pro něj bezpečné. Na vás je dobře zhodnotit, co bezpečné je a co nikoliv, abyste jeho důvěru neztratili.
Své psy (až na jednu) bych úplně v klídku vzala. Jsou to lovečtí psi se zkouškami a střelba (a tím i hlasíté zvuky) jim nevadí. Štěně bych nebrala - měla bych strach, že si vypěstuje negatvní reakci na střelbu a zadělám mu tak problém na celý život ![]()
@Kassy
Bezvadně vysvětlené jak se má páneček chovat, když se pes seznamuje s něčím neznámým - nechválit, nechlácholit ale dělat, že je vše v pořádku ![]()
Plně souhlasím s @Kassy
záleží jak je štěně staré. Pokud je to fakt prcek a má těch 8 týdnů, to bych ho nebrala. Změn na něj bude i tak dost. Musí ze přizpůsobit novému prostředí a zvyknout si na novou „smečku“.
Ale po pár měsících klidně. Zvykne si a bude v pohodě. Čím mladší se s hlukem a davem lidí seznámí, tím lépe si zvykne a nebude nervovat, když by jste pak někam náhodou šli.
Já bych odrostlé štěně taky klidně vzala. Náš pes s námi vymetl už taky kde co. Dokonce jsme ho jako menšího protáhli menším rockovým koncertem
Byli jsme tam teda ani ne půl hodiny a stáli stranou, aby ho nikdo nepošlapal a byl úplně v pohodě. Díky tomu se nebojí ohňostrojů, bouřky, ničeho… Krom naší činčily, která ho terorizuje ![]()
@Halka Ono je dobré si dopředu ujasnit, jaký program bude na leteckém dnu. pokud se jedná o vrtulová letadla, neměl by být problém. Ale co jsem tak na leteckých dnech zažil… Když Ukrajinci se Suchojem Su-27 předváděli „kobru“ a „zvon“, tak vibrovalo úplně všechno. No a vlivem těch vibrací se na parkovišti rozhoukalo snad 500 autoalarmů… No a zvířata reagují na zvuky o nízké frekvenci dost vystrašeně, ne že ne. Takhle se totiž v přírodě ohlašuje zemětřesení.
Opačným extrémem byl kterýsi CIAF, kdy Švýcaři na stíhačkách F-5 „Freedom Fighter“ překročili ve formaci rychlost zvuku… Sice pak šli na kontrolní věž na kobereček, ale co to zpětně pomůže, že ano… (A to F-5 měl svá nejlepší léta ve vietnamské válce…)
Takže půjdu asi proti davu, ale na leteckých dnech se vyskytují i jevy, které zvířata zpracujou dost těžko. Není každý letecký den stejný, proto je dobré být co nejpřesněji informovaný.
Šmárja, já už se lekla, že už zas bude někde leteckej den!
Manžel je do toho blázen, každý rok s ním musím objet Pardubice, Hradec, Ostravu, Sliač… ![]()
No ale už se to stejně blíží… a letos i s miminem ![]()
Psa sice nemám, ale lidi je na letiště neberou, nevšimla jsem si snad žádného, je tam hlava na hlavě, ani by se mu tam nelíbilo.