Na podpoře bez MŠ

Anonymní
21.7.14 09:12

Na podpoře bez MŠ

Prosím o radu: Koncem srpna mi končí rodičák, synovi buoud tři roky. Bohužel se nedostal do školky. Potřebuji nějaké peníze, tak bych se přihlásila na pracák, abych měla ze začátku alepsoň malou podporu. Jak se ale budou dívat na fakt, že nemáme školku? Vlastně nemohu přijmout žádnou práci… Raději anonymně, jsme na malém městě a není to zrovna čistý postup… Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66815
21.7.14 09:14

Po rodičáku máte nárok na podporu na 5 měsíců (asi 3500-2500). Můžete také nahlásit péči o dítě do 4 let. Nemusela byste platit pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65332
21.7.14 09:24

Já bych ještě napsala odvolání a nebo aspoň do školky došla
Třeba se někdo bude stěhovat, nebo nenastoupí do školky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
377
21.7.14 09:24
@blecha72 píše:
Po rodičáku máte nárok na podporu na 5 měsíců (asi 3500-2500). Můžete také nahlásit péči o dítě do 4 let. Nemusela byste platit pojištění.

Pokud si paní nechá napsat Péči o dítě do 7mi let (ne do 4) tak se to dělá na pojišťovně :) ÚP s tím nemá nic společného. Pokud by ale měla napsanou tuto péči tak stát za ní bude platit pouze to povinné pojištění (teď nevím jestli zdravotní nebo sociální). Ale nesmí během té doby pracovat a z ÚP nedostane ani korunu :)
Maximálně jít prvně na podporu na těch 5 měsíců a pak na pojišťovnu pořešit tu péči o dítě. Jen to finančně paní nepomůže :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
21.7.14 09:25

Jinak to chce taky obvolávat školky koncem srpna. U nás ve stejné městské části mám několik známých, kdy mi dvě holky tvrdí, že školku prostě nedostaly a další dvě, že obvolávaly všechny dostupné školky, místa se postupně uvolnila a jedné nakonec nabídli místo ve 3 školkách, druhé ve dvou. Je něco jiného, dovézt dítě do školky 4 zastávky šalinou, která jede co 5 minut než třeba na vesnici do vedlejší vesnice, kde jede bus ráno a odpoledne, ale někdy to chce opravdu být více aktivní a ty možnosti hledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
21.7.14 09:27
@Batka píše:
Pokud si paní nechá napsat Péči o dítě do 7mi let (ne do 4) tak se to dělá na pojišťovně :) ÚP s tím nemá nic společného. Pokud by ale měla napsanou tuto péči tak stát za ní bude platit pouze to povinné pojištění (teď nevím jestli zdravotní nebo sociální). Ale nesmí během té doby pracovat a z ÚP nedostane ani korunu :)
Maximálně jít prvně na podporu na těch 5 měsíců a pak na pojišťovnu pořešit tu péči o dítě. Jen to finančně paní nepomůže :/

http://portal.gov.cz/…92/4515.html

Tady je přesný postup, jak postupovat při náhradní době péče o dítě do 4 let.
Zakladatelka píše o podpoře, po 5 měsících podpory může nastoupit na péči o dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
21.7.14 09:28
@Batka píše:
Maximálně jít prvně na podporu na těch 5 měsíců a pak na pojišťovnu pořešit tu péči o dítě. Jen to finančně paní nepomůže :/

NE

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
21.7.14 09:29
@Batka píše:

Pracovat může, pokud by bylo dítě ve školce, pak jen na omezenou dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
21.7.14 09:48

Když žádnou práci přijmout nemůžeš, neměli by tě na ÚP zaregistrovat :nevim:
Je to blbé… Nebo tě třeba zaregistrujou, dají ti doporučenku na práci na ranní směny, ty ji odmítneš - vyřadí tě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11458
21.7.14 09:57

Bohužel neznam nikoho komu by UP opravdu pomohl najit praci. A ze jsem z kraje s vysokou nezamestnanosti. Spis bych aktivne resila hlidani. Nebo chces fakt rok cekat nez dite do skolky vezmou?
Me treba vzali az do predskolaku. Na treti pokus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
21.7.14 09:57

Tak kdyby ti nabídli místo s firemní školkou, tak bys pracovat mohla. To snad není tvoje chyba, že státní zařízení nemá místo pro tvoje dítě. Já bych na pracák šla a pak by se vidělo, co bude dál, v nejhorším tě vyřaděj, hlavu ti neukousnou ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
21.7.14 10:14
@blecha72 píše:
http://portal.gov.cz/…92/4515.htmlTady je přesný postup, jak postupovat při náhradní době péče o dítě do 4 let.
Zakladatelka píše o podpoře, po 5 měsících podpory může nastoupit na péči o dítě.

náhradní doba pojištění se řeší při nástupu do důchodu, to je fakt teď k ničemu :nevim:

jak bylo psáno, je možné se nahlásit na zdravotní pojišťovně jako osoba pečující o alespoň jedno dítě do sedmi let, pak by nemusela být přihlášená na pracáku, a přesto by nemusela platit zdravotní pojištění.

nebo se jít přihlásit na pracák a spoléhat na to, že jí žádnou vhodnou práci neseženou. protože pokud seženou a ona bezdůvodně nenastoupí nebo pokud nebude spolupacovat (já nevím, nenastoupí na rekvalifikaci, nebude docházet na schůzky, nebude obíhat zaměstnání… protože zrovna nemá kam upíchnout dítě), tak ji z pracáku vyřadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.14 10:27

Děkuji moc za rady - samozřejmě školku stále řeším, uvažuji případně i o soukromé, spíš mi šlo o to, pokud nic nevyjde, zda na pracáku případně „tajit“, že tu školku nemáme. Zase 3 tis nejsou úplně málo…

• Citovat
  • Upravit
66815
21.7.14 10:29

Tady je přesná citace, kdy pojistné platí stát.

Osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů, pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti.

Do 4 let se to počítá jako náhradní doba pojištění. Přeji zakladatelce, aby do té doby našla práci i školku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.7.14 10:29

Jinak na práci celkem šanci mám, jsem VŠ a máme dobrou dojezdnost do velkémho města - problém je pro mne v tom, že bych nestíhala vyzvednout děti…je to složité, na vyzvedávání jsem sama…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová