Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kate02 tak u nás takové obstrukce ve školce nedělají. Kdysi jsem potřebovala na 4 hoďky, ráno jsem ho tam dala, po obědě ho někdo vyzvedl (kolikrát to bylo na déle než 4 hodiny), nebyl problém. I v současnosti když se zadaří vyzvedávám po obědě. Problém tedy není v úředě, ale ve školce.
@blecha72 píše:
@kate02 tak u nás takové obstrukce ve školce nedělají. Kdysi jsem potřebovala na 4 hoďky, ráno jsem ho tam dala, po obědě ho někdo vyzvedl (kolikrát to bylo na déle než 4 hodiny), nebyl problém. I v současnosti když se zadaří vyzvedávám po obědě. Problém tedy není v úředě, ale ve školce.
No já ho můžu taky po obědě vyzvednout, školka v tom problém nemá… Ale platíme prostě „celodenní“ školný…
Já jen ráno řeknu, jestli tam kluci budou spát, nebo půjdou domů po obědě (starší loni nespal ani jednou
a letos zatím taky ne). Jen pro to přijetí berou přednostně děti, který mají v přihlášce zaškrtnutou celodenní docházku, je to centrální systém pro většinu školek ve městě. ![]()
Proto jsem šla na pojišťovnu s tím, že děti dávám do školky jen do oběda (vychází jim to přesně na ty 4 hodiny o půl deváté je tam dám o půl jedný vyzvedávám), ale ženská na přepážce tvrdila, že na tom nezáleží, že jde o to, k jaké docházce byli přijatí. ![]()
@j.a.n.i1 takže teoreticky bych se tam s němá hádat mohla, jo? ![]()
Ono by mi totiž pak stálo za to je dát poprvé na spaní fakt až v okamžiku, kdy budu vědět přesný datum nástupu. ![]()
@kate02 píše:
@j.a.n.i1 takže teoreticky bych se tam s němá hádat mohla, jo?Ono by mi totiž pak stálo za to je dát poprvé na spaní fakt až v okamžiku, kdy budu vědět přesný datum nástupu.
V zákoně jsou 4 hodiny, asi byste to uhádala. Pak mě ještě napadá, jestli školka nemůže vydat potvrzení, že děti navštěvují mš na 4 hodiny denně, tedy v souladu se zákonem.
@kate02 asi bych se tam s ní hádala, je to o tom, na koho narazíš na pojišťovně, švagrová dávala holku do školky na celý den a nikdo z pojišťovny po tom nepátral…taky to budu časem řešit, tak jsem na to zvědavá. Kolik je jinak zdravotní pojištění?
@luc31 píše:
@kate02 asi bych se tam s ní hádala, je to o tom, na koho narazíš na pojišťovně, švagrová dávala holku do školky na celý den a nikdo z pojišťovny po tom nepátral…taky to budu časem řešit, tak jsem na to zvědavá. Kolik je jinak zdravotní pojištění?
co jsem koukala, tak kolem 1200 myslím 1184… ![]()
@kate02 Taky jsem po tom pátrala. Myslím, že úřednice postupovala svévolně, Podle mě můžeš mít děti nahlášené k celodenní docházce, ale dávat je tam jen na těch 20 hod. A je pak na VZP, aby si to sama pokontrolovala zda to někdo neporušuje (nevěřím, že by opravdu někoho na tohle zaměstnávali - obvolávat tisíce školek a ptát se kolik dítě odchodilo).
Máš dítě do čtyř let? Pokud ano tak bych to neřešila. Nedokážu si představit, jak by se toho VZP dopátrala ve které mš dítě je - je to o tom, co tam řekneš. A kolikrát kdo jedná poctivě je na tom hůř.
To že školky berou přednostně na celodenní docházku je normální, mají dotace jen na děti s celodenní docházkou. Takže jsou pro ně prioritní. Jinak už jsem viděla ledasco. Zkoumají zda nedejbože matka není doma apod. Osobně si myslím, že jim do toho nic není a pokud jim platím celodenně, tak jim do toho nic není zda si ve svém volnu lakuju nehty nebo pracuji z domnova.
@Bohulinka píše:
@kate02 Taky jsem po tom pátrala. Myslím, že úřednice postupovala svévolně, Podle mě můžeš mít děti nahlášené k celodenní docházce, ale dávat je tam jen na těch 20 hod. A je pak na VZP, aby si to sama pokontrolovala zda to někdo neporušuje (nevěřím, že by opravdu někoho na tohle zaměstnávali - obvolávat tisíce školek a ptát se kolik dítě odchodilo).Máš dítě do čtyř let? Pokud ano tak bych to neřešila. Nedokážu si představit, jak by se toho VZP dopátrala ve které mš dítě je - je to o tom, co tam řekneš. A kolikrát kdo jedná poctivě je na tom hůř.
To že školky berou přednostně na celodenní docházku je normální, mají dotace jen na děti s celodenní docházkou. Takže jsou pro ně prioritní. Jinak už jsem viděla ledasco. Zkoumají zda nedejbože matka není doma apod. Osobně si myslím, že jim do toho nic není a pokud jim platím celodenně, tak jim do toho nic není zda si ve svém volnu lakuju nehty nebo pracuji z domnova.
Uvidíme, no, tak příště kdyžtak půjdu k jiné přepážce…
![]()
U nás za to školka nemůže, nikdo ani neřeší, jestli jsem doma nebo ne.
Spíš na konci roku mi přáli, ať se mi povede si práci najít, že s dětma je to těžký,… ![]()
Mladšímu prckovi byly tři roky v srpnu. ![]()
@kate02 píše:
No teoreticky jo, ale prakticky děti, co se hlásí na půldenní docházku nemají šanci na to, aby je do školky přijali (prostě za celodenní docházku je mnohem víc bodů). Děti tam pochopitelně na půl dne jít můžou, ale mně jde o to, že mi na pojišťovně bylo řečený, že jestliže je přijatej na celodenní docházku (kterou stejně v dohledné době budu potřebovat), tak prostě nemůžu být já hlášená jako osoba celodenně pečující…
sleduje se skutečná docházka do školky. třeba naše školka, kam moje děti chodily, ta půldenní docházku vůbec neměla, všechny děti byly přijímány k docházce celodenní. a přesto čtyřhodinovou docházku potvrzovala (samozřejmě, pokud tam dítě docházelo pouze čtyři hodiny) - tehdy pro účely rodičovského příspěvku, ale z principu je to stejné i u zdravotního pojištění. jinak pokud by se úřednice točila kolem toho, že dítě musí být přijato k půldenní docházce, tak bych se jí zeptala, z jakého zákona vychází a proč zrovna k půldenní, nevadí, že je dítě přihlášeno (nikoli dochází, je přihlášeno) na víc jak čtyři hodiny a u celodenní to samé vadí. protože ke čtyřhodinové docházce se dítě do školky nepřihlašuje, z vyhlášky existuje pouze provoz polodenní (do 6,5 hodiny denně), celodenní (6,5-12 hodin) a internátní (i přes noc).
Holky, prosím, potřebovala bych taky poradit.
Pobírám RP do 4 let věku, dcera má 3r2m a teď nastoupila do MŠ. Jak je to s placením ZP v mém případě? Musím dávat dceru jen na 4h denně nebo můžu na celý den? Nejsem vlastně osoba celodenně, osobně a řádně… ale příjemce RP.
Do práce nastupuju kvůli adaptaci v MŠ až od 1. 10. 2014, tak mi jde vlastně jen o září.
@kate02 Zásada je moc se neptat, vyplnit papír, případně podepsat čestné prohlášení a pryč ![]()