Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
vítej v klubu! ![]()
U nás taky fičí - nikdo,nikde,nikdy, nic,nijaký,ničí,žádný - prostě období negativismu jak vyšité!!!
Všechno zase jednou skončí a bude líp!
Jo,to máme teď taky,už se tím bavíme,nám řekne NE i na pozdrav,řeknu"Davídku,ahoj" A on okamžitě vypálí„NE“,nějak jsem myslela,že to přijde až v pubertě,někdy jsem z toho fakt už hotová ![]()
Zatím to znám jen od kamarádčiny dcerky a už se moooc těším, až to dorazí i k nám. Celou návštěvu nám všechno brala z rukou se slovy „nedám“, až to můj bratr rozsekl slovy „tak snad ti to vydrží i přes pubertu“ ![]()
Vrcholné „ne-období“ jsem zažila u dcerky příbuzných…
„Janičko, řekneš tu básničku o jablíčkách, co umíš?“
„Bylajednababkaplodávalajabkazadělavýglošplodalajichkoš A NE A NE A NEŽEKNU!!! “
Teda docela se tady těmi příspěvky bavím
,a s básničkama to máme taky tak,řeknu" Davide,řeknem mravenečka?NE,a já začnu"polámal se a on-MRAVENEČEK NE,já-ví to celá, ON -OBORA NE,a takhle až do konce,a myslí jak mě převezl,no je s nima dost sranda ![]()
Tak náš malej ještě nemluví ale „ne“ umí parádně. A pár slovíček tedy po svém zvládne. A pořád chce „piat“ (zpívat). Tak začnu a „nee“. Tak jinou? „Jo“. Začnu. „Nee.“ Tak „hají belí?“ „Jo.“ Začnu a „nee.“ A to nám vydrží celou procházku ![]()
chceš se koupat neeeeeeee tak já se vykoupu sama, ne mamíííí koupat koupat…
Tak tohle období máte taky, na všechno odpověď nenene a zdrhá. No chce to trpělivost, no a doufat, že se časem naučí i jiný slova ![]()
S těma básnička jsi mi připoměla, že synek loni říkal všechny básničky v záporu. Takže jsme měli: Nepolámal se mraveneček, neví to celá obora, nezavolali doktora, doktor neklepe na čelíčko a nepíše recepis atd. atd. A takto k obrazu svému si předělal všechny básničky a písničky, které tou dobou znal (a že jich nebylo málo ![]()