Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím vás kolik váží, nebo vážila vaše půlroční miminka? Renatka měla při porodu 3.54 kg a teď má 10 kg. Je pouze plně kojená, teď dávám dva dny na oběd dušenou mrkev.
Sestra v poradně mi řekla že přibírá až moc a já se pak zapoměla zeptat doktorky jak to teda je.
Mám strach aby neměla nějakou hormonální poruchu, ona už nosí oblečení po Honzíkovi co měl v roce a je strašně veliká. Mám 3 kamarádky co mají stejně stará miminka a porodní váha byla taky podobná a nejvíc mají 7 kg. Nevím jestli jsem zbytečně vyplašená, nebo má někdy taky takového obříka, třeba pak budu klidnější. Díky za vaše názory.
Ahoj,
Ondra měl porodní váhu 3100g a na půlroční kontrole teď měl 8900g, takže myslím, že jsme na tom podobně - přibral celkem 5800g.
Je to cvalda, ale naše doktorka nic neříkala, jen chválila. Taky je plně kojený a přikrmujeme dva týdny.
M.
Naše Polynka měla v půl roce 8,9kg (obvod hlavičky 42 cm), dnes v devíti měsících má přes 11kg, dlouhá je cca 72cm (měřil dnes tatínek). Je na kompletně smíšené stravě, už téměř měsíc chodí po dvou resp. staví se a obchází nábytek, přesuny jsou stále po čtyřech (ale ta rychlost!). Dle vyjádření naší lékařky, je to dítě „na reklamu na plenky“. Dietu bude držet od puberty už navždy jako my všechny, takže ji omezovat v jídle nebudu (smíšená strava u nás neznamená sladkosti denně, ale banánů, jablek, jogurtu a kukuřičných křupek ať sní co chce).
Pokud nejde o metabolickou poruchu (a to by měl pediatr ověřit a vyloučit), tak máš prostě výživné mlíko a dítě jedlíka. Poptej se tchýně, jaké dispozice jsou v rodině, naši známí, on i ona max. 50 kg. při výšce 165/185cm měli všechny tři děti v roce okolo 80cm a přes 12kg po tatínkovi, dle vyjádření babičky se v roce nevešel do Liberty (pro neznalé Liberta byl jeden ze dvou typů kočárků dostupných v 70. letech, délka korby přes 80 cm, šířka tak 50, taky jsem se v ní vozila, měla jsem bleděmodrou)!
Ať vám chutná.
Bára
Nenechala bych se řečmi dr znepokojit, hormonální porucha to na 99% nebude. Jsou děti, které jsou jen kojené ve dne v noci, přiberou maličko (kamarádky holčička měla na půlroce snad 6kg? a my přes 8,5) a pak takové, které mají i 9-10kg na 3měsících!
Je to hodně individuální a hodně se to změní poté, co se začne více hýbat. Pak to přestane v takové míře.
Malá za prvního půlroku přibrala cca 5kg a v druhém půlroce už „jen“ jedno kg.
Ahojky
určitě se neznepokojuj, prostě máš výživné mléko.a stejně dietu držet nemůže a je to nesmysl.ono se to všechno časem srovná, vůbec jak se ti začne pořádně pohybovat,tak se do zastaví. Anička taky hodně přibírala, no a jak začala lézt tak už přibírá miminálně.
Ahojky,
my sice ještě nemáme půl roku, ale v 2,5 měsících měl Šimonek 6,5 kg. Při narození 4,1 kg. Takže přibírá taky pěkně. Je plně kojený. Ptala jsem se na to Dr, zda to není moc a odpověď byla zcela jasná - plně kojené dítě nemůže být obézní. Prostě si vezme tolik mlíka, kolik potřebuje. Některé děti prostě více a některé méně. Až se začne více hýbat, lézt atd. tak to „vyběhá“.
Takže jsem od té doby klidná. Kamarádka má kluka, který měl v 6 měsících 6 kg, což už jsme tedy dávno trumfli, ale hlavu si s tím nelámu ![]()
Taky bych si s toho nedělala hlavu. Teta má chlapečka, který byl v roce, jako dvouleté děti. Taky ho kojila do pěti let.
Dneska má devět a je to sucharek
Naše Terka měla v půl roce něco přes 8,5 kg. V roce to dotáhla na 12,5 kg. Naše doktorka to neření. Prostě máme buclíka. Prý kojím smetanu
Nedávno jsem slyšela nějakého doktora říkat, že děti do 3 let můžou být buclíci, teprve potom je riziko obezity.
Ahoj
Matýno porodní 3,6 kg
půlroční 10,2 kg
roční 11,0 kg
neboj - nějaký prcci jsou cvalíci:o) jenže po tom půl roce se začnou víc hejbat a pokud se podíváš - tak za půl roku nabral jen necelé kilo…
Nemyslím že je to nějaká hormonální porucha - spíš bych řekla že je to u některých dětí normální - jo taky byl plně kojený - do 7 měsíců .. potažmo skoro do 8 protože bojkotoval příkrmy a nechtěl moc jíst… což už se momentálně říct nedá, protože je jak žíravina
jen pro srvnání
Michal porodní 3,5 kg
půlroční 7,5 kg
roční 9 kg
Takže máš prostě jen cvalíčka:o) pokud jsi malou jen plně kojila, tak bych si s tím nelámala vůbec hlavu.
Holčina u nás v deníčku má chlapečka, který má v půlroce 11 kg ..
Takže se spíš řidím tím, abch do děcka cpala zdravé věci a ne sladkosti:o)
Evi,i já tě snad uklidním,myslím,že pokud je plně kojený,tak můžeš být úplně klidná
Dany měl v půl roce 10,8 a doktorka nám řekla jen ,že to vyběhá
/a to Dany nebyl už plně kojený/
takže kliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiid
…možná tě potěším,že Dany,ač i teď je obřík od půl roku do roka přibral jen dva kila,takže si myslím,že to bude podobné i u vás ![]()
Pepiho porodní 3,85 kg na půl roce 9,66 kg.
Dieta stejně držet nejde (to půjde až později, necukrovat, nekašovat zbytečně, ještě později nesmažit…)
Některé děti mají prostě jiné tempo, Pei má teď na 2,5 letech rozměry leckdy 4letých kluků a to nejen hmotnostně.
Věrka
Sára porodní - 4700g/53cm
v 6 měs. - 9kg/72cm
ve 12 měs. - 11kg/79cm
ve 14 měs. - 11,5kg/ 81cm
Neřešila bych to, obzvlášť u kojenýho dítěte. Sáru jsem kojila 12 a půl měsíce ![]()
Holky díky moc všem, strašně jste mě ulkidnily když vím že nejsme samy.
Já jen že když vidím ty dupačky jak je během týdne neoblíkne a kolik jsem měla poschovávanýho po Honzíkovi a než jsem se k nim dostala, tak bylo všechno malé. Taky když byl Honzík, tak mu všechno bylo veliké, tak jsem ještě přikoupila hodně 56 a když pro nás přijel táta do porodnice, tak nic neoblíkla. Ještě že tam bylo přihozené jedno větší bodíčko. Ona fakt nocí věci ve kterých Honzík na fotkách už běhá. Tak jsem se vylekala ještě jak ta sestra řekla že přibírá až moc. Ale jsu v klidu. Tak díky a pěkné vánoce.
petrax77 píše:
Je plně kojený. Ptala jsem se na to Dr, zda to není moc a odpověď byla zcela jasná - plně kojené dítě nemůže být obézní. Prostě si vezme tolik mlíka, kolik potřebuje. Některé děti prostě více a některé méně. Až se začne více hýbat, lézt atd. tak to „vyběhá“.
souhlasím, když se moje švagrová podivovala a říkala, že je S. baculatá
( narozdíl ode mě kojila jen 2 týdny, ale né, že by nemohla, nechtěla si nechat poradit- UM pro ní bylo snažší ) a já jí na to říkám „ona je plně kojená“ a nemohla mi na to říct ani bé. ![]()
jen dodám, že i děti na UM mouhou být klidně cvalíci i hubenouři. Je to stejně v pořádku at jsou kojené, nebo ne.
To, že kojené děti si vemou jen kolik potřebuji je pravda, ale pozor i nekojené děti vypijou jen kolik chtějí. Všechny děti totiž když se překrmí blijou
. To jestli je dítě cvalda nebo prcek je dáno jeho vrozenou dispozicí…teprve po třetím roce se dá vykrmit na tlustocha
.
nepřihlášená Leea