Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, dost lidí asi řeší opačný problém, že miminko nepřibírá, ale já od začátku, že přibírá až moc a v poměru váha výška se od konce šestinedělí pohybuje skoro na 100 percentilu, někdy to bylo i výš. Přitom po narození vážil chlapeček průměrně - 3,5 kg. Po šestinedělí už 5,3 kg a pak přibíral co měsíc to kilo v průměru a takto je ten trend pořád až doteď kdy má čerstvě osm měsíců a váží 10,5 kg. Přitom do 6 měsíce byl výlučně kojený mateřským mlékem a pořádně začal jíst příkrmy až od 6 měsíce a nyní jí 3× denně ráno ovoce s vločkami 100g cca pak stejné množství zeleninový příkrm na oběd a cca 150 ml kaše na noc. Občas tak 1× denně se napije vody, ale málo tak 10-20ml. Nemyslím že bych ho přežírala, ale přijde mi to nějaké podezřelé už. Prospívá jak má, že začíná pérovat na kolínkách a plazi se, ale na začátku až do 3-4 měsíce mu nešly past koníky, měl pupeční kýlu a řešili jsme to s fyzio raději. Teď už je to standardní asi. Podle doktorky se s tím nic nedělá když je kojený a prospívá. Uvidíme co řekne na osmiměsíční prohlídce. Měl jste někdo podobné? Většinou tu spíš řeší všichni opak. Díky
Moje první dcera, plně kojená taky takhle přibírala. V půl roce měla přes 8 kg, v 10 meších 10, v roce asi 11,5 kg. Brzo začala chodit a rychle to vyběhala. Do 2 let vypadala jako takové to dobře živené baculaté batole. Pak uz byla akorat, v pubertě dokonce hubeňour. Neřešila bych, vyroste z toho.
@Adulika píše: Více
Tak můžeš mu přestat dávat tu kaši třeba, ale některé děti takové jsou, no. Můj syn měl v roce 12 kilo. Teď je mu dva a půl, měří 106 cm a váží přes 17 kilo, nohu má 28. Jako mimino tlustej byl, teď už není. Co na to pediatr?
Neresila bych to zatim. U tech miminek se to hodne meni. Nektera proste naberou prvne vahu a pak se vytahnou do delky a srovnaji se s prumerem, nektera treba az kolem puberty. Pokud je spokojene, motoricky se posouva, krmila bych tolik, kolik mu chutna.
Bud rada, ze nemate problem s příkrmy, pokud je kojeny, byla bych s tim ok, hlavne at ma v příkrmech dostatek bílkovin a zdravých tuku, proste ne cukry, ja mam chlapečka a mel v 8m, 9,4 kg, můj bracha mel v roce 15 kg a většina děti z rodiny byla větších, taky byly nekde na pozorování v Praze, ale výsledek byl, že jsou uplne v pohode, je možné, ze je to dáno proste i geneticky, my jsme oba dva velcí, tak je větší i dítě, pokud je s tim pediatr ok, neřešila bych, jak píšou výše ostatní - vyběhá to ![]()
Můj syn byl takové hrozně tlusté miminko. Teď ie mu 8 a je vyloženě vyzably, takový ten typ hubeného maratonskeho běžce (a skutečně dobře běhá). Jen je hodně vysoký a v těch osmi má nohu 38 ![]()
@Velryba černá píše: Více
Odhaduju tak 140 cm, ale přesně nevím
Představ si, že velký dítě nemáš
. Moje dcera měla osm kilo v 5měsících, v půl roce 10,5 kilo a v roce 13,5kg.
Syn byl hodně tlustý, do některého oblečení se na šířku nevešel. Jak začal lézt a chodit, tak z toho vyrostl.
Díky za odpovědi, takže je to asi normální, že jsou miminka úplně mimo průměry. Jen to nošení a vyndávání z postýlky je záhul.
@Adulika náš 5. z 6ti byl a je takový těžký obřík o proti sourozencům, on jediný v tabulkách na nejvyšší křivce i nad ní, jedno z našich dětí je váhově zas z opačného konce, si dělám srandu, že není úplně lehké se trefit do průměru. Syn měl v půl roce už přes 11kg (to jeho ségra měla ve 2 letech!) a něco málo mi začal ochutnávat až po 8. měsíci, více se rozjedl až po 1,5 roce, jinak byl kojený, dr. taky neřešil. Ve 4 měsících nosil body jako jeho sourozenci, včetně mladšího (takže se fakt nesrazila) až v roce a půl, už jsem myslela, kdo ví jak velká body nebudu muset shánět, ale nakonec stačila 98/104, ale tu velikost ostatní sourozenci nepotřebovali a pravda, já byla a jsem zvyklá děti nosit, nepoužívat kočár, ale u něj jsem to hodně omezila, nic mě sice nebolelo, pokud jsem ho tedy nemusela tahat přímo v ruce, ale byla jsem z něj celkově strhaná, s mladším dítkem, ač není úplně tintítko, ale o proti bráchovi je, si to nošení zase užívám ![]()
@Adulika píše: Více
Ahoj mám to taky.. syn měl v 3 měsících 6 kg, nyní má 7 měsíců a odhaduji tak 10-11 kg😅 😅 u doktora sem dostala slušný po*eb, že ho ůdajně přecpávám a cpu sladkým… nic z toho nedělám, jen je velký jedlík.. co se dá dělat.. věřím že to vyběhá.. ps: taky mám diskuzi na toto téma, klíďo dohledám a pošlu, psalo mi tam mraaaky maminek❤️ ❤️
@Maminka Miška píše: Více
Mě naštěstí doktorka nekárala spíš ubezpečila, že obézní není do poslední návštěvy v 6 měsících. Kdyby byl na umělém mleku, asi by varovala teda. Ale říkala, že jak začne lezt, tak by neměl přibírat takovým tempem. Ale plazi se a peruje na kolenou zatím tak měsíc a furt přibírá 1 kg měsíčně, tak uvidím co poradi na osmiměsíční prohlídce v pondělí. Jestli mu nedávám zase moc příkrmů nebo moc ovoce nebo raději nedávat na noc kaši, jestli se z ní nepřibírá víc a to tempo přibírání se tím pořád udržuje.
Já nenašla jinou diskuzi a admin mi poprvé napsal, že si můžu na toto psát nějak deníček dokonce.