Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já jsem v porodnici (ve Šternberku) strávila 10 dnů, z toho prvních 5 na normálním pokoji a dalších 5 na nadstandartu. Pro nadstandart jsem všemi deseti
![]()
Na normálním pokoji to byla nuda, člověk koukal do zdi, mohl buď ležet nebo sedět na tvrdé židli u stolu, k tomu společné sprchy a WC - žádná lahůdka, žádné soukromí. Jedna maminka tam sice se mnou byla, ale mně to bylo spíše nepříjemné, moc jsme se neskamarádily, navíc její chlapeček všechny noci prokřičel ![]()
Na nadstandartu to bylo úžasné a neskutečně mi to zpříjemnilo pobyt v porodnici, celé dny jsem proseděla rozvalená v měkkém pohodlném křesle, nohy jsem měla na stolku, televize mi hrála celý den, a já v křesílku kojila maličkou
K tomu čisťounké WC a sprcha, no krása.
Na nadstandartu jsem byla opravdu spokojená.
Já jsem rodila v porodnici,která bohužel nadstandart nemá,budou ji rekonstruovat a do budoucna tam bude,ale mě už tam nejspíš neuvidí,další dítko neplánujem.
První pobyt v porodnici byl fajn,byly jsme na pokoji dvě,ta druhá mamina měla něco s kotníkem(složila se po porodu a lehla si na něj),takže jí hočičku nosili zpočátku jen na kojo,tak jsme se i vyspaly,navíc jsme si káply do noty a dodnes se vídáme.
Druhý pobyt byl horší,bylo narváno,takže se osazenstvo často měnilo a poslední noc byla příšerná,jedna mamina děsně,ale opravdu děsně chrápala,hodně jí řvalo mimčo,protože bylo hladové a ona ještě neměla mlíko,no děs.K ránu už jsem brečela do polštáře a těšila se domů.
Takže kdybych mohla volit,šla bych do nadstandartu.Sice si nepokecáš,ale ten klid za to stojí.
Hanka
Ahoj. Já jsem na nadstandart nechtěla. Bála jsem se samoty. Ale až budu rodit příště, určitě si ho zaplatím. Byla jsem na dvoulůžkovém pokoji a i to mi stačilo. Sousedka byla v pohodě, i mimčo. Ale já měla furt nervy, jestli je moc neruším, když nešel malý uklidnit, jestli je nevzbudím, když půjdu do koupelny atd. Taky s návštěvama to bylo těžký, buď u mě, nebo u ní a to si člověk moc neodpočine. Nemluvě o tom, když jsem chtěla třeba na záchod, tak jsem si říkala, co všechno návštěva uvidí přes děravou ústavní košili (bez knoflíků). Takže ten klid za to rozhodně stojí.
Hezký porod a klidný pobyt.
Kuřátko
Ja mam zkusenost opacnou - nadstandart jsem mela jen prvni noc a rano jsem uz supajdila na normalni pokoj. To je vyhoda - muzete si to v prubehu pobytu v porodnici volne zmenit a prestehovat se, kdyz vam to nevyhovuje.¨
Ja jsem byla rada, kdyz mi s prvnim ditetem nekdo poradil a pomohl a navic jsme s holkama na pokoji sdilely vsechny zazitky ohledne miminek. Bylo to fajn. S druhym ditetem uz zase budu vedet jak na to, tak bych uz ten nadstandart mozna riskla, ale poprve urcite ne.
Ahoj, rozhodně jsem pro nadstandart. Nikdy nevis koho vyfasnes
. Já rodila v Neratovicích, měla jsem nadstandard zamluvený. Ale bylo preplneno, po porodu jsem cekala na porodním luzku asi 4 hod. nez se uvolnilo luzko. Na pokoji jsme byly 4, ale ouha ani jedna mamina, budto byly na udrzování, nebo je cekala interupce. Proste mi mezi nimi bylo blbe, dívaly se na Vercu smutne. Takže bych ti nadstandard prala, misa
Ahoj, já jsem byla na nadstandartu mooc spokojená.
Můžu porovnávat, s prvním mimi jsem byla na dvoulůžáku, a mimino tý holky prořvalo celý noci, no hrůza. Za těch pět dnů a nocí jsem byla úplně hotová. ![]()
Loni jsem byla týden před porodem na normálním pokoji kvůli vysokému tlaku, dali mě na smíšený - jedna měla po těžké operaci, komplikace po 4 porodu, doma hlídala babi 6týdenní mimi, teda spíš byli furt u nás na pokoji, druhá měla nádor bohužel zhoubný, s rodinou tam brečela asi tak 10 hodin denně, no z domova jsem šla v pohodě, natěšená na mimi, ale po týdnu jsem byla psychicky v …
![]()
Naštěstí pro mě se malej rozhodl vykouknout na svět, takže jsem se nezbláznila, ale rovnou ze sálu jsem jela na nadstandart. To bylo žůžo!!Ten klid a ticho byl balzám.
Návštěvy kdykoli, manžel směl koupat, starší syn pomáhal, já se v klidu vysprchovala, když hlídali, mohla jsem si vybírat z jídelníčku, no úplný lázně. Jo, malej prospal snad i koupání. Zlatíčko! Hlavně v noci jsem slyšela z jiných pokojů pláč miminek, prostě byla jsem ráda že mi ho nikdo nebudí.
Ještě jsem chtěla napsat, že mi ho celý platila pojišťovna.
Jinak se platí 500,– denně.
Jen si člověk asi musí trochu ukočírovat ty návštěvy, ségra třeba přišla s dětma, který byli slušně nachcípaný
, takže jsem je zase slušně vyhodila.
Hezký den!
Ája
ahoj,
já sem nadstandart neměla a sem hrozně ráda. Protože sem nevěděla co a jak s malou, ani sem ji nedovedla chytnout, byla sem ráda, že mi poradily maminky na pokoji. Protože personál se k tomu vůbec neměl. A to nejsem společenský typ. Přesto bych na nadstandart nešla ani příště. Sice sem o tom původně přemýšlela, ale byly by to vyhozený peníze. Stejně jako u nadstandartního porodního sálku. To je můj názor.
Bibina
Ahojky,
tak my máme porod zdárně za sebou a byla jsem ke standardu téměř donucena ![]()
Jsem po císaři a pevní dny jsem byla na dvoulůžáku s maminkou, která měla taky císaře. Byla moc fajn a měly jsme si o čem povídat. Šla domů o tři dny dříve a mě tam potom dali novou maminku. To byl ale děs. Mamka byla sice v pohodě, jenže…byla totálně nastydlá, kašlala smrkala a jak už to tak bývá, když má někdo rýmu, tak taky pořádně chrápala. Byla jsem z toho docela rozhozená a šla jsem požádat sestru, jestli by s tím nešlo něco udělat, že si klidně zaplatím i nadstandard, ale že kvůli dvoum dnům nebudu riskovat ani zdraví malýho ani moje. Protože byla totál plná porodnice, nemohli mě dát na jiný pokoj. Naštěstí byl volný nadst. Byl poslední, tak jsem ho vzala. Je pravda, že sestřičky se vás starají více, ale je to jen z toho důvodu, že je vás na oddělení méně. Prostě, abych to zkrátila:mě se na normálu líbilo a kdyby nenastala ta situace, tak bych na nadstandard nešla. Ale je to opravdu o tom, s kým jste na pokoji.
Klára
Ahoj,
já jsem rodila na nadstandartním pokoji a bylo to super. Hlavně jsem ho chtěla kvůli soukromí. Na oddělení šestinedělí jsem byla ještě se 2 maminama a rozhodně si příště zaplatím nadstandartní pokoj i na 6nedělí. Po porodu jsem byla vyčerpaná (jako asi každá mamina) a malýho jsem nechala u sestřiček, abych se alespoň trošku vyspala. Jenže brečeli zrovna obě děti mých spolubydlících a spala jsem hodinu. Pak jsem litovala, že jsem prďolku u sebe neměla. Zase ale musim přiznat jako prvorodičce mi pomohly rady od druhých maminek. První den mi pomáhaly dokonce koupat malého, protože sestřičce se nechtělo
.
Jana
nadstandard na mě nevyšel, ale měla jsem fakt kliku na maminy na pokoji. Zkraje tam se mnou sice byla taková „chytrá“, ale tu velmi rychle pustili domů a potom jsme tam měly docela legraci. Soukromí je sice soukromí, ale já jsem člověk hooooooooodně komunikativní a samotný je mi většinou docela smutno. Je to otázka vkusu každého a samozřejmě notné dávky štěstí, aby člověk nenatrefil na někoho protivnýho nebo třeba smradlavýho a špindírovýho
, to by bylo dost děsný. Fakt jsem měla kliku a nakonec jsem byla i ráda, že jsme byly na pokoji tři. A taky radím, aby ty návštěvy byly koordinovaný maminkou a ne příbuznejma. Já jsem se se všema domlouvala, manža chodil každý den a kromě toho vždycky někdo, ale jenom jeden. Máma nebo nějaká kamarádka. Zbytek rodiny naštěstí seznal, že si nás užije po návratu domů dost a dost, tak tam nelezli. Jenom jedna kamarádka se přihnala neohlášená a její návštěva mě dost rozhodila, protože jsem už po jedné byla, čekala jsem manžu, chtěla jsem si v klidu přiložit malou. Tak návštěvy rozhodně koordinovat!!!!!
Ivča_K
Ahoj,
dle mého názoru záleží i na nemocnici. Já chtěla původně taky nadstandart, ale holt jsem měla smůlu. Naštěstí v Přerově jsou pokoje po dvou aNavíc je mezi maminami na pokoji pro zvýšení soukromí možnost zatáhnout plentu. Společné soc. zařízení je i pro druhý pokoj (tj. pro čtyři maminy). Dostala jsem na pokoj vyloženě mládě - 18 letou holčinu - ale ušlo to. Občas je potřeba povykládat, ten pobyt je fakt dost dlouhý a pokud jsi v pohodě, tak se docela nudíš. Ale zase byly chvíle (hlavně v noci), kdy by člověk samotu uvítal. Takže já to vidím tak napůl. Určitě až budu čekat druhé, zase to asi zkusím s nadstandardem a když nebude, zase tak moc se nestane.
No a taky si myslím, že je to i o domluvě s druhou maminou třeba o návštěvách. A samo záleží i na štěstí.
Tak hodně štěstí a hlavně zdraví pro tebe i mimi.
Jana, Žanda
Ahoj, já souhlasím s Makou-druhý porod bud ambulantní anebo nadstandard! měla jsem bohužel normální pokoj(narvaná porodnice), synek řval furt a já poporodní blues jak vyšité, nevrlé sestry-no psycho šílené, dodnes mě mrazí v zádech…když už konečně usnul malý, začla řvát ta vedlejší holčička…
K.
U prvního porodu ne - bohužel nebylo volno. Teď u druhého ano. Jsem jednoznačně pro, každé mimčo má svůj režim, takže jsme nikoho nerušili a nikdo nerušil nás. Měla jsem koupelnu jen pro sebe, což při hygieně po porodu je neocenitelné. A tatínek mohl přijít v podstatě kdykoliv na návštěvu…
Měla a nelituju. Příště chci znovu. Měla jsem malého většinu pobytu na světle, tak jsem se mohla dostatečně vyspat a nerušilo mě cizí dítě a naopak, když jsem měla malého na pokoji a on brečel, protože jsem neměla mléko, tak rušil jen mě. Navíc jsme tam byli týden, tak jsem byla ráda, že za mnou může manžel prakticky kdykoliv a nikoho neruší.
Neměla a nelituju ![]()
A to jsem skončila na čtyřlůžáku, kolem mě samé vícerodičky, takže ohromný zdroj zkušeností, fajn lidi, vzájemně jsme si hlídaly děti, když se šlo třeba do sprchy… Sprcha na chodbě, ale tak co, byla čistá a nikdy v ní nebylo obsazeno. A ač bych tomu nikdy nevěřila, ani na plné pecky řvoucí dítě jedné z nás nevzbudilo zbylé tři, vzájemně se ignorovaly. A dokonce i já dospěla po půldni do stádia, kdy mě řev cizího dítěte nechával zcela chladnou
Ale fakt je, že v naší porodnici bych za nadstandard doplácela 1500 za noc a byla jsem tam 5 nocí, ušetřené peníze investuju do dítěte později a snad lépe, fakt nelituju, bylo to naprosto v pohodě.