Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj chtela jsem se zeptat jak je to v praci kdyz jsem tehotna, mam tydenj uvazek 24hod., v tomhle tydnu mam dve celodenky od 6: 10 do 19:10 hod mam je hned dva dny po sobe, cili ctvrtek a patek tak ze si vubec neodpocinu, mam pravo to odmitnout? Sice mam 2hod preruseni v poledne coz je mi naprd protoze bydlim v jinem meste a nez bych dojela domu
diky
Teprv v 9tt a vi to, me jen vadi ze mi to dala dva dny po sobe a ani se me nepatala jen oznamila
Tak já bych jí to řekla, atˇse nezlobí, ale že jsi ted prostě víc unavená, tak jestli ti to může rozložit a nebo se domluvit s nějakou kolegyní na výměnu, jinak, že by jsi musela být nucena jít na PN např. a to by jsi třeba tak brzy nechtěla, tak uvidíš reakci, jinak nevím jestli se to může rezolutně odmítnout, zase jestli jsi tam spokojená a ev.by jsi se tam chtěla po MD vrátit, tak je určitě lepší zařídit věci na domluvu
Já teda nevím, ale přijde mi to celkem jako normální směna, myslím že 12h se v těhotenství normálně může, a 2 dny po sobě taky, nebo ne?
máš náročnou práci?
Takhle ja mam svoji smenu rani a kolegyne je na nemocenske tak mi dala jeste jeji odpoledni, cili ji zastupuju.
POkud ti to dělá problém, můžeš požádat o úpravu pracovní doby. Viz zákoník práce, paragraf 241, odtsavec 2. „Požádá-li zaměstnankyně nebo zaměstnanec pečující o dítě mladší než 15 let, těhotná zaměstnankyně nebo zaměstnanec, který prokáže, že převážně sám dlouhodobě pečuje o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu, o kratší pracovní dobu nebo jinou vhodnou úpravu stanovené týdenní pracovní doby, je zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti, nebrání-li tomu vážné provozní důvody.“
A zkusit se domluvit, že vezmeš jednu její odpolední a v pátek někdo jiný? jestli jste tam jen ve dvou tak to bude asi horší a šefová je co zač, jestli umí být partˇák tak by to mohla vzít ev.ona,v tom případě bych, ale navrhla, že jsi vezmeš tu odpolední v pátek ![]()