Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kavenka píše:
Já bych se do toho nemontovala
Hlavně ani nemá cenu se do toho montovat. Holka se vyžírá doma u maminky, a s tím nic nenaděláš. Jen můžeš u vás vařit dietně a necpat ji sladkým a tučným. Také, aby měla nějaký pohyb.
Řeším něco podobného. Manželův téměř 7letý syn váží jako já (50 kg), stěží ale měří 130 cm a je spíš doširoka (nosí velikosti 158, stejně jako já).
Zdá se mi, že s tím s manželem bojujeme jako jediní. Manželovi rodiče na něj mají dost nevhodné poznámky, přesto mu při první příležitosti doslova na💩 mekáče, čokolády, čipsy a vůbec nevidím, že by jej chtěli podpořit v nějakém zdravém dietnějším mlsání. Totéž se děje i u exmanželky.
Já naproti tomu manželovi řekla, ať se zdrží ideálně všech možných komentářů směřujících k jeho váze, ale spíš ať ho aktivně motivuje do pohybu (máme eliptický trenažér a hecuje ho, kdo spálí víc kalorií atd.). Stravu u nás zajišťuji já, takže žádné smažené, žádné polotovary, domácí zdravá jídla a místo čipsů třeba nasucho opečená zelenina, nebo čerstvé ovoce.
Hlavně je důležité jej nevyčlenit. Nedávat si před ním smažené palačinky s nutelou, když on sám má na talíři dušenou mrkev s dietním masem. To dítě potřebuje cítit oporu a soudržnost i v ostatních. Takže bojovat s tím? Ano, ale tak, aby to ani nepoznala a nevztáhla si to na to, že ONA je tlustá, poněvadž přesně jak psal někdo výše, kvůli psychickému nátlaku se může taky dost snadno stát, že holka v pubertě z nadváhy skočí střemhlav do kolonky poruch příjmu potravy, což není o nic moc lepší. ![]()
@Babbsi píše: Řeším něco podobného. Manželův téměř 7letý syn váží jako já (50 kg), stěží ale měří 130 cm a je spíš doširoka (nosí velikosti 158, stejně jako já).
Zdá se mi, že s tím s manželem bojujeme jako jediní. Manželovi rodiče na něj mají dost nevhodné poznámky, přesto mu při první příležitosti doslova na💩 mekáče, čokolády, čipsy a vůbec nevidím, že by jej chtěli podpořit v nějakém zdravém dietnějším mlsání. Totéž se děje i u exmanželky.Já naproti tomu manželovi řekla, ať se zdrží ideálně všech možných komentářů směřujících k jeho váze, ale spíš ať ho aktivně motivuje do pohybu (máme eliptický trenažér a hecuje ho, kdo spálí víc kalorií atd.). Stravu u nás zajišťuji já, takže žádné smažené, žádné polotovary, domácí zdravá jídla a místo čipsů třeba nasucho opečená zelenina, nebo čerstvé ovoce.
Hlavně je důležité jej nevyčlenit. Nedávat si před ním smažené palačinky s nutelou, když on sám má na talíři dušenou mrkev s dietním masem. To dítě potřebuje cítit oporu a soudržnost i v ostatních. Takže bojovat s tím? Ano, ale tak, aby to ani nepoznala a nevztáhla si to na to, že ONA je tlustá, poněvadž přesně jak psal někdo výše, kvůli psychickému nátlaku se může taky dost snadno stát, že holka v pubertě z nadváhy skočí střemhlav do kolonky poruch příjmu potravy, což není o nic moc lepší.
To neděláme, jíme vlastně uplně stejně jako ona jak je u nás. I dcera má omezenější sladké jak je u nás. Ale i tak dostanou, jen malinko… Nemluvíme s ní hnusně jsi tlustá a tak… spíše rozumně jsem si s ní promluvila… tak nějak i o zdraví a tak.
mi ty joo ale v 7mi 50kg… tak to měla ta starší v 10ti letech 39kg to vím přesně… ale nyní přes 90kg…
. Rozhodně nemáme k holce komentáře jsi tlustá, a pod… to v žádném případě. Ona za to prostě nemůže!!! podepsala se na ní její matka.. říkala mi štávy do vody, chipsy jsou doma pořád…
@Anonymní píše:
Má to smysl? nebo to prostě nemám řešit?
Manžel má z prvního manželství dvě děti… první starší již v pubertě, ta už jezdí jen tak na návštěvy semtam v neděli… má už asi 95kg odhadem.
Mladší 12, včera vážená 67kg… má smysl s ní o tom mluvit, uvažovala jsem dát si s ní třeba sázku že do léta shodí 5kg a odměnu třeba 2tis… Nebo to je prostě dítě a my s tím tady doma nic neuděláme… jejich maminka řekla že jsou ve vývinu už před asi 3mi lety a skončili jsme… vloni v létě holka u nás zhubla za prázdiny 3kg na 62, nyní zase zpátky i kus navíc… mě to strašně mrzí. Mladá holka…
Určitě ji to neříkej, že je tlustá měla by zhubnout apod…
Ale pozitivně ji motivuj. Zdravé jídla u vás by měli být samozřejme, ale jít příkladem. Např. napadlo mě že bych jsem začala běhat - nepřidáš se? Poklábosíme, nadýcháme se čerstvého vzduchu apod… A nebo celá rodina na kolech a jezdit po okolí.
Určitě nějaké válecí dovolené u moře bych vynechala. A nebo u toho moře chodit… My jsme se v moří koupali hodinu - i to byl sport
A pak jsme chodili po těch nádherných horách co v Chorvatsku mají ![]()
@Anonymní píše:
@prejeta_zaba jj muž je její otec… bereme si ji ob víkend, a pak svátky, prázdniny bývá u nás… o prázdninách měsíc. Je z jiného města… je to 28km odsud. Snažíme se ji tu zdravější stravu, rozumnější…4× denně jídlo.. večeři měla včera mozarelu, šunku a zeleninu ona to tu má u nás ráda, říká vždy at ji udělám „obložený talíř“… joo asi toho prostě moc nezmůžeme jak píšou i ostatní
Já myslím, že pro tu slečnu děláš dost. Dočetla jsem celou diskuzi, takže vím, že jste spolu měly přátelskou promluvu (to je dobře
) a že otec slečny rezignoval (to není dobře, ale nemá moc páky, jak s tím něco udělat).
Já si na rozdíl od jiných myslím, že je lepší, když budou u vás dvakrát za měsíc mít „zdravější víkend spojený s pohybem“ než když zůstanou trvale u matky a budou se jen válet doma s mobilem a solenými brambůrky na sedačce a sledovat televizi.
Ono se totiž taky může stát, že když do toho tude otec hodně vrtat, matka se zapře, navede dcery proti němu a ony pak už nebudou jezdit vůbec. ![]()
Nicméně rada, aby otec poňouknul dětského obvodního lékaře, se mi líbí. To by mohla být cesta. Myslím, že by to mohla být cesta i pro tu matku, když jí to řekne pan doktor, že jsou děti obézní.
Líbí se mi Tvůj postoj k nevlastním dcerám, spíš tu čtu opačně, že nové ženy ty dřívější děti moc nemusí. ![]()
Nejsou to vaše dcery, nemontujte se do nich. Promluvte s jejich otcem, ať zkusí apelovat na bývalku, na lékaře. Když jsou u vás, dávejte jim zdravější a dietnější pokrmy, vezměte je ven, prožijte den aktivně. Nic víc dělat nemůžete. Ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že dokud ty holky nebudou chtít samy z vlastní vůle, nedosáhne se vůbec ničeho. ![]()
@lucad77 píše:
Nejsou to vaše dcery, nemontujte se do nich. Promluvte s jejich otcem, ať zkusí apelovat na bývalku, na lékaře. Když jsou u vás, dávejte jim zdravější a dietnější pokrmy, vezměte je ven, prožijte den aktivně. Nic víc dělat nemůžete. Ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že dokud ty holky nebudou chtít samy z vlastní vůle, nedosáhne se vůbec ničeho.
Jsou to dcery mého manžela… znám je už od 3 a 7mi let.,.,..
@K2 8611 píše:
Já myslím, že pro tu slečnu děláš dost. Dočetla jsem celou diskuzi, takže vím, že jste spolu měly přátelskou promluvu (to je dobře) a že otec slečny rezignoval (to není dobře, ale nemá moc páky, jak s tím něco udělat).
Já si na rozdíl od jiných myslím, že je lepší, když budou u vás dvakrát za měsíc mít „zdravější víkend spojený s pohybem“ než když zůstanou trvale u matky a budou se jen válet doma s mobilem a solenými brambůrky na sedačce a sledovat televizi.
Ono se totiž taky může stát, že když do toho tude otec hodně vrtat, matka se zapře, navede dcery proti němu a ony pak už nebudou jezdit vůbec.Nicméně rada, aby otec poňouknul dětského obvodního lékaře, se mi líbí. To by mohla být cesta. Myslím, že by to mohla být cesta i pro tu matku, když jí to řekne pan doktor, že jsou děti obézní.
Líbí se mi Tvůj postoj k nevlastním dcerám, spíš tu čtu opačně, že nové ženy ty dřívější děti moc nemusí.
Dětskému lékaři volal… prý jsou silnější ale příbírají uměrně a stále stejně…Já mám holky ráda, ze starší už ten vztah moc není… ale jsou to stále sestry mé dcery!!!Snažím se jen to nej pro ně…
@smajlik345 píše:
Určitě ji to neříkej, že je tlustá měla by zhubnout apod…
Ale pozitivně ji motivuj. Zdravé jídla u vás by měli být samozřejme, ale jít příkladem. Např. napadlo mě že bych jsem začala běhat - nepřidáš se? Poklábosíme, nadýcháme se čerstvého vzduchu apod… A nebo celá rodina na kolech a jezdit po okolí.
Určitě nějaké válecí dovolené u moře bych vynechala. A nebo u toho moře chodit… My jsme se v moří koupali hodinu - i to byl sportA pak jsme chodili po těch nádherných horách co v Chorvatsku mají
K moři jedeme letos poprve… právě včera jsem objednala…i já se těším jak malé děcko ![]()
@Anonymní píše:
u té starší už to neovlivníme vůbec… ona má přes 15… odhadem 95kg… přibíra co ji vždy vidím je více a více… jezdí málo už k nám. nebavilo ji chodit na hory a chodít spát před půlnoci…
To znám. Naše k nám už taky moc nejezdí, jen když je nějaká akce, oslava, program, výlet, občas. Ale teď ji vzal manžel na dopoledne na lyže, to miluje a aspoň jsou spolu. Ten pubertální věk je náročný pro všechny.
@Anonymní píše:
Dětskému lékaři volal… prý jsou silnější ale příbírají uměrně a stále stejně…Já mám holky ráda, ze starší už ten vztah moc není… ale jsou to stále sestry mé dcery!!!Snažím se jen to nej pro ně…
A doktorovi přijde normální v tomhle věku stále přibírat? Nepsala si, že starší má cca 95 kilo? Vždyť to je víc než běžná dospělá žena.
@Anonymní píše:
K moři jedeme letos poprve… právě včera jsem objednala…i já se těším jak malé děcko
S oběma? Jak vypadá ta starší v plavkách?
@Anonymní píše:
u té starší už to neovlivníme vůbec… ona má přes 15… odhadem 95kg… přibíra co ji vždy vidím je více a více… jezdí málo už k nám. nebavilo ji chodit na hory a chodít spát před půlnoci…
Ještě taky moje mladší dcera teď objevila na internetu nějakou 30 denní cvičící výzvu. Ona je hodně aktivní, hlavně jí baví tancování. Ta si bude muset na rozdíl od starší dcery hlídat váhu, váhově jsou na tom stejně, ale ona je mladší a menší. Tak třeba i tímto směrem by mohla mít ta mladší zábavný pohyb, když je u matky.
Chápu že to myslíš dobře ale nejsi jejich máma…. ![]()
Všimli jste si že dětská obezita se stává běžnou? Kolikrát v létě na koupáku uplně čumím tže třeba 12letý kluk má prsa větší jak já….je to smutné