Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Pudloslava píše:
Přístup „ať papá, když jí něco řenu, bude mít anorexii“ je příšerný. Anorexie je zlá, ale daleko víc lidí umírá na následky obezity, než na anorexii.
Holku určitě tlustá být nechce a matka jí doma zřejmě nijak nepomůže - zkusila bych nadhodit, zda by nechtěla navštívit odborníka - samozřejmě se souhlasem manžela.
Protože je určitě příjemnější jíst víc než nejíst skoro nic. Proto se vic lidí spíš přejídá. Ale anorexie je taky běh na dlouhou trať!
@Pudloslava píše:
Když bude jednou za měsíc mít sportovně hladovějící víkend, tak bude akorát otrávená a stejně nezhubne a ani si žádné dobré návyky nevytvoří.
Taky myslím, že bez změny přístupu biomatky se to nikam nehne, bohužel. Ve 12 je holka ještě příliš malá, aby si sháněla a připravovala jídlo sama. ![]()
Pokud byste ji měli v péči, tam určitě, zapojit odborný dohled a hurá na to.
Ale když k vám jen jezdí, nemůžeš nic. Maximálně, když je u vás, var dietne, žádný hnusy a buďte hodně venku.
@Magical-eyes píše:
Zakladatelko a mladší byste si do péče vzali?
Vzali, ale nechce…
Já bych byla pro… i manžel.
@Anonymní píše:
Vzali, ale nechce…Já bych byla pro… i manžel.
Dík za odpověď. V tom případě bych to nechala na ni a její mámě. Určitě se tím ty nestresuj. Některé věci se změnit nedají.
@Pudloslava otázka zněla jinak. Zda má zakladatelka uzavírat s nevlastní dcerou sázku.
to by měl zajímalo, jak by si se tvářila, kdyby jsi byla matka dcery a do výchovy ti vstupovala partnerka manžela. Jakkoli si můžeme všichni myslet, že jí matka škodí. Ale když do toho výrazněji zasáhne zakladatelka, tak tomu nepomůže naopak. ![]()
Zajímalo by mne, jakého odborníka radíte přibrat. Zakladatelka píše, že ta dívka u nich o prázdninách zchodila 3 kg, tedy zakladatelka ani nevlastní dcera problém nemají. Jediný problém je podle mne v tom, že tu dívku po většinu roku stravuje její matka (a ani s ní nedělá nějaké tělesné aktivity) a vypadá to, že ji matka stravuje tak, protože chce, že by to lépe neuměla nevíme, ale tady jde především o to celkově snížit množství, což zase není taková věda. Tedy odborník na zdravou výživu je tady na nic. A třeba odborník psychiatr? Pro koho? Ta 12 letá nezajídá nějaký stres nebo trauma, když u otce vydrží nežrat.
@marin píše:
@Pudloslava otázka zněla jinak. Zda má zakladatelka uzavírat s nevlastní dcerou sázku.to by měl zajímalo, jak by si se tvářila, kdyby jsi byla matka dcery a do výchovy ti vstupovala partnerka manžela. Jakkoli si můžeme všichni myslet, že jí matka škodí. Ale když do toho výrazněji zasáhne zakladatelka, tak tomu nepomůže naopak.
jooo to byl asi blbý nápad… beru. Prostě jsem s ní povykládala, namotivovala…mluvili jsme i o zdraví, vzhledu atd. atd… odstrašující příklad má v sestře… říkala mi že nechce být jako ona, že nemá kamarády a jen sedí doma a spí přes den, pak chodí spán o půlnoci… že nechodí ven, nechodí nikam…nechápu její matku, takto nechat své dítě žít nežít je to smutné :/
Myslíš to dobře, ale podle mě to okolí holku převálcuje a bude stejná, i když teď říká, že nechce…
Z mého pohledu je tohle přecpávání dětí určitá forma týrání, i když spokojeně bašti a občas si mlasknou…
@Anonymní píše:
jooo to byl asi blbý nápad… beru. Prostě jsem s ní povykládala, namotivovala…mluvili jsme i o zdraví, vzhledu atd. atd… odstrašující příklad má v sestře… říkala mi že nechce být jako ona, že nemá kamarády a jen sedí doma a spí přes den, pak chodí spán o půlnoci… že nechodí ven, nechodí nikam…nechápu její matku, takto nechat své dítě žít nežít je to smutné :/
Probrat to s ní jako kamarádka, nikam netlačit je nejlepší nápad.
A zkusit jí třeba namotivovat na nějaký tábor nebo pobyt v létě, že by ho tvůj manžel zaplatil. Určitě něco takového se bude pořádat.
@Anonymní píše:
Její matka je zřejmě ráda, když svoje přebytečná kila složí někam na sedačku a nemusí řešit nic, než to nejnutnější.
Možná je i ráda, že dcera nikde netrajdá a že jí má pěkně doma pod kontrolou.
@Luboš P píše:
Zajímalo by mne, jakého odborníka radíte přibrat. Zakladatelka píše, že ta dívka u nich o prázdninách zchodila 3 kg, tedy zakladatelka ani nevlastní dcera problém nemají. Jediný problém je podle mne v tom, že tu dívku po většinu roku stravuje její matka (a ani s ní nedělá nějaké tělesné aktivity) a vypadá to, že ji matka stravuje tak, protože chce, že by to lépe neuměla nevíme, ale tady jde především o to celkově snížit množství, což zase není taková věda. Tedy odborník na zdravou výživu je tady na nic. A třeba odborník psychiatr? Pro koho? Ta 12 letá nezajídá nějaký stres nebo trauma, když u otce vydrží nežrat.
Jde o prostředí, ve kterém to děvče žije, to je evidentní. U biootce a nevlastní matky nejspíš nemá příležitost se futrovat a musí se víc hýbat. A stačí to. Doma má a nemusí. Dětský lékař to neřeší. S výživovým poradcem, příp. obezitologem by měla mluvit především biomatka, která to má na háku. Jiný odborník mě nenapadá. Čili bez vlastního zájmu té dívčiny a hlavně součinnosti biomatky se to změnit pravděpodobně nedá.
Je mi té holky líto.
@Magical-eyes píše:
Myslíš to dobře, ale podle mě to okolí holku převálcuje a bude stejná, i když teď říká, že nechce…
Bohužel i já to vidím spíše černě, ta holčina buď půjde tou pohodlnou cestou a dopadne jak její sestra, nebo se vzbouří, přestane jíst a skončí na psychiatrii. Na nějakou rozumnou vzpouru, např. si vařit sama ve 12 letech ještě nemá.
Zakladatelko, je to od tebe sympatické, že nehraješ obvyklou úlohu zlé macechy, ale změnit to mohou jen její rodiče, takže hlavně by jsi měla působit na svého partnera a jeho prostřednictvím na matku.
@Magical-eyes píše:
K čemu je otec, který si pro svůj klid si odchodí pár procházek, ale holkám nepomůže? Ono je to pohodlnější… V případě, že jejich otec rezignoval, tak tobě je do toho úplný prd…
Měl by agitovat otec, ale ona je asi ta, kdo nakupuje a vaří. Ona to může ovlivnit a být prostě jen rádce, pokud o to bude holka stát.