Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V té diskuzi šlo o to, že zakladatelka si všimla, že její syn nemá žádné fyzické známky dospívání.
Jinak je pro mě trochu překvapivé, co tu Lucenka píše, protože si vzpomínám před pár lety na diskuzi o svačinách do školy, kde se to pak zvrtlo v hádku, jak má vypadat jídelníček kluka v pubertě a lucenka řekla, že její syn v pubertě ještě není, někdo se jí ptal, jestli synovi leze do trenek, ona řekla že ne, ale že její syn někdy přeběhne mezi koupelnou a prádelnou.
Dceri 14r to vadi, tak ji do koupelny nikdo neleze. Vadi ji to cca 2-3 roky. Vsichni ostatni v rodine jsme v pohode, kdyz nam do koupelny vleze kdokoliv, takze nikdo jiny doma nahotu neresi.
Ja jsem tedy vzdycky byla takovy nestyda a nahota mi vzdycky prisla prirozena, ale vim, ze jsou stydlivejsi lidi a jejich prani respektuji. Nasi pred nama teda taky klidne chodili nazi az do nasi dospelosti
.
@Ploskutáček píše: Více
Tak to jo. To už zní trochu lépe než jak se to na první pohled zdálo. ![]()
@Yasmina21 píše: Více
Jo, ale dá se z toho udělat zajímavé téma o nahotě obecně nebo překonávání vnitřních bloků celkově. Když jsem měl mezi léty 2003-2004 na VOŠce asistenta, kluka na civilce, dával mě na záchod on. Vůbec mi to nevadilo. Kdyby mě ale měli dávat na záchod partneři mých kamarádek, ač je znám přes 20 let, tam bych měl problém. Beru to tak, že z tohohle úhlu mě znát nemusí, můj loskuták je moje soukromá věc.
U nás dcery teď bude 12 a druhé bude 9.
Zatím nic neresime, nikdo se nestydí, na záchodě jsme kolikrát pomalu všichni
ale věřím, že to přijde a samozřejmě pak budeme respektovat soukromí.
@Ploskutáček píše: Více
jo, to je blbý. Civilkáři už nejsou, ale zase jsem v jejich éře zažila civilkáře u holky v pubertě (holka na vozíčku). A já pak byla u kluka, měl teda lehkou ment. retardaci, vypadalo to, že neřeší takové věci. Ani rodiče nikdy nic neříkali.
@vokishka píše: Více
My jsme měli ve škole roky chlapce s kvadruplegií a obstarávaly ho výhradně ženy - asistentky. Měl sice LMR, ale na naše poměry byl dost chytrý, čili si to jistě uvědomoval dobře. Ale bral to tak, že je to jejich práce a že jinak se to udělat nedá.
Nikdy jsme se před dětmi neskrývali a ani ony před námi. Nahotu bereme jako samzřejmost, však jsme se tak narodili. Jednou mě syn bude třeba tahat z vany, nebo dcera tátu.
@lucad77 píše: Více
jo, mně připadá divnější to kluk asistent a holka to dítko. Je to divné než opačně, což je zvláštní, jak jsme nastavení. Teoreticky by to mělo být stejné.
@lucynka25 píše: Více
Já tím, že nechodím, tak jsem nikdy své rodiče v koupelně nepřekvapil. Ale mám vtipnou historku s bráchovou bývalou: chtěli si pogrilovat a ona se pak chtěla umejt v koupelně. Bylo vtipný, že já byl zrovna ve vaně. Už mi v hlavě šrotovalo, co jí v 16 způsobí větší trauma - jestli to, že spatří popředí, nebo pozadí. Už jsem si ve vaně připravoval chvat, kterým se překulim na bok. Naštěstí ji těsně přede dveřmi odchytila mamka.
Diky Bohunce za odkaz na tu diskusi, ať si každý udělá sám obrázek, jak to Lucenka (pod svým asi pátým nickem) zase překroutila.,. ![]()
Ctíme soukromí. Takže do koupelny si nejdeme. Není důvod. Nikdo nepotřebuje asistenci. Ale taky u mládeže vidíme/vnímáme běžné znaky dospívání. Syn roste snad po vypití vody. Furt je mu teď horko, tak část života spí a doma chodí jen v trenkách. Takže je vidět, jak má obeďarovaná záda. Hlas mu přeskakuje dlouho a výkyvy nálad. Že se holí, to vím, když mizí žiletky. K tomu netřeba chodit do koupelny.
@nikitice píše: Více
Proč (poslední věta), bojíš se že by mohl šmírovat soused? Je vám tam vidět?
Připomnělo mi to ten židovský vtip, jak Sára říká, Izák, budeme si asi muset koupit rolety do ložnice, když se svlíkám, tak Roubíček odnaproti sem kouká. Co bysme kupovali, začnu se tam svlíkat já a rolety si koupí Roubíček ![]()
Jinak před puberťákem samozřejmě už ne, ale když jsem doma sama, neřeším, z té koupelny klidně jen tak přeběhnu - župan tam mám teda připravený, v ložnici zatáhnu večer rolety nejdřív
a jinak nám tam ani vidět není. Bydlet v přízemí, asi by to bylo jiný. Ale že bych pobíhala po bytě na Evu půl dne, i sama, to zas ne, no. 13letý teda tohle zatím nějak neprožívá, že bysme ho nesměli vidět, jakože do té koupelny už jde většinou svlečenej. Takže přehled o pubertálním tělesném vyvoji mám, jak tu někdo řešil
Ale on je zvyklej z táborů a vodáckých akcí, to se spíš stydí ta 8letá, někde převlékat, prý aby jí nebyly vidět prsa
ale když mi třeba zvoní mobil a jsem ve vaně tak mi ho děti přinesou a trauma z toho nemají. Takže tak nějak přiměřeně prostě, žádná hysterie, ale taky už na nějaký producírování nemám postavu…
Matka se zamykala, o to víc mi pak bylo nepříjemný ji náhodou třeba nahou vidět. Jediný co mi vadí tak jsem je nenechávala už od školkového věku někde běhat nahatý venku, kde byli jiný lidi a vadí mi že ty mladší (starší už má rozum) tchýně nechá lítat po zahradě nahatý ještě teď, mají sice stromy kolem plotu, ale vidět tam trochu je. Manžel se teda nějak doma nežinýruje i před dětma, chlapi to mají jinak?