Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@stinga píše: Více
Sestup, hladkost, hydrokéla, případně kýla, symetrie, velikost. ![]()
I při kterékoli vadě ze jmenovaných může puberta začít.
Začne růst ochlupení a postupně i penis. ![]()
@Havlova píše: Více
No jo, blablablábola překroutí všechno, jen aby mohla moralizovat ![]()
@Ephemeral píše: Více
Někde jsem četla, že mužské tělo je hezčí ze zadu. Je fakt, že na pěkný zadek se kouká dobře. Předek je trochu směšný
![]()
@M_Vladim píše: Více
A u kluků je to ve 12? Syn se právě začal stydět a zakrývá se od pasu dolů ručníkem. Ještě před pár měsíci to nedělal. Do koupelny už taky nechce, abychom chodili.
@Klávesa289 píše: Více
Teď vlastně nevím, jaká je otázka.
Odpovídal jsem, co je předmětem vyšetření, tedy přesněji, co by mělo být.
Puberta běžně začíná mezi 10 - 12 rokem a to nejprve nenápadně, růstem varlat. Ty pak postupně zvyšují činnost a teprve to se začne projevovat viditelně typickymi projevy puberty, včetně zájmu o erotiku, ze které pak vyplyne chování, jako je stydění se. Ale to není automaticky, ale čerstvě „načteným“ postojem společnosti, jako je kolektiv, nebo třeba sdělovací prostředky a samozřejmě včetně rodiny.
Jak víte, to vlastně několik rovin, ne jeden skok.
Fyzická, psychická, etologická, společenská, morální.
Nejde to oddělit a mává to s člověkem právě proto, protože je to takovy eintopf (všechno dohromady).
![]()
Pokud jde o to stydění, je to taky směs. Toho, jak je to v rodině, prudérnost společnosti v různých úrovních a samozřejmě i to, že se mění, pocit jinakosti oproti minulosti (která zahrnuje jak rodiče, tak třeba i kamarády).
Pod čarou:
Obecně si myslím, že prudérnost společnosti roste, což se mi moc nelíbí. Tedy přesněji části společnosti. Vnáší to do společnosti určité napětí. A pokud se podíváme do historie, je narůst prudérnosti téměř vždy spojený s antidemokratickymi režimy. ![]()