Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@VitaminC píše:
@HloupýFlop Kravina. Svickova je i omacka. Z levnejsiho masa ji jedla celadka „pri svici“. Meli hodne prace a k jidlu se dostali az za tmy.
Já říkám svíčková i králikovi na smetaně
Jen se toho rádi chytají samozvaní všeználci a mají potřebu tě poučit o tom, že svíčková je kus hovězího.
@HloupýFlop píše:
Já říkám svíčková i králikovi na smetaněJen se toho rádi chytají samozvaní všeználci a mají potřebu tě poučit o tom, že svíčková je kus hovězího.
To není o poučování. Je to stejné, jako kdybys měla pohorky a označila je za lodičky.
@terien píše:
To není o poučování. Je to stejné, jako kdybys měla pohorky a označila je za lodičky.
Jako mas pravdu, ale… ten nazev se tak nejak zajel. Kolik lidi dela tu omacku opravdu ze svickove? Ja treba jeste nikdy. Myslim, ze bezne lidi vari svickovou a pouziji na to proste zadni hovezi. Ve vetsine restauraci taky pod nazvem svickova nedostanes ten jmenovany kus masa ![]()
@Eemii píše:
Jako mas pravdu, ale… ten nazev se tak nejak zajel. Kolik lidi dela tu omacku opravdu ze svickove? Ja treba jeste nikdy. Myslim, ze bezne lidi vari svickovou a pouziji na to proste zadni hovezi. Ve vetsine restauraci taky pod nazvem svickova nedostanes ten jmenovany kus masa
To je možný, ale svíčková se jmenuje svíčková podle druhu masa. Králík na smetaně je fantastickej, ale svíčková to není ani omylem.
Dělejte si jídlo, jak chcete, ale nepoužívejte pro něj názvy, které k němu nepatří. Pochopitelně se „říkalo“. Muselo se říkat, protože nic nebylo. Dostali jste noviny a říkalo se tomu toaleťák…
Takže ne, do cheesecaku nepatří mascarpone ani žádná lučina nebo tvaroh.
Ano, můžeš připravit tvarohový koláč se sušenkovým základem. Tvaroh koupíš za pár Kč.
@terien píše:
Není to kravina, svíčková se jmenuje podle druhu masa. Čeládka určitě netláskala nejlepší hovězí.
Ona je i teorie, kdy jednou do roka museli řezničtí mistři udělat tovaryšům hostinu „při svících“. Ale pravděpodobnější je odvození od názvu masa, proto svíčková na smetaně a ne smetanová.
@terien píše:
To je možný, ale svíčková se jmenuje svíčková podle druhu masa. Králík na smetaně je fantastickej, ale svíčková to není ani omylem.
a to omáčce co se dělá k masu se tedy má správně říkat omáčka ze zeleniny nebo se jí může říkat svíčková omáčka? ![]()
@ludmilaadamkova píše:
a to omáčce co se dělá k masu se tedy má správně říkat omáčka ze zeleniny nebo se jí může říkat svíčková omáčka?
Můžeš říkat svíčková. Jen je její jméno odvozené, s největší pravděpodobností, od názvu masa, které se na ni používá.
@Havlova píše:
Můžeš říkat svíčková. Jen je její jméno odvozené, s největší pravděpodobností, od názvu masa, které se na ni používá.
Ano je to od masa a to maso se jmenuje po svíci pravděpodobně kvůli tvaru, který připomíná svíci. Jinak legendu o tom že tovaryšové jedli potmě při svíci a proto se to jmenuje svíčková jsem četla taky. Každopádně si myslím že název svíčková pro zeleninovou omáčku na smetaně se tak vžil že ji klidně můžeme říkat svíčková. No a ta svíčková se dnes podává se vším možným dokonce i se sekanou (recept je odkonce snad někdy z roku 1910)
Samozřejmě pravá svíčková by měla být z hovězího z býka ze svalu od páteře.
A zakladatelka se uz nic nedovi o cheesecaku, ktery chtela pect. No mozna bude radeji varit svickovou. ![]()
Pokud jde o osvedcene recepty na cheesecake, za mne funguje tenhle (s tim karamelem je to vyssi liga, ted jde jen o samotny cheesecake):
http://www.chezlucie.cz/…amovymi.html
Autorka cheesecake opravdu umi, zkousela jsem hodne jejich receptu, funguji. Pecu s pouzitim nadoby s vodou na dne trouby, vodni lazen je za mne opruz.
Nevim, o kolik je jiny cream cheese nez Philadelphia levnejsi.
@Birdonawire jen mě zajímá zda může tenhle recept fungovat, nebo ne. Kamarádka je dost vybíravá a právě tenhle cheesecake se jí zalíbil. Tak bych byla ráda kdyby jsem jí ho mohla udělat. Kdyby jsem tedy místo mascarpone dala Philadelphii zajímá mě zda to vyjde.
Slečna má vážně nespočet receptů na cheesecake a ve většině mascarpone má.
@Terezzzaaa píše:
@Birdonawire jen mě zajímá zda může tenhle recept fungovat, nebo ne. Kamarádka je dost vybíravá a právě tenhle cheesecake se jí zalíbil. Tak bych byla ráda kdyby jsem jí ho mohla udělat. Kdyby jsem tedy místo mascarpone dala Philadelphii zajímá mě zda to vyjde.
Slečna má vážně nespočet receptů na cheesecake a ve většině mascarpone má.
Bez vyzkouseni tezko rict. Na skoro kilo mlecnych vyrobku ma jen 2 vejce, coz je malo (slouzi k tomu, aby hmota pri peceni zhoustla), jisti se hladkou moukou, jestli to bude stacit, neodhadnu. Mozna ma duvod, proc pouziva mascarpone.
Když peču tvarožník, dávám na 1 tvaroh 1 vejce a polévkovou lžíci mouky a ztuhne v pohodě.
@terien píše:
Ale všichni ví, že to je maso, netřeba na to každého upozorňovat. Jen se to slovo “svíčková” prostě už tak zažilo pro jakoukoliv naoranžovělou omáčku z kořenové zeleniny s použitím bobkového listu a nového koření. Když nás zve máma na oběd, tak fakt neříká “Bude krůtí stehno na omáčce z kořenové zeleniny se smetanou” řekne “bude krůtí svíčková” - a my samozřejmě víme, že na krůtě se nikde nenajde kus hovězích zad, ale představu o chuti máme, a to stačí. Pro domácí kuchyni to není vůbec škodné. Problém je za mě spíš v restauracích, ty by to měly dodržovat. Stejně jako caesar salát třeba. Tam souhlasím, že to mají nazývat pravými jmény.
A k tématu (zakladatelce se omlouvám za odbočení). Cheesecake je prostě sýrový dort, má nespočet variací a nikde není psáno, že musíš děla ten první originál a nazývat svůj jinak. Rady na něj tu padly, já ti přeju, ať se povede, i když to nebude cheesecake (ale bude
)
@Terezzzaaa píše:
@Birdonawire jen mě zajímá zda může tenhle recept fungovat, nebo ne. Kamarádka je dost vybíravá a právě tenhle cheesecake se jí zalíbil. Tak bych byla ráda kdyby jsem jí ho mohla udělat. Kdyby jsem tedy místo mascarpone dala Philadelphii zajímá mě zda to vyjde.Slečna má vážně nespočet receptů na cheesecake a ve většině mascarpone má.
Philadelphia je ale kyselá, mascarpone sladké. Pokud chce fakt jen tento, tak by se tam teda asi ztratilo cokoliv, stejně je tam tvaroh…