Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Terezzzaaa píše:
@Birdonawire jen mě zajímá zda může tenhle recept fungovat, nebo ne. Kamarádka je dost vybíravá a právě tenhle cheesecake se jí zalíbil. Tak bych byla ráda kdyby jsem jí ho mohla udělat. Kdyby jsem tedy místo mascarpone dala Philadelphii zajímá mě zda to vyjde.Slečna má vážně nespočet receptů na cheesecake a ve většině mascarpone má.
Jestli dáš Philadelphii bez akce, bude to drahé plus minus autobus stejně. Navíc slané. Takže dáš víc cukru. Já bych to dělala podle receptu a holt připlatila za suroviny. Je to snad jednou za čas. Pak můžeš mít štrůdl s jablky od souseda třeba…
@Terezzzaaa co to je za patlaninu? Jezisi
3 Kinder, 3 Milky way, kakaové venecky,… a spousta dalších k tomu
jako vážně? To vyjde hodně draho na to, ze je to obyčejný moucnik.
Mám dobrou zkušnost s recepty z této stránky
@ludmilaadamkova píše:Říkat jí můžeš jak chceš, ale je to smetanová omáčka.
a to omáčce co se dělá k masu se tedy má správně říkat omáčka ze zeleniny nebo se jí může říkat svíčková omáčka?
@terien píše: Říkat jí můžeš jak chceš, ale je to smetanová omáčka.
Smetanová omáčka je omáčka čistě smetanová. Pokud dám do googlu smetanová omáčka nevyleze mi jediný recept který by se dal použít na svíčkovou omáčku. Naopak všude se používá název svíčková omáčka. Ani v restauraci jsem tedy neviděla použít název svíčková se smetanovou omáčkou.
@terien píše: Říkat jí můžeš jak chceš, ale je to smetanová omáčka.
Když už teda tak trváš na důslednosti, tak smetanová omáčka je ještě víc bokem, než svíčková.
@terien píše:
To je možný, ale svíčková se jmenuje svíčková podle druhu masa. Králík na smetaně je fantastickej, ale svíčková to není ani omylem.
Prosím tě, nebuď hnidopich, každý dobře ví, že svíčková je kus hovězího. Ale zlidovělo to a říká se tak i té omáčce, i když správný název jídla je „hovězí svíčková pečeně na smetaně“.
@Terezzzaaa píše:
Krásný dobrý den, kamarádka slaví narozeniny, a tak jsem se rozhodla že budu dělat cheesecake. Jak všichni víte dává se do něj mascarpone. Jsem student, takže se chci zeptat zda existuje nějaká levnější surovina, kterou můžu mascarpone nahradit.
Předem děkuji za odpověď.
Mascarpone ničím levnějším nenahradíš. Respektive, nahradíš, ale už to nebude ono.
Ten recept je tada dost zvláštní a popravdě bych v něm viděla jiné rezervy k ušetření než zrovna jeden kelímek mascarpone
V Lidlu ho mají za pade, tvaroh za kolik, za pětadvacet? Pomazánkové máslo taky tak nějak (netuším, nekupuju)?
Takže tady deset lidí už dva dny spekuluje, jak ušetřit pětadvacet káčé, zatímco do receptu pak padají perličky typu kinder či milky way čokoláda… jenom té energie v diskuzi vynaložené ![]()
Ale tak zas jako vím, že když nás babička zvala na svíčkovou omáčku, měla jsem ženskou, co luxusně vařila víc jak šedesát let, překontrolovat, že jestli tam nedává ten správný kus masa, nemá právo to takhle nazývat. Zbytek rodiny by mě prohodil oknem.
@ugluk píše:
Ten recept je tada dost zvláštní a popravdě bych v něm viděla jiné rezervy k ušetření než zrovna jeden kelímek mascarponeV Lidlu ho mají za pade, tvaroh za kolik, za pětadvacet? Pomazánkové máslo taky tak nějak (netuším, nekupuju)?
Takže tady deset lidí už dva dny spekuluje, jak ušetřit pětadvacet káčé, zatímco do receptu pak padají perličky typu kinder či milky way čokoláda… jenom té energie v diskuzi vynaloženéAle tak zas jako vím, že když nás babička zvala na svíčkovou omáčku, měla jsem ženskou, co luxusně vařila víc jak šedesát let, překontrolovat, že jestli tam nedává ten správný kus masa, nemá právo to takhle nazývat. Zbytek rodiny by mě prohodil oknem.
No, taky jste ji mohli jíst při svíčkách a bylo by všechno v pořádku (pochybuju, že dřív ji všichni dělali ze svíčkové).
Zakladatelko, než spatlat divné cosi kam se davají tyčinky nebo co to je, nevyšlo by tě líp koupit nějakou dobrou čokoládu/bonbonieru?
@aiwwa píše:
Zakladatelko, než spatlat divné cosi kam se davají tyčinky nebo co to je, nevyšlo by tě líp koupit nějakou dobrou čokoládu/bonbonieru?
On by vyšel levněji i ten klasický cheesecake.
@Havlova píše:
On by vyšel levněji i ten klasický cheesecake.
Jojo nebo třeba medovník nebo piškotový dort nebo cokoliv normálního.
@Havlova píše:
No, taky jste ji mohli jíst při svíčkách a bylo by všechno v pořádku (pochybuju, že dřív ji všichni dělali ze svíčkové).
Bývala k obědu a v kuchyni světla dosti ![]()
Jinak by měl někdo poučit i Vaňka:
https://www.rohlik.cz/…ckova-omacka?…
A v receptu v Apetitu vysloveně píšou:
Pro přípravu svíčkové je samozřejmě nejvhodnější hovězí maso (nejšťavnatější je z jatečného býka), nejlíp v kvalitě bio. S úspěchem však využijete i maso králičí a maso ze zajíce (pokud ho seženete).
Taky se vysavači říká lux, koberci na stěně gobelín a tak vůbec, prostě někdy se názvy jedné značky/ původu/ komponentu vžijí na mnohem širší skupinu a běžně se to tak používá, jistě by se vymyslela hromada dalších příkladů.
@Havlova píše:
Tento recept na variaci svíčkové (já tedy variaci se sekanou nesnáším.. evokuje mě to jídelny..) https://plzen.rozhlas.cz/…1910-6710896
Je to recept z roku 1910 takže se to dělá odpradávna a ano dělá se to tak dlouho, že se prostě zažil název pro omáčku svíčková omáčka i když to není pravá svíčková k hovězí svíčkové.
Stejně jako naše pomazánkové máslo nemá s máslem nic společného.. a dokonce už tedy dle EU nesmí být v názvu máslo tak se teď prodává pod názvem pomazánkové ale stejně mu všichni řikáme pomazánkové máslo.