Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Menton tady máš konkrétní příklad na jedné konkrétní rodině.
Byt cca 50 - 60 m2 / 2 lidi - 8 000 - 9 000 Kč/měs
Dům 150m2 / 3, občasně 4 lidi - 6 000 - 7 000 Kč/měs
Můžu si dát tu práci a dopočítat ti to aspoň nahrubo pro srovnatelné podmínky (tzn. velký byt a 3 - 4 lidi) vs. dům, v reálu bychom se dostali na nějakých klidně 12 tis. a víc za měsíc.
@rmot píše: Více
Ne, reaguju na vyložené nesmysly které tady šíříš, ala „kamarád povídal“ sorry. Jde mi o princip.
Vždyť se ty informace dají dohledat🤦♀️
Buď na ČBA Hypomonitor (Česká bankovní asociace) která zveřejňuje měsíční statistiky o realizovaných sazbách, či na webu ČNB: V sekci Měnová a bankovní statistika kde pravidelně vydává zprávy o úrokových sazbách úvěrů na bydlení.
Fakt bych chtěla vidět toho kámoše, co dneska zajistí klientovi sazbu pod 4,3% (spíš už 4,4%) při průměrné hypotéce 6mio, při příjmech rodiny třeba 120 tis. měsíčně s půjčením 90%.
Na nejnižší sazbu 4,2% se posledni měsíce dostali nejméně rizikoví klienti s ideálním poměrem LTV (70% ceny nemovitosti), s nákupem nad 10mio, s energetickým štítkem A/B, při možnosti zástavy další nemovitosti. Tedy specificky bohatí investoři. To opravdu není průměrná rodina o které se tady bavíme. ![]()
@Anonymní píše: Více
Je tu jeden anonym vedle druhého, popravdě moc netuším kdo je kdo. Jestli jsi byla ta, která zmiňovala akcie, tak je to sice moc pěkný, ale nějak nechápu kde na ně chceš vzít.
Ano, pokud se bavíme o situaci, že je nájem výrazně výhodnější než hypo, tak ano. Problém je v tom, že to tak univerzálně být nemusí, zvlášť pokud započteš i náklady na údržbu, takže akcie můžeš mít v obou případech. To moc nesouvisí.
Navíc teda… tobě přijde rizikové muset řešit prodej nemovitosti v krizovém případě, ale počítáš s tím, že okamžitě výhodně prodáš akcie? Ehm… ![]()
@Nimie píše: Více
Být 50 M2, 2 lidi 4500 včetně fondu oprav ![]()
Byt 70 M2, tři lidi 5500…
@Jazmine „To opravdu není průměrná rodina o které se tady bavíme.“ // Proto tu půlka lidí píše, že to nelze brát univerzálně
pro tebe je průměrná běžná hypo 6 mil., spousta lidí by skákala do nebes, kdyby mohla mít tak nízkou hypotéku ![]()
@Menton píše: Více
Ano, neboli 70 m2 ve 3 lidech tě stojí skoro stejně jako 3 - 4 lidi ve 150m2 s větší spotřebou než máte vy…
Já jsem ti poslala příklad konkrétní rodiny, která zkusila jedno a zkusila druhé, protože jsi tvrdila, že dům musí bezpodmínečně vycházet dráž. Pokud máte přirozeně nízkou spotřebu, pak logicky byste i v tom domě měli spotřebu nízkou.
@Nimie píše: Více
Bože to je opravdu pořád dokola, kde máš ty náklady na opravy a údržbu dom ![]()
Si spočítej roční náklady za posledních 5 let a pak tu přijď s relevantním srovnáním
Já jsem nepsala, že je to 360 vyšší než 600, já jsem psala, že ten rozdíl se ti vrátí za rok bydlení v domě. Čteš vůbec?
Dovedeš pochopit, že i když budeš mít některé jednotlivé náklady vyšší v domě, tak v momentě, kdy jiné náklady máš nižší, tak to musíš započítat proti sobě?
"Pořád kdybych měla 100 m 2 byt, tak platím kolem 40 000, ne plnou hodnotu opravy třeba té zmiňované střechy… " // ano, právě. Takže zaplatíš o 30 tis. méně než v domě. Chápeš, že když zaplatíš méně na nákladech, tak na tom budeš v plusu v tom tvém scénáři?
Nepotřebuješ víc než 70m2, gratuluju. Tebe se to pak netýká. Jenže dnešní běžná rodina se 2 - 3 dětmi a psem většinou nechce bydlet v 70m2, tak holt volí větší. Proto celá ta diskuze je o tom, že je to individuální.
P. S.: Náklady v domku 70m2 by samozřejmě byly taky někde jinde, včetně výše hypotéky.
„Kolik procent z kupní ceny máš hypotéku a kolik na té hypotece za dobu splácení preplatis, to jsi taky spočítala?“// Ano, ty s tím nekalkuluješ, když si bereš úvěr?
A co bys furt chtěla opravovat? Za posledních 5 let se na domě nedělal žádný dodatečný opečovávací náklad nad rámec napsaného, v dané bytovce taky ne.
Tak nejdřív řešíš nutnost kompletní rekonstrukce po 25 letech (a nějak u toho zapomeneš, že část rekonstrukce bytu platíš ze svého a ne z fondu oprav) a teď se vztekáš nad skutečným rozpočtem skutečných nemovitostí u skutečné konkrétní rodiny.
Znovu, rozumíš, že když měsičně nebo ročně, to je jedno, zaplatíš méně na celkových nákladech, tak si ten rozdíl můžeš proinvestovat nebo dávat do kapsy nebo cokoliv jiného z čeho pak vyřešíš opravy, ale zůstane ti velmi pravděpodobně víc? Kolik čekáš že ty rekonstrukce stojej? ![]()
@Jazmine co jsem nepochopila? Píšeš, že lepší podmínky hypoték dostávají jen super bonitní klienti, což jednak tak bylo i dřív, a jednak tohle:
„s nákupem nad 10mio, s energetickým štítkem A/B, při možnosti zástavy další nemovitosti“ je pro spoustu oblastí docela běžný klient. Třeba ne z pohledu tvého regionu, ale z pohledu třeba mého regionu docela jo.
„Kolik čekáš že ty rekonstrukce stojej?
“
@Nimie miliony. Osobna skusenost s 16 rocnym domom. 1-2M nasetrit za 25 rokov na rozdiele oproti fondu oprav na kompletku domu nestaci ani omylom. Ak to teda neplanujes robit vsetko svojpomocne.
@Elfido píše: Více
Dobře, a kolik milionů teda? 5? 10? Za to dneska postavíš celej novej dům…
Ano, kompletna reko casto stoji podobne vela ako postavit cely dom. Obcas aj viac.
Unikají ti předchozí příspěvky z vlákna. Přečti si je, pokud si se mnou chceš psát, já to celé opakovat nechci, promiň.
Ale v podstatě - řeč je o tom, že z akcií lze část odprodat, kdežto dům musíš prodat celý. Ne o stěhování jako takovém.