Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máte nějakou dohodu o zvýšení ve smlouvě nebo dodatek ke smlouvě? Pokud ne, tak vám může zvednou nájem nejdříve po roce bydlení a o max 10%, tj o 1t ve vašem případě. Pokud byste bydleli tři roky, nesmí zvýšení přesáhnout těch 20%, tj za tři roky může zvýšit max o 2t. Takhle jsme to pochopila. Ovšem udělá, když na zvýšení nepristoupite, je otázka druhá. Můžu se zeptat, kde a v jak velkém bytě bydlíte? Dneska je 5t za nájem nepředstavitelný, pokud nejste v oblasti, kde je nezaměstnanost a tak.
@Halamka my mame v Brne za 7 tis. (bez energii) samostatny RD jen pro nas
nove ted zvyseny najem na tuto castku, minule 4 roky jsme platili jen 6 tis. nemozne to neni no…
jinak to zvyseni je nejak v zakone? v jakem? to me ani nenapadlo…vlastne by me vubec nenapadlo hadat se s majitelem nem. kolik ma chtit najem, nelibi? tak jdem jinam… ![]()
debra.morgan: Nájem za rodinný dům v Brně 7tis? Můžu se zeptat jak je velký a jak starý, ta částka je těžko uvěřitelná. My jsme platili nájem za byt 3kk novostavba 17500.
@debra.morgan no to je paráda. Jsem z Prahy, takže nájem tady je v astronomických částkách a tak mi to přijde, jako z jiného světa. Čerpala jsem zde https://okolobytu.cz/…ch-podminek/
@LennyL1 velky je 3+1 a zahrada, parkovani pred domem, ano je starsi, stavel se kolem roku 1920 tuším.. kdyz jsem se stehovali daval nova plastova okna a dvere + balkonovy dvere, zatepleni čelni steny a novou fasadu, vymaloval vsechny mistnosti, nove nalakoval dvere a futra a novy zachod, nova je i kuchynska linka a sporak. nabytek je jeho, ale vybirali jsem si ho my, on tu nemel nic a bylo pro nej jednodusi, aby nam dal penize a ze pry tu stejne budem bydlet my. takze veskere vybaveni je 4,5 roku stare.
@Klarka100 Tak se hlavně podívej, co je ve smlouvě.
@debra.morgan Je to v občanském zákoníku, §2246 a dál se týká nájemného.
Ke zvýšení je tam toto: *§ 2248
Strany si mohou ujednat každoroční zvyšování nájemného.
§ 2249
(1) Neujednají-li si strany zvyšování nájemného nebo nevyloučí-li zvyšování nájemného výslovně, může pronajímatel v písemné formě navrhnout nájemci zvýšení nájemného až do výše srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě, pokud navržené zvýšení spolu s tím, k němuž již došlo v posledních třech letech, nebude vyšší než dvacet procent. K návrhu učiněnému dříve než po uplynutí dvanácti měsíců, v nichž nájemné nebylo zvýšeno, nebo který neobsahuje výši nájemného a nedokládá splnění podmínek podle tohoto ustanovení, se nepřihlíží.
(2) Prováděcí právní předpis stanoví podrobnosti a postup pro zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě.
(3) Souhlasí-li nájemce s návrhem na zvýšení nájemného, zaplatí počínaje třetím kalendářním měsícem po dojití návrhu zvýšené nájemné, jak bylo navrženo. Nesdělí-li nájemce v písemné formě pronajímateli do dvou měsíců od dojití návrhu, že se zvýšením nájemného souhlasí, má pronajímatel právo navrhnout ve lhůtě dalších tří měsíců, aby výši nájemného určil soud; návrhu podanému po uplynutí této lhůty soud nevyhoví, namítne-li nájemce, že návrh byl podán opožděně. Soud na návrh pronajímatele rozhodne o nájemném do výše, která je v místě a čase obvyklá s účinky ode dne podání návrhu soudu.
(4) Navrhuje-li nájemce snížení nájemného, použijí se ustanovení odstavců 1 až 3 obdobně.
§ 2250
(1) Provede-li pronajímatel stavební úpravy, které trvale zlepšují užitnou hodnotu pronajatého bytu či celkové podmínky bydlení v domě, anebo mají za následek trvalé úspory energie nebo vody, může se s nájemci dohodnout o zvýšení nájemného, nejvýše však o deset procent z účelně vynaložených nákladů ročně. Souhlasí-li s návrhem na takové zvýšení nájemného alespoň nájemci dvou třetin bytů v domě, platí zvýšené nájemné i pro ostatní nájemce.
(2) Nedojde-li k dohodě podle odstavce 1, může pronajímatel navrhnout zvýšení nájemného z těchto důvodů ročně o tři a půl procenta z vynaložených nákladů; má se za to, že náklady byly vynaloženy účelně. K návrhu, který neobsahuje výši nájemného nebo nedokládá splnění podmínek podle tohoto ustanovení, se nepřihlíží.*
@debra.morgan píše:
@Halamka my mame v Brne za 7 tis. (bez energii) samostatny RD jen pro nasnove ted zvyseny najem na tuto castku, minule 4 roky jsme platili jen 6 tis. nemozne to neni no…jinak to zvyseni je nejak v zakone? v jakem? to me ani nenapadlo…vlastne by me vubec nenapadlo hadat se s majitelem nem. kolik ma chtit najem, nelibi? tak jdem jinam…
To máte velké štěstí, držte se toho ![]()
@Klarka100 píše:
Ahoj holky mám dotaz za jak dlouho smí majitel zvýšit nájem a o kolik. Četla sem na netu že zvýšit smí až po roce a to o 20% za poslední 3 roky. To za poslední 3 roky nechápu. Bydlíme tu půl roku 5000 nájem 1500 El a 500 voda. Majitel přišel s tím že El si máme napsat na sebe což nemáme problém, ae s tím že mu budeme dál platit 7000
A co máte ujednáno ve smlouvě? Máte sjednáno na neurčito?
Ahoj holky ve smlouvě nemáme nic napsané o zvyšování nájmu. My jsme našli chalupu kterou majitel chtěl prodat už dlouho ale nikdo to nechtel tak sme se zeptali na pronájem a on souhlasil i s tim že by jsme platili 7000. Jsme tu půl roku a on nám řek prvé jen o El s tím nemame problém ale nemůže nam po pul roce zvýšit nájem ne? Hlavně já sem vytočená z toho důvodu že jsme mu dali 1500 na elektriku a on tu nechal jen udrzovacku a ty peníze na El si prostě nechal. Ani nám nic neřek. Takže jsme mu za tu dobu jen tak natrkali 9000…takže peníze z el jako přeplatek co jsme mohli mít z5 mít nebudeme.
@Klarka100 Pokud není nic sjednáno, tak se to řeší viz citace §2249 výše. Nemůže to zvýšit jednostranně.
@bertoldina diky, ja fakt netusila, ze i tohle je v zakone poreseno…jak jsem psala, nenapadlo by me se o vysi najemneho hadat. nelibi? jdu jinam…
@debra.morgan Protože jsi mladá - člověk je tak nějak nastavenější na změny. Představ si seniora, který posbíral všechny síly (fyzické i psychické…) k přestěhování do menšího bytu, protože už původní větší finančně neutáhl a za dva měsíce za ním přijde pronajímatel, že se rozhodl, že mu to chce zvednout o 30%.
Nejjednodušší to bylo v době jednostranně zvyšovaného nájemného, prostě byly dané hranice. Na druhou stranu stačilo mít v bytě záchod, sprchu a topení (už si to přesně nepamatuju
) a už to byl standardní byt, i když stěny z 90%tvořila plíseň a okna byla trochu větrák. No, někomu to vyhovovalo a někomu ne, stejně jako teď (a mám na mysli obě smluvní strany).
@bertoldina a jak je to s tím kdy to může zvýšit? Je to až po roce? Mě naštval s tím že si nechal naše peníze za El. A pak si jen tak zvýší nájem. Já bych držela hubu kdyby vše proběhlo normálně. Ale on udělá na nás boudu s tím že si nechá prachy a pak zvýší nájem.
@Klarka100 On si to nemůže jen tak zvýšit. Musí vám to navrhnout, pokud to nepřijmete, musí se obrátit na soud. Já pak kouknu do výkladu, ale myslím, že tam hranice pro to, kdy to může poprvé navrhnout od sjednání smlouvy, není.
Ale doporučuju vzít smlouvu a dojít si do nějaké občanské poradny (popř. se domluvit, zda ji lze poslat mailem).
@bertoldina no, kdyz to vezmu ze strany pronajimatele, tak pokud na zvyseni nepristoupi, tak je tam vypovedni doba a nazdar. zduvodneni treba, byt potrebuji pro rodinu.