Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@patricie2014 píše:
Zdravím..bydlím v nájemním bytě… problém zpočívánení v tom, už mi odešla druhá nová prapčka… první pračka bouchla myslela jsem že je to mojí chybou.. před dvouma měsícema jsem si koupila novou za 5000kč a dnes mi bouchla znova už jí nenastartuji.. mám nerva.. proto se ptám je možné požadovat náhradu škody po vlastníkovy bytu.. zásuvky mi někdy jdou a někdy né…
je to úplně jednoduché - pozvěte si domů někoho z elektro firmy, někoho, kdo vám změří „proud“ v zásuvkách a případě potřeby vystaví i zprávu o „chybě“ a s tím na majitele bytu a žádat náhradu za pračku ![]()
Ahoj.. s přítelem jsme se v listopadu nastěhovali do bytu, který vlastní jeho rodina. Máme malého syna. Přinesli nám nedávno nájemní smlouvu, ve které nejsem vůbec uvedena, zmiňují se o mě až v dodatku, kde mám jen povolení k trvalému pobytu a je tam dodáno, že ke konci nájemní smlouvy jsem povinna si trv. bydliště zase odhlásit, což je za rok. S přítelem jsme spolu sedm let a tohle na mě působí, jako by mi vůbec nevěřili. Máte někdo podobnou zkušenost? Myslíte, že tím, že nejsem vůbec uvedena v nájemní smlouvě může mít na něco vliv?? Proč by to tak jinak udělali.. :/ Omlouvám se za anonymitu..
Co táta pronajímá, tak je taky vždy jako nájemce uveden jen jeden a ostatní jen ze tam s nim jsou, takže vlastně skoro stejně jako u vás. A vliv to ma na to, ze kdybyste se rozešli, tak si nové bydlení hledas ty.
Ahoj, chtěla bych se zeptat zda někdo ma zkušenost s najemni smlouvou, když bydli u pritele… vlastníkem nemovistosi je pritel.. zajima me jak se pak takova smlouva jmenuje? je to smlouva o najmu domu? casti domu? omlouvam se za takove dotazy, ale niky před tim jsem se s takovou situaci nesetkala…
@Anonymní píše:
Ahoj, chtěla bych se zeptat zda někdo ma zkušenost s najemni smlouvou, když bydli u pritele… vlastníkem nemovistosi je pritel.. zajima me jak se pak takova smlouva jmenuje? je to smlouva o najmu domu? casti domu? omlouvam se za takove dotazy, ale niky před tim jsem se s takovou situaci nesetkala…
Napis este 1. kto je majitelom domu/bytu 2. ty by si teda mala vlastnu zmluvu?
@Xsenova majitelem domu je pritel. na par uradech potrebuji predlozit kde bydlim, tudíž nejakou smlouvu…není mi totiž jasne, zda v te smlouve ma byt uvedeno, ze (majitel) pritel mi teda pronajima v tom dome pokoj ci jak…diky moc za info
Klasicka najomna zmluva
„Nájem vzniká, když vlastník bytu pronajímá tento byt nebo jeho část jiné osobě. Pronajímatelem může být i obec, město, majitelé bytových domů a majitelé bytů v osobním nebo družstevním vlastnictví.“
Obnovuji diskusi. Chystám se pronajímat byt. Jak jsem pročetla diskusi, tak nájemní smlouva je s vystěhováním za 3 měsíce? Protože se bude jednat o cizince, chtěla bych dát dodatek, že v případě nezaplacení do 3 dní se vystěhují, jde to? Nechci čekat tři měsíce, když ty lidi neznám.
@Hamouzka píše:
Obnovuji diskusi. Chystám se pronajímat byt. Jak jsem pročetla diskusi, tak nájemní smlouva je s vystěhováním za 3 měsíce? Protože se bude jednat o cizince, chtěla bych dát dodatek, že v případě nezaplacení do 3 dní se vystěhují, jde to? Nechci čekat tři měsíce, když ty lidi neznám.
To máš smůlu, zákon je nadevše.
Takže pak se vyplatí nedělat nájemní smlouvu, ale podnájem, kde si člověk upravuje podmínky sám. Je to tak?
@Hamouzka píše:
Takže pak se vyplatí nedělat nájemní smlouvu, ale podnájem, kde si člověk upravuje podmínky sám. Je to tak?
Napsat si tam můžeš co chceš, ale zákon je tomu nadřazený. Takže i kdyby jsi tam měla zlatý z nosu, tak pak se to řídí podle práva. 3 dny na stěhování jsou nezákonné, ty lidi musí být taky nějak ochránění.
@Hamouzka píše:
Podnájem je, když pronajímáš část nemovitosti, kde ty sama bydlíš.
Všechno ostatní je nájem.
@Hamouzka píše:
Mimochodem, čekat můžeš klidně víc než ty tři měsíce, můžou se soudit, odvolávat…
Když pronajmu prostor jiné osobě (smlouva nájemní), ta ho pronajme dál (podnájemní smlouva). Ta koncem nájemní smlouvy okamžitě končí a dovolání pro podnájemníky takřka není. Takže do podnájemní smlouvy to lze dát. Díky za informace.