Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminky,
zajímá mě jestli je může přenést někdo další např. od švagrové malý je má zatím se teda nerozjely, ale může je třeba ona přenést na moje děti pokud třeba přijde zamnou? ať už se s nimi uvidí nebo ne? kluci se viděli s malým naposledy ve čtvrtek a v sobotu mu vyskákali první pupínky zatim ale jen flíčky ne podlité, můžou to kluci chytit? popř. kdy nejčastěji po styku s nakaženým, jak to bylo u vás?
děkuji moc za rady
Ahojky.No stává se i to, ale to by musela svagrova přijít do přímého kontaktu s tvými dětmi. Jinak ale neštovice bývají nejvíce infekční právě před výsevem pupínků, takže teď 3 týdny pozoruj
My jsme teď taky ve stejné situaci.
Děti je chytit mohou, protože nejvíce infekční je dítě 2-3 dny před vysevem. Svagrova je přenést nemůže, pokud již neštovice mela a není tedy pravděpodobně, ze by je mohla chytit ona sama.
Mfe rekla doktorka ze infekcni byvaji 1-2 dny pred vysevem a dostat by je mela za 14 dni po styku s infekcnim ditetem. Nekdo kdo je nema - ta svagrova- je prenest nemuze. J nak moje dcera se videla se svou sestrenici ktera druhy den dostala nestovice a nechytla je. Ale jedna maminka se uz druhy den co jsme se to dozveďeli, bala ze nakazi jeji holcicku ![]()
Myslim ze muzes byt v klidu ale mozna za necelych 14 dni pro jistotu dodrzovat karantenu
Mě řekli, že je to infekční až v den výsevu. ALe mimochodem, měla jsem kamarádku a holčička jí dostala neštovice, tak si pozvala ostatní maminky, aby to děti chytli ještě před nástupem do školky a oni nic..ani jedno dítě z třech je nedostalo ![]()
Ahojky, dnes jsem malému našla toto, myslíte, že to můžou být neštovice? žádné jiné příznaky nemá, jinde na těle taky nic, projevuje se normálně žádná únava bolesti hlavy nic, myslíte že by se to rozjelo tak brzy(malým od šagrové byl naposledy ve čtvrtek, rozjeli se mu sobotu)maminky kterým jsem to ukazovala, mě řekli, že se jim to jako neštovice nezdá, spíš štípance, tak nevím no odpoledne máme jít mezi děti, které to neměli tak bych jim nerada donesla bacila ![]()
Zdravím ![]()
Mám dotaz, jestli někdo chytil neštovice od dítěte, co by bylo víc jak 2 dny před výsevem. U nás byla holek sestřenice v pátek a včera se osypala, takže u nás byly 4 dny před. Každý říká něco jiného, tak by mě zajímalo, jestli to někdo měl takhle, že by to bylo infekční tolik dní před výsevem. Volala jsem doktorce a prý ty 4 dny jsou možné, ale všude jinde se píše 1-2 dny, nebo dokonce až po výsevu ![]()
My jsme byly ve styku 2 dny před výsevem a malá to nechytla.
Nechytili jsme, asi záleží jak má dítko v ten moment silnou imunitu a jak dlouho se s nakaženou osobou vidí
Právě jsme dodělali neštovice, které jsme čekali. Takže jsem neustále prohlížela děti jestli UŽ něco mají. A věděla jsem tedy o prvním pupínku, kterého bysme si 100% nevšimli (kdybychom je neočekávali). Takže ty 4 dny jsou nepravděpodobné za předpokladu, že to byly opravdu 4 dny. Pokud třeba 1-2dny nevěděli, že jeden pupínek či něco málo to dítě má a všimneš si až toho masivního výsevu 3,4. den tak je možné že už byla nakažlivá. Doufám, že to je pochopitelné co píšu ![]()
Jinak je to velmi infekční po celou dobu co se objevují nové neštovičky + ty 2 dny předem. Naopak strupy (už zaschllé všechny neštovice) a loupjící se strupy už infekční nejsou. To se říkalo dřív, že ano, ale strupy jsou už OK.
@Antonie Bolavá kluk prošel ve školce 3 vlny, kdy tam byly i děti s výsevem a nechytl nikdy… takže je to spíš taková otázka do loterie
je to nepravděpodobné, ale 100% to fakt není.
@Tamaris no švagrová si taky právě není úplně jistá, kdy ten první pupínek byl. Ale taky to čekali, takže spíš asi fakt včera. No budu to muset vydržet a počkat co z toho bude nebo nebude
@Antonie Bolavá píše:
@Tamaris no švagrová si taky právě není úplně jistá, kdy ten první pupínek byl. Ale taky to čekali, takže spíš asi fakt včera. No budu to muset vydržet a počkat co z toho bude nebo nebude
Aha, tak to asi podchytili, když o tom věděli. Ale věřím, že spoustu dětí chodí s neštovicema 3 dny než se na to vlastně přijde.
A taky jsem slyšela o dětech které byly v přímém kontaktu, nejednou a nic. Takže asi nezbyde nic než čekat. Aspoň víš pravděpodobný den. Nejpravděpodobnější je 14. a 15. den od nakažení. (krajově až těch 22 dní)
@Tamaris píše:
Aha, tak to asi podchytili, když o tom věděli. Ale věřím, že spoustu dětí chodí s neštovicema 3 dny než se na to vlastně přijde.
A taky jsem slyšela o dětech které byly v přímém kontaktu, nejednou a nic. Takže asi nezbyde nic než čekat. Aspoň víš pravděpodobný den. Nejpravděpodobnější je 14. a 15. den od nakažení. (krajově až těch 22 dní)
no a mám tři děti, takže jestli už byla infekční, tak aspoň jedna by to chytit mohla. Je to takový pitomý zrovna. Jedeme v únoru na hory, tak by se to moc nehodilo, ale zase nejstarší už půjde do školy, tak by si ty neštovice potřebovala prodělat ještě než nastoupí. Takže ani nevím, jestli ty neštovice chci nebo nechci
![]()
@Antonie Bolavá no jo, nemoci a cestování
to jsou někdy nervy ![]()