Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím, brzy mě čeká nákup dioptrických brýlí, naposledy jsem je měla jako dítě a nechtěla je nosit protože jsem se styděla, takže se v téhle sféře vůbec neorientuji.
Nemám silné dioptrie, ale mám mít cylindry, pracuji často na pc a oči mám někdy dost unavené.
Poradíte jaké úpravy skel se vyplatí a co není potřeba? Antireflex ano či ne?
Kdyby tu byl někdo z Plzně nebo okolí, tak budu moc vděčná i za tip kam zajít, kde nají výběr (mě skoro nic nesluší).
Přemýšlela jsem o brýlích s klipem na sluneční, ale to se mi pak o dost zúžží výběr. Nemáte je někdo? ![]()
EDIT: Ahoj, v jedné optice mi nabízeli skla od českého dodavatele: Optika Čivice
Nikde jsem o nich ještě neslyšela. Máte s nimi někdo zkušenost?
Děkuji
Příspěvek upraven 01.05.24 v 13:54
Antireflex určitě a pokud prauješ hodně na počítači, tak filtr proti modrému světlu. Vybírej kvalitní skla, nenech se ukecat na velkořetězcové megaslevy. S Plzní bohužel neporadím. A osobně preferuji jedny brýle normální a jedny brýle sluneční (dioptrické), moc se mi neosvědčila samozatmavovací skla. Mám ráda titanové obloučky, ale já potřebuji superlehké brýle.
@Mischa69 píše: Více
Určitě bych jela do Plas. Z tamní optiky jsem byla nadšená a už nikdy jinam.
AR je základ.
Co myslíš klipem? Ten přicvakávací nebo na magnet? Já mám ten magnetický, už druhé obroučky a nemůžu si to vynachválit. Samozřejmě mám brýlí víc na střídačku i bez klipu, ale do slunečních dpt bych nešla.
Bohužel tmavá dpt skla nikdy nejsou dostatečně tmavá a plnou fci slunečních brýlí neplní ani u drahých kvalitních skel.
Samozabarvovací jsou hnus první třídy. A neexistuje, že blednou rychle, to je jen lákadlo, ale stín barvy je tam furt.
Ty brýle s klipem mají výhodu multifunkčního použití.
Brýle nemusíš koupit v první optice, do které vejdeš. Nech si prostor na výběr, klidně jich obejdi víc, ať máš přehled o nabídce a uděláš si představu, jaké brýle by to vyhovovaly nejlépe. Nevěřím tomu, že by ti nějaké slušivé nepadly do oka. Klidně choď s někým, kdo ti bude dávat zpětnou vazbu, jak ti sluší. Osobně mám hodně ráda brýle s magnetickým klipem pro sluneční. Je to neskutečně praktické a nabídka obrouček je v současné době široká.
@Kockazvysocan já mám po operaci křivý nos a volím co nejlehčí titanové obroučky. Připnout na ně klip, tak mám do večera otlaky s puchyrema. Plus je mám celkem malé a drobné, zatímco u slunečních preferuji, aby byly s co největším krytím i do stran. Můžu mít sebekvalitnější skla, ale když mi jde světlo bokem, tak mě to velmi irituje.
Ano, samozabarvovaci i dráha skla se odbarvují pomalu a nikdy nejsou tak stopro průhledná jako obyč. Mám jedny záložní a krom toho, že to nevypadá hezky, je to nouzovka.
Tady v Plzni doporučuju Orange optic kousek od památníku na Americké. Dobrý výběr, můžou na místě změřit zrak a nabízí fajn slevy. Kupoval jsem u nich před rokem a chytl jsem akci 50% na vše (skla a obruby).
@Kockazvysocan píše: Více
To mě zaujalo, co myslíš tou plnou funkcí slunečních brýlí? Ono totiž jde asi spíš jen o subjektivní pocit, že máš tmu. Ze zdravotního hlediska nositelé dioptrických brýlí sluneční brýle totiž v zásadě nepotřebují, neb ani dioptrická skla UV záření v zásadě nepropouští.
@ugluk píše: Více
Zatmavovací určitě nechci, mamka je má protože je světloplachá a nikdy nevypaj dobře.
Pracuji na pc dost, dnes jsem ale četla článek právě jestli mají smysl skla s modrým filtrem a psali že nejvíc modrofialového svetla je ze slunce, v dnešní době mají prý moderní pc, mobily apod. značne redukované vyžařování.
Nemáte ten filtr vyzkoušený?
Na práci s pc psali o protiúnavové úpravě (okuliarová šošovka Eyezen od spoločnosti Essilor). Tu jsem ale nidke jinde nevygooglila.
Antireflex určitě dám. Tenčit nebudu muset.
Přemýšlím o plastových, ale hlavní bude aby mi vůbec slušely, s tím mám problém.
Ráda bych se vešla celkem do 5000.- a tedy nevím jestli to není málo.
@Kockazvysocan píše: Více
Jsou to ty magnetické
..Kdy jste byla v Plasích naposledy pro brýle? Četla jsem že se kvalita brýlí u nich zhoršila. Dětské v pohodě ale dospělácké prý moc nevydrží a prý tam dělají úplně ty nejobyčenejší skla, tak mám obavu.
Brýle budu mít jedny, tak at nešlápnu vedle ![]()
@nozu píše: Více
Bude se mnou chodit přítel, jak kdy se shodneme ![]()
Magnetické mě zaujali, už ted ven beru sluneční. O kolik jsou dražší?
@Mischa69 Hlavně jestli je chceš jen na práci na PC nebo i na něco jiného. Já naposled v optice zjistila, že už jsem „stará“ a nemůžu aktuální dioptrie používat při práci na PC, takže si v práci brýle musím měnit za slabší. Na zatmavovací nedám dopustit.
@Kasandra159 píše: Více
„Stará“? Nechápu ![]()
Já je chci nosit i ven, vidím i bez brýlí ale namáhám oči a do stran mám někdy problém ![]()
@Mischa69 já ten filtr mám už asi na třetích brýlích, jednoznačně mi ho doporučovali ve všech optikách, kde jsem si je nechávala dělat, ale je otázka, zda nechtěli jen prodat
Já tam ten rozdíl při nasazených brýlích nevidím, jenomže to nemám s čím porovnat, jaké by to bylo bez nich. Já nosím brýle pořád a fakt je, že nesedím u počítače celou pracovní dobu, kolikrát i hodně lítám venku.
No, naši nosí oba brýle a mají oba klipy a spoko. Já mám dioptrické sluneční do auta a jsem taky spoko. První týdny jsem měla na nose velké otlaky a bolelo mě to, takže si neumím představit, něco navíc na brýle pověsit. Nosit to s sebou musíš tak jako tak. Koukej po levnějších obroučkách a investuj spíš do skel
Edit: já měla u nás v optice možnost vyzkoušet zabarvení všech skel a vybrala jsem s filtrem kvůli PC. Přece jen u něj sedím docela často a právě proto, že mám cylindry, tak brýle musím mít pořád nasazené