Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Do normální školky vám ho nevezmou. Já osobně bych šla spíše do soukrome skolky/ dětské skupiny kde jsou děti zdravé ale mají tam trošku individuálními přístup…
Hmmm no to by chtelo nejakeho odbornika mozna, ale klasickou skolku asi jedine a asistentem podle toho popisu ![]()
Zkuste zapracovat na plenkách a pak ho můžeš dát do běžné ms s asistentem…
Přesně z duvodu co píšeš jsem syna chtěla dát do běžné MS. Nemá zatím ani tři roky a posouvá se hezky, napodpbuje to správně chování…
Jinak má dle psycholožky PAS a dle logopedky vývojovou dysfazi smíšenou, tak uvidíme co z toho bude…
Ty pleny vyřešis tak, ze mu je prostě nedáš. Můj syn 3-4 týdny bez pleny se prostě pocural, vůbec mu to nevadilo že plenku nemá.. m byla jsem zoufalá, nevěděla jak mu to vysvětlit. Vypadal že je mu to jedno a nechápe vůbec… až asi po dvou měsícich, jak kdyby mu to seplo a chodí na záchod. Neumí mluvit, takže přijde, vezme za ruku a odvede mě k záchodu…
V běžné MS se adaptoval hezky, bez problémů. Nemluví, špatně rozumí ale je tam spokojený… držím palce…
Prosím anonym - diagnózy dítěte
Ja tu klasickou skolku nevidim, tak ruzove. Ikdyz tam ma AP, tak kolektiv je velky. Bezne 26 deti. Za integrovane dite se snizuje z poctu 28 na 26 (nekdy ani to ne). Nektere ucitelky nefandi inkluzi a taky se tak chovaji k tomu diteti. Nektere ucitelky nechteji ve sve tride AP. Nektere reditelky tomu taky nejsou nakloneni a v cele velke skolce neni ani 1 AP. Vetsina AP jsou lide jen z kurzem(ale mohou mit jakekoliv jine pedagogicke vzdelani). Jenze je to vetsinou tak blbe placeno, ze jsou to lide spis s tim kurzem. Ve specialce maji VS vzdelani. Ve specialce vyrabeji rozvojove pomucky konkretnimu diteti, Maji tam treba mistnosti na uklidneni. Program bezne MS se neuzpusobi cely 1 diteti, takze bezne cela MS jede do divadla nebo na celodenni vylet a ted zvladne to tvoje dite? Takze nejlepe obrazit bezne MS v okoli a zjistit, jestli tam vubec mate vhodnou skolku. Dobre to promyslet.
@Oriseka píše:
Ja tu klasickou skolku nevidim, tak ruzove. Ikdyz tam ma AP, tak kolektiv je velky. Bezne 26 deti. Za integrovane dite se snizuje z poctu 28 na 26 (nekdy ani to ne). Nektere ucitelky nefandi inkluzi a taky se tak chovaji k tomu diteti. Nektere ucitelky nechteji ve sve tride AP. Nektere reditelky tomu taky nejsou nakloneni a v cele velke skolce neni ani 1 AP. Vetsina AP jsou lide jen z kurzem(ale mohou mit jakekoliv jine pedagogicke vzdelani). Jenze je to vetsinou tak blbe placeno, ze jsou to lide spis s tim kurzem. Ve specialce maji VS vzdelani. Ve specialce vyrabeji rozvojove pomucky konkretnimu diteti, Maji tam treba mistnosti na uklidneni. Program bezne MS se neuzpusobi cely 1 diteti, takze bezne cela MS jede do divadla nebo na celodenni vylet a ted zvladne to tvoje dite? Takze nejlepe obrazit bezne MS v okoli a zjistit, jestli tam vubec mate vhodnou skolku. Dobre to promyslet.
U nás třeba malý kolektiv, 2 učitelky a na dopoledne je tam i třetí učitelka občas… jsme vesnicka školka, krásný přístup… a souhlasím, že do klasické ms s velkým kolektivem bych malého s diagnózou nedala, ale tady je to u nás OK a možná i proto se tak dobře adaptoval… ale u lehciho autismu je velký předpoklad běžného života, teda alespoň u nás… proto jsem specialku volila až jako poslední možnost, tam jsou opravdu děti jak s lehkým PAS tak i s těžkým postižením a to dítě to může stáhnout dolů… je to individuální
Podle mě jsou problém ty pleny. Protože jinak se s asistentem dá integrovat i poměrně těžký autista, hyperaktivní, mluvící pouze v echoláliích, alespoň na dopoledne do běžné státní školky. I když pro učitelky je to náročné. Ale znám případ, kdy to skvěle klape. Ale to přebalování bude problém.. Zařízení by muselo mít mrazák na biologický odpad, nebo by sis ty pleny musela denně nosit domů. A zrovna tak to, pokud ho potřebuješ mít ve školce celodenně. Tam ti asi nezbyde než ta speciální nebo soukromá. Ale zase ve speciální sice má blbé příklady chování, ale bývá tam poměrně dost klid. Co jsem viděla, v soukromých byl často chaos a taky nekvalifikovaný personál.
@mokkk píše:
Podle mě jsou problém ty pleny. Protože jinak se s asistentem dá integrovat i poměrně těžký autista, hyperaktivní, mluvící pouze v echoláliích, alespoň na dopoledne do běžné státní školky. I když pro učitelky je to náročné. Ale znám případ, kdy to skvěle klape. Ale to přebalování bude problém.. Zařízení by muselo mít mrazák na biologický odpad, nebo by sis ty pleny musela denně nosit domů. A zrovna tak to, pokud ho potřebuješ mít ve školce celodenně. Tam ti asi nezbyde než ta speciální nebo soukromá. Ale zase ve speciální sice má blbé příklady chování, ale bývá tam poměrně dost klid. Co jsem viděla, v soukromých byl často chaos a taky nekvalifikovaný personál.
Hezké shrnutí. Myslím si totéž.
@Anonymní píše:
Máme doma 3 letého, co začal chodit do speciální školky s lehkým autismem. Neumí mluvit, je plně na plenách, neumí si říct co chce, neumí nic pojmenovat, učí se moc pomalu. A ve školce řekli, že bohužel začal napodobovat chování dětí, co jsou na tom daleko hůř než on. Jsou tam asi i Downi. Třeba má zálibu, že si vezme dvě kostky lega a tříska o sebe. Jeden kluk to tam dělá taky, ale in tříska do zubů. Nás to prý dělá taky. Pak leze na okno, no to dělá doma taky, ale to je běžné u dětí. Nebo deka takové ty věci, co vysloveně dělají děti s velkým postižením, kde je třeba i mentální retardace. Přemýšlela jsem na klasickou školkou, ale tam je větší počet dětí na jednu paní učitelku, na záchod tam chodit musí, pleny mu nedají, když se stane nehoda, tak ho komplet převlíknout. Ale on záchod úplně bojkotuje, utíká, má záchvaty. Mám to nějak skousnout?
U nás se to děje taky(spec. škola, školku máme taky), proto vedení školy musí ve spolupráci s námi pečlivě pomýšlet složení tříd a výchovných skupin v družině, někdy dojde i k přeřazení, když čas ukáže, že něco nedělá dobrotu. Děti nenačítají nejen chování spolužáků, ale i chování naše.
Promluvila bych s vedením školky, zákon umožňuje, aby složení patagrafových tříd bylo takové, že až třetina dětí má jiné postižení, než pro které je třída určena. A je to žádoucí. Tak jestli by ho bylo možno přeložit do jiné třídy a dále pracovat s individualitou. Většinou jsou k dispozici asistenti i volné (terapeutické) místnosti. Je možnost skupinu rozdělit.
Co se týče zařazení do běžné školky. Máme poměrně chytré autisty na plenkách nebo s četnými nehodami, přišli do školy z inkluze ve školce. Měli tam AP, někdo i OA, takže řešení to mělo. Ale taky proto, že u nich v místě žádná speciální školka nebyla. Speciální školství je většinou spádové pro celý kraj, přesněji, v kraji institucí moc není. A když rodina bydlí v Horní Dolní a mají třeba další děti, není v možnostech rodiny dítě do paragrafové školky(nejbližší třeba 50 km) dostat a o to bylo opřeno zařazení do inkluze ve školce. Ve škole už to nešlo, to už SPC neposvětí, pokud nenastane výrazný posun.
Chápu, že Ti to vadí. Zkus to řešit s vedením.
@epsice píše:
Do normální školky vám ho nevezmou. Já osobně bych šla spíše do soukrome skolky/ dětské skupiny kde jsou děti zdravé ale mají tam trošku individuálními přístup…
Tam chodil, jen byl kámen úrazu v tom, že SPC mu na základě vyšetření doporučil asistenta jen na 6 hodin, teď manžel pracující i já, příbuzné nemáme a ve školce nebyla vůbec žádná ochota a domluva nechat jo tam i po odchodu asistenta. Volala jsem na Ministerstvo školství, tam mi řekli, že není žádný zákon, který by stanovil, že po odchodu asistenta musi odejít i dítě. Mrzelo nás to. Byla to soukromá školka, platilo se opravdu dost, ale pěkně s námi…do války jsme si jít dovolit nemohli, protože by nám akorát řekli, že nás nedrzi, ať jdeme, náhradníků bylo dost. Tak jsme raději zvolili tu speciálni.
@Anonymní píše:
@epsiceTam chodil, jen byl kámen úrazu v tom, že SPC mu na základě vyšetření doporučil asistenta jen na 6 hodin, teď manžel pracující i já, příbuzné nemáme a ve školce nebyla vůbec žádná ochota a domluva nechat jo tam i po odchodu asistenta. Volala jsem na Ministerstvo školství, tam mi řekli, že není žádný zákon, který by stanovil, že po odchodu asistenta musi odejít i dítě. Mrzelo nás to. Byla to soukromá školka, platilo se opravdu dost, ale pěkně s námi…do války jsme si jít dovolit nemohli, protože by nám akorát řekli, že nás nedrzi, ať jdeme, náhradníků bylo dost. Tak jsme raději zvolili tu speciálni.
Pro soukromé školky neplatí žádné mantinely ani pravidla stanovená MŠMT, vytváří si vlastní.
Navíc vy máte dítě na plenkách, neuspěli byste ani v instituci zřízené městem nebo krajem. Být bez nich je normální podmínka přijetí dítěte.
Zkuste na tom zapracovat. Jen vy sami víte, kolik tomu věnujete času a jestli to opravdu jde/nejde. Naši autisté nemluvící bez plen podají kartičku a jdou na záchod. Někteří potřebují pravidelně posílat na záchod, třeba každou hodinu nebo i dřív. Není to problém.
Vím o autistovi, který byl z podobného důvodu v tyflo třídě ve školce. Třída pro děti s vadami zraku. Právě proto, aby nestagnoval a nenačítal nežádoucí chování. V té době nemluvil, ale pleny neměl. Uvažovalo se o tom, že by mohl do inkluze, nakonec je na praktické ZŠ. Je ve druhé třídě, vypadá, že jsou všichni spokojeni. Teď už se podařilo řeč vybavit aspoň do formy slova nebo dvou, vídám ho dále v práci. Má pracující rodiče, ale domů z družiny chodí v rozumnou dobu. Maminka si našla takové zaměstnání, aby končila brzy, sem tam přijde dřív i tatínek.
@Anonymní píše:
@epsiceTam chodil, jen byl kámen úrazu v tom, že SPC mu na základě vyšetření doporučil asistenta jen na 6 hodin, teď manžel pracující i já, příbuzné nemáme a ve školce nebyla vůbec žádná ochota a domluva nechat jo tam i po odchodu asistenta. Volala jsem na Ministerstvo školství, tam mi řekli, že není žádný zákon, který by stanovil, že po odchodu asistenta musi odejít i dítě. Mrzelo nás to. Byla to soukromá školka, platilo se opravdu dost, ale pěkně s námi…do války jsme si jít dovolit nemohli, protože by nám akorát řekli, že nás nedrzi, ať jdeme, náhradníků bylo dost. Tak jsme raději zvolili tu speciálni.
Tak asi resenim tedy bude jina trida v ramci te specialni skolky. Kdyz mate napsaneho asistenta na 6 hodin a potrebujete pracovat oba na plny uvazek. Dalsi moznost je zkraceni uvazku. Domluva, aby AP napsali na vic hodin. Zase proc by to ta soukroma skolka delala, kdyz nemusi
. Z me zkusenosti do inkluze jen trochu jine deti. Popisovane dite spis do te specialky, kde bude odborna pece.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Máme doma 3 letého, co začal chodit do speciální školky s lehkým autismem. Neumí mluvit, je plně na plenách, neumí si říct co chce, neumí nic pojmenovat, učí se moc pomalu. A ve školce řekli, že bohužel začal napodobovat chování dětí, co jsou na tom daleko hůř než on. Jsou tam asi i Downi. Třeba má zálibu, že si vezme dvě kostky lega a tříska o sebe. Jeden kluk to tam dělá taky, ale in tříska do zubů. Nás to prý dělá taky. Pak leze na okno, no to dělá doma taky, ale to je běžné u dětí. Nebo deka takové ty věci, co vysloveně dělají děti s velkým postižením, kde je třeba i mentální retardace. Přemýšlela jsem na klasickou školkou, ale tam je větší počet dětí na jednu paní učitelku, na záchod tam chodit musí, pleny mu nedají, když se stane nehoda, tak ho komplet převlíknout. Ale on záchod úplně bojkotuje, utíká, má záchvaty. Mám to nějak skousnout?