Náročná babička

Anonymní
15.8.22 09:09

Náročná babička

Máme za sebou návštěvu mojí matky. Přemýšlím o tom jak dál. Je mi přes 55, matce 80. Vdaná jsem přes 30 let, děti zatím doma, studují. Vlastní dům, žádné dluhy, takže by se dalo říci,, úspěsna rodina,,. Ovšem moje matka když přijede, tak 2× do roka, vždy řeší můj úklid. A to zcela šíleným stylem. Rozbreči se kvůli tomu, jak to u nás vypadá. Prý nikdy tak hroznou domácnost neviděla. Je nešťastna, je jí z toho na zvracení atd. Jsme běžná rodina s běžným stavem uklizenosti. Pak se dostane do takový ráže že říká že mám kliku že jsou děti dospělé, jinak by mi je sociálka sebrala. Pořád se jí snažim vysvětlit že bych byla ráda aby jezdila za námi, za lidmi, ne na kontrolu domácnosti. Marný. Teď jsem dospěla k rozhodnutí že už nechci aby sem k nám matka přijela. Přijedu těch 200 km já k ní, nebo se setkáme na půl cesty. Na jednu stranu je obdivuhodné jak je vitální, občas vypomáhá v muzeu, má přehled, ve svém oboru špička, cestuje atd.
Je možné že se matka urazí a už se neuvidíme. Matku nezměním. Jediné co mohu ovlivnit já, je odmítnout její návštěvy u nás. Co myslíte, je to správné?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6794
15.8.22 09:11

Navstivila bych ji jednou mesicne s krabici zakusku a papa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14627
15.8.22 09:15

Je proste už stará, no, tak bych to brala. Ale stejně, ze v 80 dojede někam 200 km na návštěvu, to je fakt extrémně ciperna. Moje babička měla problém dojit i do sousedního obchodu, o lékárně o blok dal ani nemluvím. Ten věk má proste svoje vždycky podle mě, každého to v nějakém směru postihne, ač si co do kondice nezada s o desítky let mladšími. To mas jak děti, i když jsou v jednom směru opravdu nadané a umi třeba ve školce pocitat do 500, tak jsou to stejně porad děti.

Zajela bych tam vždycky já, aby neměla důvod jezdit ona ke mne, proste se ji snažila přeběhnout :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3699
15.8.22 09:20
@Anonymní píše:
Máme za sebou návštěvu mojí matky. Přemýšlím o tom jak dál. Je mi přes 55, matce 80. Vdaná jsem přes 30 let, děti zatím doma, studují. Vlastní dům, žádné dluhy, takže by se dalo říci,, úspěsna rodina,,. Ovšem moje matka když přijede, tak 2× do roka, vždy řeší můj úklid. A to zcela šíleným stylem. Rozbreči se kvůli tomu, jak to u nás vypadá. Prý nikdy tak hroznou domácnost neviděla. Je nešťastna, je jí z toho na zvracení atd. Jsme běžná rodina s běžným stavem uklizenosti. Pak se dostane do takový ráže že říká že mám kliku že jsou děti dospělé, jinak by mi je sociálka sebrala. Pořád se jí snažim vysvětlit že bych byla ráda aby jezdila za námi, za lidmi, ne na kontrolu domácnosti. Marný. Teď jsem dospěla k rozhodnutí že už nechci aby sem k nám matka přijela. Přijedu těch 200 km já k ní, nebo se setkáme na půl cesty. Na jednu stranu je obdivuhodné jak je vitální, občas vypomáhá v muzeu, má přehled, ve svém oboru špička, cestuje atd.
Je možné že se matka urazí a už se neuvidíme. Matku nezměním. Jediné co mohu ovlivnit já, je odmítnout její návštěvy u nás. Co myslíte, je to správné?

Hele, v tvém věku už jsi dost velká na to, abys dělala jen to co musíš, a nedělala co nemusíš.
Sama dobře víš a chápeš, že jí nezměníš.
Takže když jsi jí to tak hezky dokázala říct, dej si s ní kafe u nich a řekni jí to znovu s dovětkem, že pokud tohle bude dělat, že prostě nechceš aby k vám jezdila. Že má na výběr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24851
15.8.22 09:23

;) že tě to ve tvém věku dokáže vykolejit.. zažily jsme horší věci, ne??

Prostě bych byt před její návštěvou (2× ročně to jde) vyšůrovala, ale nejlepší prevence by bylo zajet spíše domů do její klícky ;) nebo si dát příjemný sraz někde napůl cesty…

Bych se takovýma scénkama fakt vůbec nestresovala…
Kdysi mi táta řekl, že bych měla holkám ostříhat vlasy, že je mají strašně dlouhé a přece to musí být šíleně nepraktické :lol: :
tak jsem mu na to řekla, že svoje děcka už si stříhal a že vlasy jeho vnuček nejsou jeho starost
chvíli nemluvil 8) ale od té doby si podobné komenty odpustil…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
15.8.22 09:28

Urazí se, bude dělat dusno a uvidíte se.

Překvapuje mě že ses nechala takhle manipulovat 30 let.

A teda normálně bych to adresovala. „Mami, už fakt nemám nervy na tradiční scény kdy pláčeš a vyčítáš mi úklid. Chci si užít čas s tebou. Takže pojeďme společně na výlet.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
15.8.22 09:29

No vzhledem k věku radím pořádně dvakrát za rok vyšůrovat, jasně, že si něco najde i tak, ale spíše pro svůj pocit a víc neřešit. V takovém věku dávat ultimáta, že k vám nemá jezdit, ní nevím. Samozřejmě to můžeš udělat, záleží, jak moc tě to dokáže rozházet, chápu, že to je na palici, ale chci tím jen říct, že by to chtělo pořádně zvážit a být si jistá tím, že tě to nebude jednou mrzet. Což si asi vzhledem k diskuzi jistá nejsi, čemuž rozumím. Za mě říkám, přežít to, snažit se to nebrat osobně a babičku zvát dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.22 09:33
@Lucy75 píše: ;) že tě to ve tvém věku dokáže vykolejit.. zažily jsme horší věci, ne??

Prostě bych byt před její návštěvou (2× ročně to jde) vyšůrovala, ale nejlepší prevence by bylo zajet spíše domů do její klícky ;) nebo si dát příjemný sraz někde napůl cesty…

Bych se takovýma scénkama fakt vůbec nestresovala…
Kdysi mi táta řekl, že bych měla holkám ostříhat vlasy, že je mají strašně dlouhé a přece to musí být šíleně nepraktické :lol: :
tak jsem mu na to řekla, že svoje děcka už si stříhal a že vlasy jeho vnuček nejsou jeho starost
chvíli nemluvil 8) ale od té doby si podobné komenty odpustil…

Tak tohle mám taky za sebou. Šílenou scénu, kdy si dcera na počest dedeckovo návštěvy nalakovala nehty a udělal make-up. Bylo jí 12. Otec řval ať si to okamžitě umeje, nebo bude zle. Nepochodil. Řekla jsem mu, že tady nemá rozhodovací právo. Odvětil že mi taky může dát ještě pár facek. Už jsem měla v ruce telefon že volám policii, kvůli jeho násilí. No pak vychladl.
Ano, uvědomila jsem si, že už dávno nejsem a nechci být malá holčička, co se snaží zavděčit svým rodičům. Jediné co mě v tom těší je, že obě děti říkají že já ( zatím) taková nejsem.

• Citovat
  • Upravit
24851
15.8.22 09:34

@Ja-rekk tím spíš, že s ohledem na věk může být každá její návštěva tou poslední
přestože to zatím tak nevypadá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Mrg
546
15.8.22 09:37

V tomhle věku nemáte šanci nic změnit, ani vysvětlit. Je úžasné jak je vitální, má babi byla už od těch 80 let závislá na mne a mém autě. Nechala bych ji jezdit, když nebude mít důvod cestovat a zůstane zavřená doma, mohlo by se to odrazit na jejím zdraví. Zkuste ji navštívit vy, že jste měli cestu tím směrem, tak jste to spojili… Třeba to tu její návštěvu u vás aspoň oddálí. Rozhodně bych neříkala, že k vám nesmí kvůli svým výstupům ohledně úklidu. Kdyby se urazila, už by jste se třeba nemuseli stihnout usmířit. Čím starší člověk, tím větší paličák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
749
15.8.22 09:38
@Lucy75 píše:
@Ja-rekk tím spíš, že s ohledem na věk může být každá její návštěva tou poslední
přestože to zatím tak nevypadá…

No právě, nechtěl jsem to napsat takto přímo, ale stoprocentní souhlas, ostatně jako obvykle :kytka: :srdce:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41209
15.8.22 09:38
@Anonymní píše:
Tak tohle mám taky za sebou. Šílenou scénu, kdy si dcera na počest dedeckovo návštěvy nalakovala nehty a udělal make-up. Bylo jí 12. Otec řval ať si to okamžitě umeje, nebo bude zle. Nepochodil. Řekla jsem mu, že tady nemá rozhodovací právo. Odvětil že mi taky může dát ještě pár facek. Už jsem měla v ruce telefon že volám policii, kvůli jeho násilí. No pak vychladl.
Ano, uvědomila jsem si, že už dávno nejsem a nechci být malá holčička, co se snaží zavděčit svým rodičům. Jediné co mě v tom těší je, že obě děti říkají že já ( zatím) taková nejsem.

No, vy to máte v rodině celé takové divné :think: na počest dědečkovi návštěvy si udělal 12letá vnučka makeup? :think: příště ať mu udělá bábovku a vykašle se na makeup…
Nicméně k dotazu -) dvakrát do roka bych se sbalila a jela za máti s krabičkou zákusků a chlebíčků s tím, že s ohledem na její věk budu raději dojíždět já…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.8.22 09:41
@Keyllah píše:
No, vy to máte v rodině celé takové divné :think: na počest dědečkovi návštěvy si udělal 12letá vnučka makeup? :think: příště ať mu udělá bábovku a vykašle se na makeup…
Nicméně k dotazu -) dvakrát do roka bych se sbalila a jela za máti s krabičkou zákusků a chlebíčků s tím, že s ohledem na její věk budu raději dojíždět já…

Už je to víc jak deset let…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.8.22 09:42

Mě je 35, děti malinké, mámě 70 a řeším to, že ztrácí soběstačnost a ještě je taková zlá, přijde mi že už je to nějaká senilita. Já takové kecy prostě vůbec neberu vážně, mám ve své hlavě srovnané, že je to nesmysl, není na tom ani zrnko pravdy, takže kvůli tomu rozhodně nebrečím. Pokud to tak strašně stresuje jí, taky bych jezdila za ní. Já taky jezdím, je to sice náročné, ale její návštěvy u nás taky nedělají dobře, takže je minimalizuju jakože s ohledem na ní na jednou ročně. U nás jsou „katastrofální“ témata taky úklid - blbě vydrhnutá vana fuj, pak žití s dětmi ve městě, celkově žití ve městě, moc práce - neměla bych se na mateřské v žádném případě podílet na firmě co máme s manželem, to jsem ty děti neměla mít, atd. Oblíbené je, že ty děti, o které jsem přišla (mám za sebou několik neúspěšných těhotenství, proto děti tak pozdě), že to tak bylo dobře a mělo to tak být, to si skoro říkám, že se do mě chce vždycky strefit schválně, že snad není možné, aby si to neuvědomovala. Pak jakého hrozného manžela mám, jak jsem si s ním pokazila život. Atd. Neber to vážně.

• Citovat
  • Upravit
832
15.8.22 09:55

Když jsi to vydržela doteď, v 80 letech bych to už nehrotila a byla ráda, že je tak vitální a má chuť do života. V tomto věku už se to bohužel může lehce obrátit a já bych si pak rozhodně nechtěla vyčítat, že jsem a ní měla nějaký konflikt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová