Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim, chtela bych znat vas nazor.
Mame s manzelem (14 let spolu) 2 dcery - 3,5 roku a 6 mesicu. Starsi je zlata, byla hodne miminko, obdobi vzdoru slabounke, moc sikovna…
Mladsi je dabel od narozeni. Sestinedeli ocistec, v noci nespala, porad jen plakala, spala pres den jen v naruci… Po 3. mes vzala na milost domaci kocarek a ted uz spi v posteli. Kdyz je vzhuru, chvilkama si vyhraje, zacala se plazit… Ale vetsinu casu je nevrla a nepsokojena. Tak pomazlim, ponosim a zase je chvili klid. Nadavat ji nekdy necham, kdyz potrebuju neco dodelat, ale plakat nikdy. Vecery jsou horsi, to furt rve a chce nosit.
Manzel je klidas, ale vcera se vytocil, kdyz jsem po nem chtela chvili pohlidat, abych dodelala pradlo, nadobi… Mala opet nadavala a on ji nechal i rvat, ze at neni rozmazlena a at uz se nauci uklidnit sama. Ze ju furt nosim, ze to slo udelat i jinak.
Ja se s nim furt pru, ze u nas to proste neslo. Kdyby byla hodne miminko, tak necham lezet, ale kdyz furt rvala, tak se proste nosilo. Neslo to jinak! Je to mozny, ze si zvykla, ale co jako s tim. Ach jo. Jak mu vysvetlit, ze ty vecery jsou proste narocne a bude se i tak chovat.
Proste potrebuje kontakt… Nejhorsi je, ze z manzela to nastvani asi citi a rve i u nej na rukach…
Dekuju za nazory a hezky vecer.
Mela jsem prvni a manzel se o nej vubec nemel nervy starat
Nerada na to vzpominam.
Za mě, má manžel pravdu. Kdybych měla tahat ty moje tři najednou, tak mi umřou záda a k tomu nemám tři ruce, takže prostě museli počkat a hle, nějaký extra řvaní nebylo. Jasně, že při bolesti, ale ne jen tak, kvůli pozornosti
No tak ja bych tak rychle nesoudila. Muj treba ani neni kontaktni, zrejme citlivejsi, rval 8mesici a rozhodne nemelo vliv, jestli jsem ho nechala plakat nebo ne.
Já odnaučovala nošení postupně. Možná to zabralo, možná malá přestávala chtít (i když to spíš ne), každopádně kdyby opravdu nechtěla s nošením přestat, asi by to nezabralo.
odnaučila jsem ji cca v 5 měsících. Začala jsem na tom dělat hlavně proto, že jsem měla naplánovanou operaci a nevedela, jak na tom budu po, a nošení osmikilovýho škvrněte několikrát denně se neslučovalo s klidovým režimem ![]()
Postupně jsem při nošení ubírala chůzi a přidávala houpání a drncání v sedě. Malá mela naučený nošení na uspávání, takže já se postupně dostala k tomu, že stačí si vedle ní lehnout, pritulit se, přidržet ručičky, aby se nerušila, zpívat nebo dělat ššš. U uklidňování by to mohlo klapnout taky. Prostě pomalu ubírat.
S názorem na nošení s tebou souhlasím a držím palce. ![]()
@e008 píše:
No tak ja bych tak rychle nesoudila. Muj treba ani neni kontaktni, zrejme citlivejsi, rval 8mesici a rozhodne nemelo vliv, jestli jsem ho nechala plakat nebo ne.
Tak manžel je tam asi častěji než my, takže vidí, kdy se dítě bere do náruče, takže usuzuji z jeho reakce
@jizvíková No chlapi jsou dost pohodlni, tak se mu to nemuselo hodit.
@e008 píše:
@jizvíková No chlapi jsou dost pohodlni, tak se mu to nemuselo hodit.
to jo, ale když tohle řekne, viděla bych důvod, jinak by se choval jako…
Urcite si ho nerozmazlila, nektere deti jsou opravdu narocnejsi. Mela jsem to same, spal jen na rukach, beda polozit, vecer dvouhodinove houpani a spani jen se mnou v posteli. Nyni 6,5 mesice usina sam v postylce, kontakt ma rad stale, ale rozhodne to neni celodenni noseni. Brecet jsem nenechala ani jednou, vse se,,spravilo" samo a casem. Probrecene prvni mesice nyni nahrazuje usmevy siroko daleko a ja jsem na sebe pysna, ze jsme to zvladli aže nenechala jsem ho plakat. Samozrejme mit doma jeste jedno dite, je to trochu jina situace…nenech si od nikoho radit a delej, jak to citis ty, tve detatko ti to jednou vsechno oplati! ![]()
Já teda ještě neviděla šestiměsíční miminko, které by bylo rozmazlené. Jo ono to šlo udělat jinak? Tak ať ukáže, jak. Zkusila bych nejdříve rozumně vysvětlit, pokud nepochopí, majzla bych ho po hlavě. Myslím manžela.
ne, já jsem mírná, ale když chlap nechce pochopit, tak jsem pak ráznější. I ten můj měl představu, že do tří let se budu starat já a od tří budou děti úplně samostatné. ![]()
Asi manžela štve že řve i u něho v náručí. Můj mladší syn byl jako miminko taky hodně ubreceny a taky řval hlavně večer. Nejhorší pro mě bylo když mi řval i v náručí i v satku..člověk se snaží a nevidí efekt, tak to je úplná bezmoc..tak se pak nediv manželovi že nechce dcerku pohlídat
@milwinka Muj taky rval, i kdyz jsem ho mela v naruci, ze ho nechtel chovat manzel, jsem se nedivila, ale takoveto reci me stvaly…
Podle mě do roka dítě neví a nevyužívá maminku, po roce už ví čím vším co se dá dosáhnout. Mě pomohla rychle odnaučit plínka, má takovou plenu co děti mají když blinkaji, jsem mu ji dávala pokaždé když usínál nebo když jsem ho uklidňovala, v podstatě pokaždé když byl v náručí. Naučil se že ta plena znamená máma je nablízku a twd5mu stačí aby s ní spal v postýlce sám. Jinak také hodně pomohlo houpací křeslo, mám většího prťolu a záda mi jasně naznačovali, že už ho nebudu moct dlouho nosit. Nejdříve jsem teda nosila po bytě v nosítku, samozřejmě s tou plenou, pak je houpala v nosítku na houpacím křesle, pak houpala bez nosítka a pak jen vedle něj ležela v posteli a pohoda. Ještě to chce naučit na určitý zvuk, který když dítě bude slyšet bude vědět že je to máma. Já jsem malýmu zpívala.
Za nás můžu doporučit nosítko ( nebo šátek )…miminko spokojené a člověk má volné ruce a nebolí ho záda. Taky nemám nervy nechat prcka plakat, takže jak já říkám nosítko byl nejlepší kup ![]()